Her er ni punkter som forklarer skandalemøtet i Brann

Alt du trenger å vite om hvorfor det ble skandale i Brann.

FRUSTRERT: Kjell Tennfjord varte ikke lenger enn en drøy time som Brann-formann før han trakk seg.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Bråket og usikkerheten som har hersket i Brann det siste døgnet kan være vanskelig å forstå. Her gir vi deg hele situasjonen oppsummert.

1. Foranledningen: Siden nedrykket har makten i Brann vært i et vakuum. Den daglige lederen og sportssjefen sitter konstituert i rollene sine – etter avgangen til tidligere Brann-sjef Roald Bruun-Hanssen – og det er i det blå når det skal komme faste ansettelser. Styret har sittet på oppsigelse. Lederen Rolf Barmen annonserte at han var ferdig i rollen. Det lå også i kortene at det ville komme store utskiftninger på årsmøtet.

2. Valgkomiteens innstilling: Valgkomiteen innstilte på et nytt styre med fire nye medlemmer. Borte fra sist høst var Rolf Barmen (leder), Mette Nora Sætre (nestleder), samt Åshild Samnøy og Cato Guntveit. Det var ikke en enstemmig innstilling, men alle i valgkomiteen gikk for å vrake Samnøy, som skulle vise seg å bli en viktig brikke på årsmøtet.

På overflaten var tonen god mellom Åshild Samnøy og Kjell Tennfjord.

3. Kjell Tennfjord: Ble innstilt som ny Brann-leder. Han signaliserte på forhånd at det var svært viktig for ham at hele valgkomiteens innstilling gikk igjennom. Tennfjord valgte likevel å ikke stille noe kabinettspørsmål overfor årsmøtet, fordi han ikke ville binde medlemmene som skulle stemme. Derfor var det ikke 100 prosent avklart på forhånd at han kom til å trekke seg dersom det ble stilt benkeforslag. 4. Åshild Samnøy: Har sittet i Brann-styret de siste fire årene, og må ta sin del av ansvaret for nedturen. Les mer om henne her:

Les også

Dette er damen som skapte drama i Brann

5. Benkeforslaget: Samnøy ble altså vraket av valgkomiteen, men på årsmøtet kom det annonserte benkeforslaget på henne. Helt frem til timene før årsmøtet lå det også an til at tidligere daglig leder i Brann, Bjørn Dahl, skulle stille som benkeforslag til styret, men dette ble aldri noe av. Dahl valgte å trekke seg kvelden før årsmøtet, etter å ha snakket med Trond Mohn.

6. Valget: I Brann blir formann og nestformann valgt for seg. Kjell Tennfjord og Henrik Lie-Nielsen ble begge klappet enstemmig inn. De siste tre styreplassene skulle velges fra en gruppe på fire personer: Nina G. Sandnes, Arild Christiansen og Tom Georg Olsen som ble innstilt av valgkomiteen — samt benkeforslaget Åshild Samnøy. Olsen (187 stemmer) og Christiansen (160 stemmer) ble begge valgt inn med relativt klar margin. Samnøy fikk 137 stemmer mot Sandnes' 117.

7. Klimakset: Det mest dramatiske øyeblikket på årsmøtet var da Kjell Tennfjord gikk på talerstolen for annen gang. Spenningen var ekstrem da Tennfjord uttalte disse ordene: «Demokrati innebærer muligheten for å velge, for å si ja, si nei og snakke om den en vil i de settinger en ønsker. Demokrati betyr også noe annet, det at en ikke alltid får viljen sin. Det ikke å akseptere det, synes jeg ikke noe om. Situasjonen er blitt veldig vanskelig for meg. Jeg beklager det. Jeg orienterer her om at jeg trekker meg.» Tennfjord la til at det samme gjaldt Olsen, Christiansen og Skjelbreid. Etter Tennfjords uttalelse brøt det ut uro, og det haglet det med ukvemsord fra salen.

8. Uenigheten: Tennfjord har hele tiden vært tydelig på at de var styrets kompetanse som var det avgjørende for ham, og at det var de medlemmene som valgkomiteen hadde funnet frem til som hadde den riktige kompetansen, og den kompetansen han ville jobbe med. Han har understreket at han ikke har noe personlig imot Åshild Samnøy. Det var likevel mulig å tolke ut ifra et innlegg tidligere styreleder Rolf Barmen hadde på årsmøtet at det ligger noe mer bak. Barmen formidlet at han ikke kjente seg igjen i de positive karakteristikkene som ble gitt av Samnøy. Foranledningen til dette var at tidligere nestleder Mette Nora Sætre holdt et innlegg til støtte for Samnøy. Selv sa Samnøy at hennes person ikke var viktig, men at det handlet om hvem som skal styre i Brann. Sagt med andre ord: Benkeforslaget og valget av Samnøy var viktig for fansen fordi det er et bevis på at det er medlemmene som har makten i Brann. Ikke styreleder, valgkomité eller investorer.

Brann-støttespiller Trond Mohn.

9. Trond Mohn: Branns viktigste økonomiske støttespiller har sagt lite i offentligheten om valget i Brann. Mohn liker stabilitet og ro rundt styring, og støttet Kjell Tennfjords kandidatur som formann. Han ringte Bjørn Dahl, som skulle stille som benkeforslag, dagen før årsmøtet. Dahl trakk seg siden som kandidat.

Hva nå?

Det hersker nå en viss uklarhet rundt hvem som styrer i Brann. Ifølge Geir Woxholth, jussprofessor ved Universitetet i Oslo, er all makt i daglig leder Vibeke Johannessens hender. Men hun kan ikke gjøre mer en å bare holde klubben flytende. Store avgjørelser, som for eksempel å kjøpe spillere, må et styre ta stilling til, og pr. nå har ikke Brann et beslutningsdyktig styre, ettersom bare to styremedlemmer står igjen: Henrik Lie-Nielsen og Åshild Samnøy, i tillegg til varamedlemmet Krister Hoaas.

Publisert: