Billett til Carlsens VM-kamp koster mer enn en gjennomsnittlig månedslønn i Russland

Prislappen for turneringspass tilsvarer 5.500 kroner.

Hele sjakkverden venter i spenning på omkampen mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand. Her fra VM-kampen mellom dem i 2013, i indiske Chennai.
  • Nicholas Bergh
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Har du planer om å følge Magnus Carlsens VM-kamp mot Viswanathan Anand i Sotsji i november? Det kommer i så fall til å koste deg dyrt.

Nå har arrangøren av VM-kampene lagt ut prisene for å følge partiene på sine hjemmesider.

Der kommer det frem at det koster hele 35.000 rubler (rundt 5.500 kroner) for et turneringspass, som gir deg muligheten til å følge alle de 12 partiene. Det er også en mulighet for at VM-kampen blir avgjort tidligere. I fjor avgjorde Magnus Carlsen etter ti spilte partier.

Dersom man ønsker å følge ett parti, koster et dagspass 3.500 rubler (rundt 550 kroner).

Carlsens manager Espen Agdestein ønsker ikke å kommentere prisen, men sier på generelt grunnlag at det ikke pleier å være så stor «rift om å være fysisk til stede» på sjakkpartier.

— Det er arrangøren som styrer med det, men partiene er jo tilgjengelig digitalt og på tv. Sjakkopplevelsen er jo som skapt for internett, sier Agdestein.

Turneringen finner sted i mediesenteret fra Sotsji-OL. Det er det internasjonale sjakkforbundet FIDE som arrangerer VM-kampen. På arrangørens hjemmeside står det at alle billettinntekter går til «Chess inSchools»-programmet, som skal hjelpe nasjonale forbund med å bidra til innføring av sjakk i skolesystemet.

Aftenposten er ikke kjent med akkurat hvor mange billetter som er gjort tilgjengelig foran VM-kampen, men Agdestein opplyser at det er relativt få.

Mye billigere i Norge

I få land er sjakkinteressen større enn i Russland, noe som trolig betyr at billettene til VM-kampen er attraktive, selv om det er en inder og en nordmann som skal gjøre opp om tittelen.

Ifølge det føderale statistikkbyrået i Russland er gjennomsnittslønnen i landet rundt 31.000 rubler (ca. 4.800 kroner) i brutto. Dermed må man ut med mer enn en gjennomsnittlig russisk lønn for å sikre seg et turneringspass til VM-kampen.

Til sammenligning kostet et turneringspass til Norway Chess 2014 1.140 for voksne og 580 for barn. Det er naturligvis knyttet mer prestisje til VM-kampen, men også i Norway Chess var verdens beste spillere i aksjon.

Det er riktignok knyttet langt mer prestisje til VM-kampen enn Norway Chess, selv om turneringen, som ble arrangert i Stavanger,

- Anand hyllet det russiske publikummet

Selv om valget av Sotsji som VM-arena var omstridt, har Vishy Anand pekt på de positive sidene ved å arrangere turneringen i OL-byen.

— Jeg liker å spille i alle land. Russland fører med seg en viss stolthet, for publikumet der er soleklart mest kunnskapsrikt. I 2011 spilte jeg mot Tkachiev, og tilskuerne brøt ut i applaus under partiet. Såpass er kunnskapen, sa Anand i et intervju med New Indian Express tidligere i oktober.

Carlsen-manager Espen Agdestein har troen på at Sotsji-VM blir en suksess.

— Russland er jo på en måte sjakkens mekka. Det er stor interesse der.

— De er flinke til å arrangere sjakkturneringer, og de har lang erfaring, sier Agdestein.

VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand spilles fra 7. november til 28. november. De to møttes også til VM-kamp i Chennai i 2013. Da gikk Carlsen seirende ut, noe som betyr at nordmannen er regjerende verdensmester.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Carlsen har ladet opp til VM i høyden

  2. Anand etter Carlsens VM-nøling: - Jeg involverer meg ikke i sjakkpolitikk

  3. Carlsen testet VM-formen mot 14 år gammel versjon av seg selv

  1. Sjakk
  2. Magnus Carlsen
BT anbefaler

Sommeren er våt, og strømmen er dyr. Hvordan henger det sammen?

For deg som sliter med logikken i tomme vannmagasiner og skyhøye strømpriser, under alle regnbygene.

LES SAKEN