Nektes å være i nærheten av Lerkendal når Rosenborg spiller hjemmekamp

To RBK-supportere får ikke se RBK på Lerkendal det neste halvåret, men de slipper unna bortvisning fra Trondheim sentrum etter supporterbråk.

Publisert Publisert

To Rosenborg-supportere nektes å oppholde seg i nærheten av Lerkendal når RBK har hjemmekamper det neste halvåret. Foto: Adresseavisen

  • Tomas Kothe-Næss
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

To angrende syndere møtte onsdag i Trondheim tingrett og ba om at politiets besøksforbud på RBKs kamper ble opphevet. Begge RBK-supporterne mente det var for drastisk å gi dem forbud mot å oppholde seg i byen under alle RBKs kamper i et halvt år.

— Det svir, men jeg aksepterer at Rosenborg har gitt meg besøksforbud. Jeg synes likevel det er helt unødvendig at politiet gir samme pålegg som RBK, sa den ene supporteren i retten.

Les også

Politiet har gitt to RBK-supportere besøksforbud

Første gang i Trøndelag

Begge de to som forklarte seg i retten reagerte også sterkt på at politiet vil ha dem bortvist fra store deler av byen under Rosenborgs kamper. Politiet begrunner det med fare for å lage bråk i forbindelse med kampene.

Det er første gang i Trøndelag at fotballsupportere blir ilagt besøksforbud etter bråk og sammenstøt i forbindelse med kamp. De to har fått flere forelegg fra politiet og advarsler fra Rosenborg tidligere, men det er først etter RBKs 16.mai-kamp mot Lillestrøm at politiet og RBK reagerte med besøksforbud.

Blant annet sto den ene bak hetsingen «drep Bakenga» på instagram under fjorårets kamp mot Molde. Denne saken har vedkommende beklaget.

— Jeg har aldri hatt i tankene å drepe noen, og jeg ringte Bakenga og ba om unnskyldning. Han skjønte at det ikke var ment alvorlig, men sa det hadde gått inn på familie og venner, sa mannen i retten.

De to sa i retten at de har blitt provosert til handlingene sine, at de angrer på egen reaksjon og bedyrer at det ikke skal gjenta seg. De var også innstilt på å ta straffen fra Rosenborg.

Les også

Politiet roser RBK-fansen: - Eksemplarisk oppførsel

— Ikke voldelig

— Jeg har fått gult kort av Rosenborg tidligere, og jeg visste at jeg ville bli utstengt ved neste episode med bråk. Jeg synes likevel at saken er gjort større enn den er i media. Jeg har aldri opptrådt voldelig, og å sammenlikne med tribunevolden i blant annet Sverige blir feil. Det er en helt annen verden, sa 26-åringen.

Den andre personen, som er medlem av supportergruppen Ultras Nidaros, har en uoppgjort voldssak fra samme 16.mai-kamp.

Dommer Brynjulf Moe viser i kjennelsen at han er enig med påtalemyndigheten om at denne type supportervold og ordensforstyrrelser er et økende problem som det må reageres på. Selv om retten ikke anser at de to tilhører en voldelig casual-gruppering, er det vist tegn til en mer aggressiv supporterkultur.

Får gå i sentrum

Retten mener derfor at besøksforbudet på Lerkendal som politiet har ilagt de to er nødvendig, også fordi politiet kan sanksjonere forbudet på en annen måte enn RBK.

Når det gjelder påtalemyndighetens krav om at besøksforbudet også skal gjelde deler av Trondheim sentrum, mener retten at dette ikke er tilstrekkelig begrunnet, og også er et uforholdsmessig inngrep.

Foreløpig er det utstedt besøksforbud for supportere i Oslo, Bærum og Bergen, i tillegg til nå Trondheim.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Aalesund00000000
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
  • Champions League-kvalifisering
  1. Eliteserien
  2. Rosenborg BK