Brann kan få plass i «ungdommens Champions League»

Brann er kanskje bare én kamp unna å få plass i UEFAs prestisjeturnering med lag som Barcelona og Real Madrid.

TALENT: Emil Hansson (15) er blant Brann-talentene som kanskje får muligheten til å boltre seg på den største scenen i europeisk ungdomsfotball neste sesong. Dersom Brann vinner junior-NM-finalen neste fredag, får de kanskje delta i UEFA Youth League.
  • Mads Bøyum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Norges Fotballforbund bekrefter overfor BT at det europeiske fotballforbundet UEFA fra neste sesong utvider sin prestisjetunge ungdomsutgave av Champions League, UEFA Youth League.

Dersom Branns G19-lag vinner NM-finalen mot Lillestrøm neste fredag, kan det bli bergensk deltagelse i den europeiske prestisjecupen.

— Forutsetningen for å melde på et lag fra Norge, er at vi har en nasjonal konkurranse på alderstrinnet, eller lavere. For oss er det NM for G19- eller G16-lag, opplyser Nils Fisketjønn i NFF.

Regelutfordring

Han understreker at det er naturlig å melde på vinneren av et norgesmesterskap. Men spillerne som spiller sitt siste år med juniorfotball i 2014, er for gamle til å delta i UEFA Youth Cup neste høst.

Branns utviklingssjef Rune Soltvedt mener den naturlige løsningen, vil være å la vinneren av årets NM stille med neste års juniorlag i europacupen.

— Det er det mest rettferdige. Juniorklassen består av tre årskull, og bare et fåtall av dem som eventuelt vinner i år, vil være for gamle neste år. Her synes jeg forbundet må bruke fornuften og velge årets G19-vinner, sier Soltvedt.

- Kan det være en aktuell løsning, Fisketjønn?

— Det kan være aktuelt.

Hittil har UEFA Youth League vært forbeholdt ungdomslagene til klubbene i seniorfotballens Champions League.

NFF gleder seg over at turneringen nå utvides, fra 32 til 64 lag, og at turneringsformatet endres noe. Forbundet regner det for sikkert at de vil melde på et norsk lag til den første utgaven av turneringen med nytt format.

Innen 1. desember må NFF bestemme hvem som skal representere Norge i turneringen.

Vieira og Zidane

På sine sider skriver UEFA at cupen fyller «et interessant hull».

— Det er UEFAs første ungdomsturnering på klubbnivå. Den har som mål å utvikle ungdomsfotball på profesjonelt klubbnivå og redusere gapet mellom klubbers ungdoms- og A-lag, skriver forbundet.

I forrige sesongs utgave av turneringen, var tidligere verdensstjerrner som Patrick Vierira og Fillippo Inzaghi med som trenere, mens Zinedine Zidane var i apparatet til Real Madrids Youth League-lag.

Barcelona vant fjorårsutgaven av turneringen.

- Hva ville deltakelse betydd for Brann som klubb, Soltvedt?

— Å få måle seg mot de aller, aller beste ville vært gull verd for Brann og for spillerne våre. Vi har som mål å konkurrere på høyt nivå i Europa.

Junior-NM-finalen mellom Brann og Lillestrøm spilles i Telenor Arena fredag 21. november.

— At vi vet det kan stå om en mulighet til europacupspill, gir ekstra motivasjon. Helt klart. NM og det å kunne vinne en pokal er stort i seg selv, men dette kan bli en fin bonus, sier Rune Soltvedt.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Neste år skal Branns 16-åringer spille seriekamper over hele Norge

  1. SK Brann
BT anbefaler

Varsler gondol­bråk: – Jeg har ikke tenkt å bo under en slik bane

Hvit skjorte og stram slipsknute under fleecejakke. Og knallgule arbeidsshorts med refleksstriper.