«Woldens signal om Hetland er uheldig»

KOMMENTAR: Morten Wolden signaliserer allerede at Guri Hetland bør fortsette som VM-sjef i to nye år. Er det et godt utgangspunkt før evalueringen?

Publisert Publisert

VM-TOPPER: Rådmann Morten Wolden og VM-sjef Guri Hetland er sentrale i arbeidet for å få ski-VM til Trondheim. Her er de noen dager før avstemningen i Hellas. Til høyre Berit Rian, administrerende direktør i Næringsforeningen i Trondheimsregionen. Foto: MARIANN DYBDAHL

  • Birger Løfaldli
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Jeg mener nei. Det betyr ikke at Hetland har gjort en dårlig jobb for å fronte Trondheims kandidatur til ski-VM i 2023, men at Wolden burde ha ventet på konklusjonen i den eksterne evalueringsrapporten før han gir slike signaler.

Lederskapet bør være en del av evalueringen. Ettersom kampen om VM i 2023 nå er over, har Trondheim tid til å gå gjennom alle punkter før en ny søknad for 2025 etter all sannsynlighet vil bli sendt inn. I og med at Hetlands engasjement går ut på sensommeren, bør det foreløpig være en åpning også for å gjøre endringer i toppen. Woldens utspill tyder på at det spørsmålet allerede er avklart.

Les også

Vil beholde Hetland som VM-general

Det gir igjen grunn til å stille spørsmål rundt prosessen Trondheim nå setter i gang, hvor et eksternt firma skal evaluere det som ble gjort i forkant av VM-beslutningen i Hellas 17. mai. Ønsker VM-ledelsen å komme til bunns i hva som feilet, eller er evalueringen et rent pliktløp, en såkalt skinnprosess?

Det får vi sannsynligvis svar på når rapporten foreligger i starten av august.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: GLEN MUSK

Inntil da kan vi fortsette å spekulere på hvorfor det var Planica og ikke Trondheim som fikk VM i 2023. Dette er noen spørsmål jeg mener evalueringen bør søke å finne svar på:

1) Hva var det egentlig som avgjorde konkurransen? Det er det grunnleggende spørsmålet og helt avgjørende hvis en skal komme til bunns i saken.

Les også

Den sikreste veien for å få VM er trolig å sitte musestille

2) Hvem støttet Trondheim og hvilken stemme glapp på oppløpet? Ved å finne svar på dette blir jobben med å legge strategi før neste søknad langt enklere, da Trondheim vet hvilke støttespillere byen har. Etter avstemningen i Hellas vet ikke Trondheim hvem som støttet dem.

3) Har VM-ledelsen lyttet til kritiske røster underveis, eller er innvendinger utenfra avfeid?

4) Ble det brede lag av befolkningen involvert nok? I sluttrapporten etter forrige søknad ble det pekt på at sosiale medier ikke ble utnyttet godt nok. Heller ikke i den siste toårsperioden er dette området blitt prioritert. Gjør det arbeidet for å engasjere hele Trøndelag tyngre nå før tredje søknadsrunde?

Les også

«VM-konkurransen Trondheim deltar i er forkastelig»

5) Verdenscuprennet Trondheim sa nei til. Under FIS-kongressen i mai ble det kjent at Granåsen var blitt tilbudt verdenscup i langrenn i desember, men sa nei. Burde Trondheim ha gjort enda mer for å få dette på plass, når byen endelig hadde mulighet til å få de største skistjernene til Granåsen?

6) Har VM-ledelsen vært flinke nok til å bruke den omfattende kompetansen på internasjonal idrettspolitikk som faktisk finnes i Trøndelag og resten av Norge?

7) Var det taktisk smart i forkant av avstemningen å gå ut med hvilke stemmer Trondheim anså som sikre og usikre?

NEDTUR: Slik reagerte den trønderske delegasjonen da resultatet ble klart i Hellas 17. mai. Fra venstre Maria Strøm Nakstad, Siri Darell, Rita Ottervik, Morten Wolden og Guri Hetland. Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN

En sannsynlig konklusjon er at Trondheim gjorde en god jobb, men tapte rett og slett fordi Planica hadde enda bedre argumenter. I så fall er det riktig å fortsette arbeidet med samme kurs. Godt mulig er det også riktig å fortsette med samme ledelse, som allerede har bred erfaring og har bygget et bredt kontaktnett.

Men disse svarene er det evalueringsarbeidet som skal gi.

Det viktigste nå er at konklusjonene kommer på bakgrunn av dette arbeidet og at den fremtidige kursen ikke blir staket ut før rapporten ligger på bordet.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Trondheim
  2. Ski-VM
  3. Idrettspolitikk
  4. Langrenn
  5. FIS