Branns akademi får pris-refs

5500 kroner koster det å delta på Branns akademi for 10-, 11— og 12-åringer. - Ekskluderende, mener fagansvarlig i Norges fotballforbund.

BLIR: Carl-Erik Torp (t.h) skal ha hovedansvar for Brann-akademiet, et prosjekt som sørger for nærmere 1,5 millioner kroner i inntekter. Rune Soltvedt (t.v) forsvarer prisen og kaller den fornuftig, men møter motbør fra forbundshold. Foto: Helge Skodvin

 • Anders Pamer
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

"Vår tanke med Brann-akademiet er stadig at vi ønsker å bidra til at de ivrigste guttene får et tilbud om ekstra trening og påvirkning gjennom vinteren", sa Branns utviklingssjef da det tidligere høst ble klart at Branns akademi for gutter født i 2002, 2003 og 2004 mangedobler tilbudet og nå får plass til 260 barn. Akademiet får nå et tilbud på Knarvik og Sotra, i samarbeid med lokale klubber her. Prisen for å sende din håpefulle på "Brann-treninger" er på 1100 kroner i måneden. Totalt vil det altså koste 5500 kroner i de fem månedene akademiet er i aktivitet.

En kjapp utregning tilsier at Brann-akademiet sørger for nær 1,5 millioner kroner i inntekter.

— Vi tjener penger på dette og det er med på å bidra til at vi kan ha utviklingstrenere i klubben, sier Rune Soltvedt, som ikke vil være med på at akademiet er ren matauk for en klubb i krise:

— Det er nesten umulig for meg å svare på om vi måtte gjort større nedskjæringer i klubben dersom vi ikke hadde hatt akademiet. Regnestykket er det ingen grunn til å legge skjul på, men vi har ingen skjult agenda her. Det er store utgifter forbundet med dette, også, sier Soltvedt.

Les også

Den islandske vinneroppskriften: Haller og utdannede trenere for seksåringer

Kretsen er skeptisk

Soltvedt svarer slik på spørsmål om tilbudet er dyrt:

— Jeg synes ikke det. Vi har hatt en diskusjon åpå dette og landet på det vi synes er en fornuftig sum. Vi har også diskutert om prisen kan virke ekskluderende, og vi håper ikke det. Om det er dyrt, spørs også hva man sammenligner med. Det finnes fotballskoler om sommeren med tilsvarende pris og som bare gir et tilbud i en uke, påpeker Soltvedt.

I Hordaland fotballkrets er man derimot skeptisk, og kretsen har ytret sin kritikk i et møte med nettopp Soltvedt.

— Vi har reagert på prisen. Vi hadde et møte med Brann hvor vi ba dem orientere oss om akademiet, og vi synes prisen er høy. Det er klart - Brann kan nok finansiere en stilling i utviklingsavdelingen ved å gjøre dette, på den annen side kunne disse summene gjort mye for aktiviteten i idrettslagene Brann skal samarbeide med, uansett, sier Petter Pettersen i fotballkretsen.

Han liker prosjektet ut i fra et utviklingsperspektiv.

— Vi har sagt fra om at vi forventer at Brann her stiller med høyt kvalifiserte trenerkrefter, noe de forsikrer om at de vil gjøre. I så fall er jeg ikke bekymret for kompetansen og kvaliteten på arbeidet som blir gjort. Men vi frykter at dette kan bli for dyrt for noen, og at det oppstår prestisje blant barna om hvem som kan være med. Vi er skeptiske, for det er klart at om et idrettslag hadde økt kontingenten med en brøkdel av dette beløpet, ville det blitt ramaskrik, mener Pettersen.

Les også

Torp: - Teoretisk sett kan vi berge plassen

— Skummel utvikling

Hanrik Lunde er fagansvarlig for inkludering i Norges fotballforbund. Han sammenligner Branns akademi med de mange fotballskolene internasjonale storklubber arrangerer om sommeren.

— Jeg er bekymret over disse tendensene. Dyre tilbud som bidrar til å kommersialisere barnefotballen. Det er fort gjort at det blir en greie for ambisiøse foreldre, sier Lunde.

Han karakteriserer utviklingen som skummel.

— Dette sklir avgårde og vi ser nå at stadig flere klubber kommer med slike tilbud i egen regi. Jeg synes det er åpenbart at en slik pris kan virke ekskluderende. Og når det er toppklubber som Brann som står bak, vil det være ekstra attraktivt for barna i målgruppen å delta. NFF er opptatt av at fotball skal være for alle, sier Lunde.

Publisert
 1. Eliteserien
 2. SK Brann
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Eliteserien

SVUTMP
8Stabæk3091294145-439
9FK Haugesund30116133951-1239
10Brann3099124049-936
11Sandefjord Fotball3098133143-1235
12Sarpsborg 083088143343-1032
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
BT anbefaler

Dette er de 100 dyreste boligene i Bergen

76 boliger ble solgt for mer enn 10 millioner kroner i Bergen i fjor. Her er hele listen over byens 100 heftigste salg.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Nå settes andre dose på sykehjemmene

 2. Stenger E39 i Førde i seks timer i kveld

 3. Kondis­professor knuser fem myter om vekt og forbrenning

 4. Her måtte 24 eldre i karantene etter at ny bebuar med covid-19 gjekk fritt rundt: – Vi blei heilt sjokkert

 5. Gry Miriam Olsen blir ikke NHO-direktør

 6. Tror samme mann står bak flere tilfeller av blotting