- Jeg skulle gripe Gud i foten

Han lå an til å bli Branns førstekeeper, men endte som reserve i Nest. Da roet Øystein Øvretveit seg endelig ned.

Gripe: Øystein Øvretveit prøvde å gape over for mye da han før sesongen gikk på utlån til Nest. Mannen som så ut til å bli førstekeeper i Brann i vinter, jobber nå knallhardt for å vise seg fra sin beste side for Sotra-klubben. Foto. Astrid M. Nordhaug, Digitalsport.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Situasjonen tidlig i vinter var denne: Piotr Leciejewski kom utrent fra juleferien. Alex Horwath var hentet som backup, men Øystein Øvretveit hadde trent enormt hardt. Rikard Norling bekreftet at sotrastrilen lå best an av målvaktene. Svensketreneren var irritert på Leciejewskis mangel på profesjonalitet, og valgte å starte med Øvretveit i treningskampen mot FK Fyllingsdalen.

Det ble begynnelsen på slutten. Øvretveit gjorde en brøler i treningskampen.

— Selvtilliten fikk seg en trøkk allerede da, sier keeperen nå.

Les også

Derfor har Brann fem keepere under kontrakt

Les også

- Udjus med sjokkretur til Brann

— På samvittigheten

Han forsvant ut av keeperdiskusjonen etter stadig mer synlige svakhetstegn. Før sesongen gikk han på lån til Nest-Sotra. Øvretveit skulle ta rennefart i rolige, hjemlige omgivelser.

Men:

— Jeg ville for mye. Jeg skulle gripe Gud i foten, og endte med å gjøre dumme feil, beskriver han.

Det ble mange tabber, mange avgjørende feil. Noe Øvretveit er den første til å innse.

— Jeg har noen poeng på samvittigheten, det er helt klart. Jeg skulle alltid vise at jeg var fantastisk, alltid vise meg frem. Jeg ble overivrig.

Nest-Sotras elendige sesongstart endte med at Michael Schjønberg fikk sparken som trener. De nye trenerne, Ruben Hetlevik og Steffen Landro, plasserte Øvretveit umiddelbart på benken.

Nå har den høyreiste målvakten gjenerobret plassen i buret, og mener tenkepausen etter vrakingen kom godt med. Han kom frem til at han hadde gjort feilene han absolutt ikke skulle gjøre, og som han ble advart mot av Branns keepertrener Dan Riisnes:

— Jeg måtte igjen begynne å fokusere på de enkle tingene. Ikke prøve å være Manuel Neuer, liksom. Det var Dan som sa til meg at jeg ikke måtte prøve å gripe Gud i foten, men det var det jeg hadde forsøkt på. Og det går jo ikke an.

- Roet meg ned

Dan Riisnes konstaterer at Øvretveit så langt har vært uheldig i Nest-buret.

— Jeg velger å bruke det ordet. Vi snakket mye sammen før han dro til Nest, om at han ikke skulle gripe Gud i foten. Det klarer du ikke. Men det ble litt sånn, likevel, dessverre. Øystein har vært uheldig og ikke levert godt nok ennå. Da gjelder det bare å ta opp hansken og begynne å gjøre ting enklere.

— Har han en fremtid som keeper på toppnivå?

— Ja, det føler jeg. Men det krever mye av ham mentalt og fysisk å snu den trenden han har vært inne i. Og det krever mye å spille i eliteserien.

Usikker fremtid

Øvretveit kom ned på jorden. Men det tok tid, og den hadde han ikke for mye av. For kontrakten hans med Brann løper ut etter sesongen. Han har stått de tre siste kampene for Nest, og er fornøyd med det han har levert.

— Jeg har vært ok. Gjort ting enkelt. Roet meg ned. Jo, det har gått ganske bra.

— Hva tenker du om fremtiden din som keeper?

— Jeg vet ikke. Jeg fokuserer kun på å være best mulig for Nest, slik at vi kan berge plassen i divisjonen. Brann har jo fire keepere, så jeg ser at det kan bli tøft å få en ny kontrakt der. Men det er det ingen vits i å bruke energi på.

Søndag møter Nest Levanger hjemme på Ågotnes. Det er en uhyre viktig kamp for bunnlaget.

— Vinner vi den, har vi kontakt med de andre lagene gjennom sommerferien. Det vil bety mye for oss, det skal ikke mer til for å snu det for oss, mener Øvretveit.

Publisert: