Skjønner ikke at supporterne skal ha plass i Brann-styret

NHH-professor Tor W. Andreassen mener Branns medlemmer må innse at klubben er en bedrift. Idrettssosiolog Arve Hjelseth er uenig.

DRAMA: Kjell Tennfjord ble valgt til styreleder i Brann onsdag, men trakk seg etter at supporterrepresentanten Åshild Samnøy fikk plass i styret. NHH-professor Tor W. Andreassen sier han aldri har hørt om noe lignende.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Branns årsmøte endte som kjent med at den nyvalgte styrelederen Kjell Tennfjord trakk seg etter bare 75 minutter i rollen onsdag. Årsaken var at supporterrepresentanten Åshild Samnøy ble valgt inn som medlem på bekostning av Nina Sandnes, som valgkomiteen hadde innstilt. Tor Wallin Andreassen, professor i strategi og ledelse ved Norges Handelshøyskole, reagerer slik på det Tennfjord gjorde:

— Jeg tror jeg aldri har hørt om det før. En styreformann i Hydro ville aldri gjort noe slikt. Jeg synes Tennfjord ikke burde trukket seg på direkten, men brukt noen dager til å tenke seg om, sier Andreassen.

- Kaoset er trist

Han beskriver situasjonen i Brann med to ord:

— Emosjoner og kaos. Emosjoner hos menneskene som bryr seg om Brann og vil engasjere seg. Det er det positive, og noe jeg tror de fleste bedriftene i Norge vil misunne dem. Det negative er at menneskene rundt klubben mener at de som skal gjøre jobben, ikke gjør det. Kaoset er trist, og ingen annen bedrift kunne levd med slike forhold som i Brann nå, sier Andreassen.

Professoren mener det blir feil at Branns supportere skal ha en plass i klubbens styre.

— Det er veldig merkelig med tanke på at Brann er en mellomstor norsk bedrift. Et styre skal være sammensatt av kompetanse. Hvorfor skal en gruppering av kundene være begunstiget med en plass i styret? Det eneste jeg kan forstå det ut fra, er at det er et opprør blant supporterne, og så kaster man et kjøttstykke til den gruppen for at den skal roe seg.

Les også

Her er ni punkter som forklarer skandalemøtet i Brann

— Uløselig dilemma

Anne Lise Fimreite, professor i administrasjon og organisasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen, mener Brann står overfor et «nesten uløselig dilemma».

— Her er det to svært ulike kulturer som møtes. På den ene siden er klubben en bedrift med masse penger involvert, og på den andre siden er den en idrettsforening som er rigget som alle frivillige organisasjoner med demokrati på grunnplanet. Det er ikke vanskeligere, eller lettere, enn det, sier hun.

— Ser du på det som en bedrift, behøver du ikke å ha forbrukerne med i styret, men ser du på det som en idrettsforening, er det annerledes. Man må velge hva dette er for noe, for jeg tror det er veldig vanskelig å kjøre begge deler og samtidig få fred og ro, sier Fimreite.

Les også

Slik foregikk valget på Branns årsmøte

— Ikke bare kunder

Arve Hjelseth, idrettssosiolog ved NTNU, mener Andreassen bommer når han likestiller fotballsupportere med vanlige kunder.

— Fotballsupportere er bare i svært overført betydning kunder. De ser på seg selv som en del av klubben, og har et ønske om innflytelse. Fotballen er forankret i idrettsbevegelsen som er en demokratisk organisasjon, og styres ikke som i det private næringsliv der man for eksempel stemmer etter hvor mange aksjer man har, påpeker Hjelseth.

Som Fimreite snakker han om et velkjent dilemma i store idrettsklubber.

— Noe sånt som skjedde i Brann onsdag, har jeg ikke hørt om før, det er satt på spissen. Men konflikten som ligger under, er mye den samme som vi har sett i mange klubber de siste 20 årene. Idretten er i skvis mellom toppfotballens forretningsmodell og idrettslagets foreningsmodell, sier Hjelseth.

Brann må nå velge nytt styre på et ekstraordinært årsmøte.

- Hva bør klubben gjøre frem til da, Andreassen?

— Man må få på plass en strategi, der alt peiles inn på hvordan klubben skal komme seg opp igjen i eliteserien. Valgkomiteen må ha ryggrad til å si at de ikke kan la seg styre av supporterne, sier Andreassen.

Publisert: