Astma og leppekrem er blitt humor i Finland

Norsk langrenn sliter med troverdigheten i vertslandet for verdenscupstarten.

Publisert Publisert

Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby var suverene i verdenscupen sist sesong. Siden den gang har de havnet i nyhetene av helt andre grunner. Foto: NTB Scanpix

  • Odd Inge Aas
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

RUKA: Lørdag går startskuddet for verdenscupen i langrenn i finske Ruka. Samme nasjon står også for sesongens store høydepunkt, når kampen om verdensmestertittelen skal stå i Lahti.

Men oppladningen til sesongen har i stor grad handlet om Therese Johaugs dopingsak og astmadebatten i norsk langrenn etter Martin Johnsrud Sundbys utestengelse for brudd på dopingreglementet.

I vårt naboland virker tiltroen til de norske forklaringene å være svært lav, i alle fall om vi skal tro meningene i Ruka denne uken.

— Alle har en unnskyldning når de blir tatt, men vi er ikke så dumme at vi ikke skjønner hva som har skjedd, sier butikkmedarbeiderne Elina og Orvikki, når vi kommer inn på Johaugs positive dopingprøve.

Duoen kjøper ikke forklaringen om at den norske skistjernen fikk de anabole steroidene i kroppen gjennom en leppekrem.

Butikkansatte Elina i Ruka har vanskelig for å tro på Therese Johaugs dopingversjon. Foto: Odd Inge Aas

De to sier at spøking og vitsing med både leppekremer og astma har vært en vinner i Finland denne høsten. De har hørt det både i dagliglivet og på finsk TV.— Da jeg hadde influensa, fikk jeg en medisin av legen. Da måtte jeg spørre om det var doping, smiler Orvikki.

— Jeg har astma selv, men det virker jo som om det er hundre ganger mer av det blant langrennsløpere, sier Elina, som tror diagnosene brukes for å kunne legitimere astmamedisin i idretten.

Hun er lei seg for at dopingsaker stadig preger idretten. Til tross for de norske dopingsakene tror hun mange finner unner nordmenn suksess i skisporet.

— Det er bedre at noen fra de nordiske landene vinner enn tyskere og østerrikere, smiler hun.

Fikk du med deg denne?

Les også

Finsk skitopp frykter hets mot norske løpere fra finske fans

Vanlig unnskyldning

I kosmetikkforretningen i det lille handlesenteret ved alpinsenteret i skibyen treffer vi Annika Pärsi og Pirjo Granlund. De har en eske med Lip Butter Stick stående like ved disken.

— Mange kunder spør oss om dette er doping, smiler duoen.

De har begge vondt for å tro at de anabole steroidene i Johaugs dopingprøve kommer fra en krem.

— Det er jo veldig rart at hun fikk den av en doktor når pakken hadde en advarsel hvor det sto «doping». Det er ikke første gang vi hører slike forklaringer etter en positiv dopingprøve, sier Pärsi.

Annika Pärsi og Pirjo Granlund sier mange kunder kommer med dopingspøker når de kjøper Lip Butter Stick. Foto: Odd Inge Aas

Kollegaen mener det hadde vært enklere å tro på de norske forklaringene om ikke de røde, hvite og blå hadde vært så suverene i sporet de siste sesongene.

Direktøren i Det finske skiforbundet Mika Kulmala sier til Aftenposten at han fykter finske tilskuere skal rope ufine rop til de norske løperne i helgen.

Finske løpere opplevde det samme i Norge etter den store finske dopingskandalen i 2001-VM.

Men selv om finnene spøker mye med den norske dopingen, både håper og tror duoen i butikken at det ikke vil føre til hets fra tilskuere langs løypene.

— Det vil ikke være typisk finsk oppførsel. Hvis vi ler av det, så gjør vi det hjemme, sier de.

Kowalczyk reagerte på norsk SMS:

Les også

- Jeg vet ikke hvordan det er i Norge, men i Polen kan alle si hva de mener

Er det norske laget svekket?

Også Anastasia og Jenni i et lite apotekutsalg på handlesenteret i Ruka forteller om kunder som lurer på om det er doping de får i en leppestift de selger.

Anastasia og Jenni i apotekutsalget i Ruka har hørt vitser om de norske dopingsakene. Foto: Odd Inge Aas

— Men utenom det har vi ikke hørt så mye om denne saken, sier de, som begge håper på finsk suksess i Lahti-VM til vinteren.Journalisten Pekka Holopainen, som tidligere i uken kritiserte det han mener er ekstrem arroganse fra norske skiledere, tror ikke at det finske publikum vil rope ufinheter etter norske løpere.

— Alle vet at sporten virkelig trenger Norge. Det interessante blir å se om det har preget laget, og om det er like bra som i fjor, sier han, og minner om at Johaug er erstattet av Marit Bjørgen som gjør comeback etter fødsel.

Dermed tror han svekkelsen av Johaugs uteblivelse blir minimal.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

Morten Furre (49) havnet i en alvorlig ulykke sensommeren 2018. Dette er historien fortalt av ham selv og de som reddet…

Sakene flest leser nå

  1. Død kvinne var student ved NHH: – Nå handler det om å ivareta hverandre

  2. Askøy kurser 30 ansatte i smittesporing

  3. – Beregn ekstra tid

  4. Mann truffet av stålbjelke

  5. Hjemmekontor? Fem ting du aldri bør gjøre på jobbens PC.

  6. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren