Får ikke møte Magnus Carlsen i Norge: - Tjente neppe på Putin-støtten

Slik forklarer Norway Chess-arrangøren vrakingen av den regjerende mesteren. Russland-ekspert tror politikk kan ligge bak beslutningen.

To ganger har Sergej Karjakin vunnet Norway Chess. Her poserer han med vinnerpremien etter 2013-utgaven. Magnus Carlsen ble nummer to. Foto: NTB SCANPIX

  • Nicholas Bergh
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Magnus Carlsen (24) er den dominante skikkelsen i verdenssjakken. Når Carlsen søndag tar fatt på Norway Chess, er det imidlertid med vissheten om at han aldri har gått til topps i turneringen.

Det er takket være Sergej Karjakin (25). Den ukrainsk-fødte russeren har nemlig vunnet begge utgavene av Norway Chess, i 2013 og 2014. Denne gangen ble imidlertid ikke Karjakin invitert til storturneringen i Stavanger. Det har vekket oppsikt i sjakkverden.

Sergej Karjakin ble født på Krim-halvøya som nå har blitt annektert av Russland. Karjakin er også russisk statsborger. På dette Instagram-bildet poserer han med Vladimir Putin på t-skjorten. Foto: Instagram, karjakin_chess

Bakgrunnen for at Karjakin ikke er med er at Norway Chess har blitt del av en sjakkturneen Grand Chess Tour.At det er Garry Kasparov, sjakklegende og fiende av Vladimir Putin, som står bak Grand Chess Tour, har bidratt til spekulasjoner rundt vrakingen av Karjakin.

25-åringen er nemlig Putin-tilhenger, og har blant annet posert på et Instagram-bilde med en Putin-t-skjorte.

Les også

Dette Magnus Carlsen-stuntet fikk New York til å måpe

Men hadde Karjakins politiske syn noe med vrakingen å gjøre?

Nei, sier sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson, som også er ansvarlig for «sjakk-profesjonelle relasjoner» i Norway Chess.

— Garry (Kasparov, journ. anm.) tar ikke ut spillerne, slår Aulin-Jansson fast overfor Aftenposten.

- Skikkelig tidsnød

Aulin-Jansson forteller at det ikke er poltiske hensyn, men spillernes rating, som har vært avgjørende i utvelgelsen av spillere til Grand Chess Tour, som i tillegg til Norway Chess består av turneringer i London og St. Louis.

I utgangspunktet var det verdens ni høyest rangerte spillere på januarrankingen som skulle bli invitert. Eks-verdensmesteren Vladimir Kramnik takket imidlertid nei. Dermed ble Wesley So invitert.

Jøran Aulin-Jansson avviser at det er politiske vurderinger bak vrakingen av Sergej Karjakin. Foto: Aftenposten

— Wesley So sa først ja, men han hadde misforstått. Han trodde hver spiller kun måtte være med i to av tre turneringer. Dermed kom vi i en skikkelig tidsnød. Vi valgte da å spørre Maxime Vachier-Lagrave, sa Aulin-Jansson.Etter januarrankingen var Karjakin egentlig nestemann i rekken etter So, men da So hadde trukket seg hadde Vachier-Lagrave for lengst passert Karjakin på verdensrankingen.

— Derfor valgte vi Vachier-Lagrave. Det er synd Sergej ikke kunne være med, men jeg ser ikke at vi kunne gjort noe annerledes, sier Aulin-Jansson.

Ekspert: - Velger de kriteriene som passer

Atle Grønn er sjakkekspert og førsteamanuensis i russisk ved Universitetet i Oslo. Han ser ikke på det som utenkelig at Karjakins politiske overbevisning kan ha spilt inn.

Atle Grønn jobber som sjakkekspert i NRKs sendinger. Her fra VM i Sotsji. Foto: NTB SCANPIX

— Det blir spekulasjoner. Han var jo i grenseland til å bli direkte kvalifisert. Hvis han hadde vært fra England eller Tyskland hadde han kanskje blitt tatt med, for å få med flere vestlige innslag. Han tjente nok ikke på å være en russer fra Krim-halvøya som har støttet Putin, sier Grønn til Aftenposten.- Man kan ikke beskylde noen for å ha gjort noe galt her, det er mer det at de velger de kriteriene som passer. Karjakin hadde nok blitt med om han for eksempel var blant de seks beste i rating, sier Grønn.

- Merkelig, for å si det mildt

Karjakin uttrykte sin misnøye over avgjørelsen i en Facebook-melding i mai.

— Mange har spurt meg om hvorfor ikke jeg skal spille i Stavanger. Arrangøren inviterte meg faktisk, men så trakk de invitasjonen tilbake, og henviste til at reglene hadde blitt endret fordi det ikke lenger var en separat turnering, men en serie av turneringer, skrev Karjakin ifølge en oversettelse gjort av chess24.com.

Det var Aulin-Jansson som opprinnelig hadde vært i kontakt med Karjakin, men han har ikke inntrykket av han formelt hadde invitert russeren.

— Jeg snakket med han, og sa at det kom til å bli Norway Chess i 2015. Jeg ba ham sette av tiden. Han kan ha oppfattet det som en invitasjon. Jeg håper og tror at han ikke ble skikkelig sur, sier Aulin-Jansson.

Les også

Ikke engang Carlsen kan matche sjakkometens utrolige statistikk

Fikk tilbud om å kvalifisere seg

Karjakin fikk tilbud om å spille i kvalifiseringsturneringen til Norway Chess, men dette takket han nei til.

— Jeg ser på det som merkelig, for å si det mildt, å måtte kvalifisere seg til en turnering jeg har vunnet to år på rad, skrev Karjakin.

Han understreket at han uansett ikke kunne spilt kvalifiseringsturneringen, som Jon Ludvig Hammer til slutt vant, fordi han skulle spille Grand Prix-turneringen i Khanty Mansijsk.

Karjakin avsluttet Facebook-innlegget med å skrive at «alle må trekke sine egne konklusjoner» om hvorfor han ikke får spille i Norway Chess.

Selv uten Karjakin er det ingen mangel på sjakkstjerner som tropper opp i Stavanger de nærmeste dagene. Blant profilene som stiller er Magnus Carlsen, Fabiano Caruana og Viswanathan Anand.

Publisert
  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Magnus Carlsen om rivalens overgang: - USA kjøper nerder!

  2. Carlsen hyller kompisen etter turneringsseier: - Virkelig fortjent!

BT anbefaler

Serveringsbransjen skriker etter folk. Derfor valgte de å slutte.

Serveringsbransjen skriker etter folk. Her forteller fire hvorfor de ikke jobber der lenger.

LES SAKEN