«Du kan ikke være kjedelig. Folk vil underholdes. De vil se personer med litt karisma.»

12 år etter at han skulle «tapetsere pallen i Torino-OL», røper skøytetrener Peter Mueller (63) at uttalelsen var et salgstriks.

Peter Mueller var tidligere landslagssjef for de norske skøyteløperne. Nå er den frittalende amerikaneren i Pyeongchang som trener for tyske Claudia Pechstein. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Publisert Publisert

PYEONGCHANG: – I love you, man!

Skøytetrener Peter Mueller avbryter intervjuet, løper bort til en mann og kaster seg rundt halsen på ham.

Mannen er ikke hvem som helst. Det er amerikaneren Dan Jansen (52), han som gråt om kapp med Mueller da karrièren ble kronet med OL-gull på 1000 meter i Vikingskipet i 1994.

Jansen er på plass i skøytehallen her i Gangneung som TV-ekspert. Jansen og Norges tidligere landslagstrener snakker om familie, arbeidslivet og kjærligheten.

Så løper de begge videre. Mueller stoppes av noen tyskere. Og slår over til flytende tysk. Han stoppes av en nederlender. Og utveksler noen nederlandske gloser. Sånn fortsetter det. Muller prater, ler så hele hallen rister, før han går videre.

– Det må være fint å ha så mange venner?

– Jeg har få venner, jeg har få fiender, men jeg har mange bekjente.

Så bryter han ut i sin karakteristiske kneggende latter. Og innrømmer at Dan Jansen faktisk kan kalles en venn.

– Jeg har kjent Dan siden han var tre år. Han er som ett av barna mine. Jeg tenker ikke på Dan Jansen som olympisk mester, sier Mueller, som selv ble OL-vinner på 1000 meter i 1976.

Peter Mueller sier han er et følelsesmenneske og folk vet når han er trist og lei seg. – Men jeg er mest blid, sier han. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Skal hjelpe veteran til gull

Amerikaneren som i perioden 2004–2009 var høyprofilert norsk landslagssjef i skøyter, er i OL for tiende gang som utøver eller trener. Han er i Pyeongchang for å hjelpe tyske Claudia Pechstein (45) til OL-gull på 5000 meter fredag, i så fall hennes sjette OL-gull og tiende OL-medalje.

– Vi må vinne noe på fredag. Vi trenger en medalje, vi er ikke her for moro. Vi er for gamle til det. Hun har ni olympiske medaljer, tre av dem gull på 5000 meter. Claudia vet hva som skal til.

– Det er lenge siden folk i Norge har lest om deg. Hva gjør du nå og hvordan er fremtidsutsiktene?

– Jeg trener Claudia nå. Fremtiden? Jeg har noen ting på gang. Vi jobber med et nytt lag for de neste fire årene. Hvor og med hvem er hemmelig inntil videre. Men jeg kan røpe at det ikke blir Nord-Korea, Russland eller Norge. Det er sikkert, forteller Mueller som har to hjem: Ett i lake Havasu i Arizona, det andre i Oslo der han bor sammen med kona Hanne.

– Jeg er vel to måneder i Oslo i året, to måneder i Arizona, de resterende dagene går bort i jobbreiser.

Les også

Sverre Lunde Pedersen to tusendeler fra OL-sølv

– Dette er desidert det største jeg har opplevd i karrieren, sier Sverre Lunde Pedersen.
  1. Peter Mueller trener tyske Claudia Pechstein, som etter endt treningsøkt i OL-hallen dyttet amerikaneren vennskapelig i brystkassen. Men Mueller falt bakover og lander på ryggen på isen. En lattermild Mueller fikk hjelp til å komme seg på beina igjen. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

  2. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Sparket på grunn av språkbruk

Mueller har lagt fra seg skøytene. Han følger Pechstein fra indre bane i joggesko.

63-åringen gir korte beskjed. På tysk. Ser på stoppeklokken i høyre hånd og gir tommel opp.

Amerikaneren småhalter, sier han har vondt i høyre hofte på grunn av et fall for to år siden. Han kan knapt vente på operasjonen i mars.

Den blafrende hårmanken er blitt noe gråere siden han trente norske skøyteløpere i forrige tiår.

Språket og spøkene er fortsatt det vi på norsk kaller «på kanten». Mueller sier det er sånn han alltid har vært.

Men det ble hans bane som norsk landslagssjef i november 2009, da han fikk sparken etter å ha sagt noe svært upassende til løperen Maren Haugli rundt et middagsbord. Mueller ble beskyldt for sextrakassering.

– Noen ganger tenker jeg på det. Hvor dumt det var at hele greia skjedde. Men det er en grunn for alt her i livet. Det er sånn jeg ser på det. Jeg har gått videre nå. Jeg har ikke dårlige følelser overfor noen.

– Angrer du på det du sa?

– Jeg sa ikke noe annerledes enn det jeg normalt sier til mine løpere. Jeg angrer ikke det jeg sa, men jeg angrer på måten det skjedde på, hvordan det hele startet. Jeg angrer på utfallet, selvfølgelig.

– Har du gjort deg noen refleksjoner om den pågående metoo-debatten?

– Jeg har ikke tatt på noen. Den debatten er hva den er. Og jeg har ikke noe ønske om å snakke om den. Jeg vil snakke om skøyter.

– OK, la oss snakke om Torino-OL i 2006, da Norge skulle «tapetsere pallen», men kom hjem uten medaljer.

– Vel, Finn Aamodt (sportssjef i 2006) og jeg sa at vi skulle tapetsere seierspallen. Men vi hadde gode planer bak de uttalelsene. Det vi sa, var et bra salgstriks. Det var bra med tanke på å hente inn sponsorer. Og de kom. De trenger show. Dette er ikke sport, det er business. Da jeg kom til Norge (2004), hadde vi hverken gode resultater eller sponsorer. Da jeg dro (2009), hadde vi resultater og store sponsorer. Nå er resultatene på vei tilbake. Kanskje også sponsorene. Men de trenger show. Du kan ikke være kjedelig. Folk vil underholdes. De vil se personer med litt karisma. Det er ikke lett for skøyter som kjemper med langrenn, skiskyting, alpint og hopp. Kanskje jeg skal bli ny PR-agent for skøyteforbundet?

Peter Mueller og sportssjef Finn Aamodt under OL i Torino i 2006. Det gikk ikke så bra som de lovet på forhånd. Foto: Erik Johansen, NTB SCANPIX

Roser norsk skøytesport

Han har fortsatt kontakt med noen av de løperne han trente i Norge. Og han gledet seg over Sverre Lunde Pedersens bronsemedalje søndag.

– De gjør en god jobb nå. Skøytesporten i Norge har ligget nede noen år. Da jeg traff Sverre før 5000-meteren, sa jeg til ham: «Du må vinne en medalje nå, da blir resten lett». Jeg tipper han tar to medaljer til før OL er over.

– Hva legger du i at «resten blir lett»?

– Når du får den første medaljen, starter snøballen å rulle. Han er god nok til å vinne to eller tre til. Nå vet han hvordan det er, han vet det er gøy, han slipper presset. Når du tar ikke tar medalje i første løpet, har du en sjanse mindre, presset øker og ting kan gå galt. Tilstanden i norsk skøytesport er bra. Det eneste jeg synes er merkelig, er at det kommer inn en ny trener nå som de gjør det så bra. Når programmet går i riktig retning, skal du inn med et nytt program og en ny trener. Det gir ikke mening.

Les også

Bøkko mener Norge ikke har vært bedre siden Lillehammer-OL

Landslagstrener Sondre D. Skarli går enda lengre.

– Er du en bedre trener i dag enn for eksempel i 1994 da du hjalp Dan Jansen til OL-gull?

– Jeg har lært mye. Men en god trener trenger gode utøvere for å vinne OL-gull eller sette verdensrekorder. Som jeg alltid har sagt: Jeg kan lage en hamburger til en mye bedre hamburger, men jeg kan ikke lage dem til en filet mignon. Jeg trenger et godt stykke kjøtt. Sånn er det også med å utvikle gode skøyteløpere.

– Hva er du mest stolt av i din karrière som skøytetrener?

– Jeg vet ikke hvor mange gull, sølv eller verdensrekorder mine løpere har tatt. Jeg fører ikke statistikk på det. Jeg lever i øyeblikket. Jeg elsker det som skjer akkurat nå. Lever du for det som skjedde tidligere, får du ikke noe godt liv.

– Har du planer om å markere at du er i ditt tiende OL?

– Jeg skal feire den dagen det er over. For da skal jeg ikke til OL igjen.

Det blir ikke før om fire år. Da er det slutt.

Men først skal Peter Mueller hjelpe tidenes mestvinnende tyske vinterolympier til enda et gull i samlingen.

Publisert