Festfotballen FIFA trenger

Den herlige VM-åpningen setter demonstrasjoner og korrupsjon i skyggen.

Nederland scoret fem mot Spania i den mest målrike kampen så langt i VM.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

RIO DE JANEIRO (Aftenposten): I FIFAs hovedkvarter i Zürich sitter de nå og gnir seg i hendene.

Aftenpostens Daniel Røed-Johansen er på plass i Brasil.

Det har vært tøffe tider for Det internasjonale fotballforbundet. Nye korrupsjonsanklager føyde seg inn i rekken av kontroverser knyttet til tildelingen av fotball-VM til Qatar.På FIFA-kongressen i São Paulo forrige uke ga UEFA-representanter, blant dem president Michel Platini, klart uttrykk for at de ikke støtter Sepp Blatter for en ny periode ved roret i verdens mektigste idretttsorganisasjon.

I Brasil er det i flere måneder blitt bygget opp en forventning om demonstrasjoner under VM. De massive demonstrasjonene under prøve-VM i juni i fjor tok landet og FIFA på sengen.

Skiftet fokus

Brasilianere har mye å være misfornøyde med, og i dagene inn mot første avspark i årets VM så vi få tegn på sydende fotballfeber.

Men første spark ble tatt på ballen på Arena de São Paulo torsdag, Neymar sendte den gulkledde Samba-delegasjonen til himmels, og siden har ikke VM sett seg tilbake.Seks dager inn i mesterskapet er det påfallende hvordan fokus er skiftet fullstendig. Det er på en måte ikke veldig overraskende. Vi har sett det i forbindelse med sportsarrangementer også tidligere. Forhåndsbekymringer om arrangøren har gått i glemmeboken så fort første stavtak, spark eller kast er blitt gjennomført.

Målshow

I årets VM har fotballen vært over all forventning. Den har vært så gnistrende at den har krevd hovedrollen – og fått den.

Kvaliteten har i flere kamper vært skyhøy. Målene har rent inn. 44 scoringer er det blitt på 14 kamper. Det gir et scoringssnitt på 3,14. I VM i Sør-Afrika i 2010 ble det scoret drøyt to mål per kamp. Og det er slik trenden har vært de siste verdensmesterskapene: Det er blitt scoret mindre og mindre. Flere kamper er blitt akkompagnert av lange, kollektive gjesp fra TV-stuer.

Med til dels høye temperaturer og vanskelige spilleforhold i enkelte VM-byer, ble det fryktet en tilnærming til spillet preget av forsiktighet i disse VM-ukene. Det vi har sett er imidlertid lag som har gått til sine åpningskamper med en enorm angrepsvilje.

Definerende VM-øyeblikk

Og det er ikke bare målshowene, eller et mesterskap nærmest fritt for dødpunkter og uavgjorte kamper, som gjør at det hviskes om tidenes VM-fotball. Vi er også blitt servert flere øyeblikk som vil bli husket i VM-historien.

Nederlands 5-1-ydmykelse av Spania kan bli husket som øyeblikket en æra tok slutt for den regjerende Europa— og VM-mesteren.

Lionel Messis superscoring på legendariske Maracanã kan være øyeblikket som startet det som blir hans mesterskap, og der han fjerner all tvil om sin storhet.

Og Neymars to scoringer i åpningskampen var heller ikke uvesentlige øyeblikk for en vertsnasjon med et enormt press på seg.

Brasilianere vil nyte festen

Foreløpig er det ikke dukket opp mer enn tilløp til demonstrasjoner. I Brasil er det i ukene i forveien blitt advart om at demonstrasjoner ikke vil bli tolerert under VM. Områdene rundt flere av stadionene er også FIFA-vernet - her er det en FIFA-styrt boble der kun folk med billett slipper til.

Og inntrykket er at brasilianere flest nå vil nyte festen mens den varer. Sammen med hundretusener av fotballfans fra alle verdenshjørner lager de en fest som fenger.

Dette VM vil aldri bli perfekt, for problemene utenfor banen er i aller høyeste grad reelle. De skal heller ikke ignoreres. Men fotballen som spilles på banen, er ren nytelse.

Den kan vi ikke få nok av.

Publisert: