Det aller viktigste med dette mesterskapet, nå og fremover, vil være det idrettslige nivået.

Gjennombruddet på tribunen og TV. Det er ikke lenger lett for konservative mannfolk å jamre. Uten å trekke sammenligningen for langt – slik metoo-bevegelsen har gjort det vanskeligere å være drittsekk overfor kvinner er det nå blitt vanskeligere å latterliggjøre kvinnefotball.

Folk ser at det som presteres, er bra, og nå har TV-tallene nærmet seg langrennsnivå – i Norge også. Nesten ubegripelig.

Ola Bernhus, kommentator i Aftenposten.
Dons Signe / Rekaa Tone

Mange av dem som har okket seg over nivået, så forhåpentlig USA-England i semifinalen på TV. Store prestasjoner, topp underholdning.

Kanskje de også så en norsk såkalt elitekamp for menn to dager senere, eksempelvis Kristiansund-Lillestrøm eller Brann-Mjøndalen. Så burde de gjøre seg noen tanker.

Norske spillere bidro solid til inntrykket av dette VM, selv om det unge laget ennå mangler litt erfaring, modenhet og vinnertrøkk i forhold til de aller beste. Slikt kommer med flere krevende kamper.

Norge røk i kvartfinalen mot England.
FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN NORWAY

Med hendene på ryggen

Det som var minst gledelig med dette mesterskapet, var kaoset rundt ny handsregel og VAR.

VAR er en revolusjon, og slike kommer nødvendigvis brått. Det spørs likevel om det ikke har gått for fort. Det hadde vært mulig å nøye seg med mållinjen og offside først. Der er reglene konkrete, og VAR kan gjøre det som er hensikten. Sikre at reglene er fulgt.

Dommerne burde ha sluppet å kombinere VAR med ny (tullete) handsregel når teknologien er såpass ny.

Det er når alle kameraene, monitorene og VAR-dommerne blandes inn i skjønnsavgjørelser, at det blir galt.

Det hjelper ikke om kameraene viser bilder fra alle vinkler når det er mennesker som skal avgjøre hva som er naturlig kroppsstilling, om spilleren virkelig mente det – og så videre.

Når det ikke finnes motiv eller hensikt, gir det en uggen følelse. Urettferdighet er verst for spillerne, men plager alle.

I Frankrike-VM har det fått direkte innvirkning i en rekke jevne kamper.

Ola Bernhus er skeptisk til hvordan VAR ble brukt under VM. Her fra kampen mellom Nederland og Japan.
LUCY NICHOLSON / X90050

Eksempel: Et meningsløs straffe sendte gode Japan ut tidlig og hjalp Nederland videre, og til slutt var nederlenderne i finalen også.

VAR – et absolutt godt tiltak – er kommet i miskreditt.

At en dommer kan ta feil, er menneskelig og forståelig. At en hel serie dommere tar avgjørelser som ingen andre kan forstå etter å ha studert bilder i flere minutter, nærmer seg det komiske.

Svensk marginfotball

Sverige er ikke åpenbart bedre enn Norge, men hadde den gode og nødvendige kombinasjonen av seiersholdning og flaks som til slutt ga dem bronsemedaljer. De spiller forsvarsbasert fotball, ja vel, men viste også at de fra denne basisen kunne kjøre perioder med pågående angrepsfotball.

Tillit, tydelighet og tro er mottoet til Sveriges trener Peter Gerhardsson.

Slik Norge har fremstått i dette mesterskapet, kan vi fastslå at det er mer enn trenernes nasjonalitet som er den samme. Likheten med Norge når det gjelder spillestil og idealer, er slående. Og så vil det være artig om Norge kan få frem et antall spillere med større individuelle ferdigheter til de mesterskapene som kommer utover 2020-tallet.

Det blir nødvendig.