Tennfjord har Mohn i ryggen

BAK NYHETENE: Trond Mohn støtter Kjell Tennfjords kandidatur på et årsmøte som handler om Branns fremtid, skriver Anders Pamer.

Mohn ser positivt på Kjell Tennfjord som Branns nye styreformann. Det bruker å bety økonomisk støtte, skriver Anders Pamer.
Publisert: Publisert:
BAK NYHETENE: Anders Pamer, journalist i BT
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Branns årsmøte har endt i kaos før medlemmene har satt seg til rette i salen. Allianser er inngått, planer om kupp er klekket ut. Valgkomiteens innstilling er at Kjell Tennfjord skal bli Branns nye styreformann. Henrik Lie-Nielsen og Liv-Grete Skjelbred skal få fortsette fra forrige styreforsamling, og komiteen har foreslått Tom Georg Olsen, Arild Christiansen og Nina G. Sandnes som nye medlemmer. Det er en styresammensetning som i Brann-sammenheng er uvanlig. Fansen har ingen forlenget arm inn i styret. Tirsdagsgjengen har heller ingen. De to maktfaktorene er satt på gangen.Det er de ikke under årsmøtet.

Derfor har de to sterke grupperingene slått seg sammen. Klapper du min rygg, klapper jeg din, og slik har de to tradisjonelle motpolene gått til sengs med hverandre. De vil begge ha inn sine representanter. Et styre uten en eneste tidligere Brann-spiller er umulig for de tidligere spillerne å svelge — Tirsdagsgjengen har tidligere Brann-direktør Bjørn Dahl som sin representant. Fansen vil fortsatt ha Åshild Samnøy i styret.

Tennfjord vs Samnøy

Du har kanskje lagt merke til at Brann sliter økonomisk om dagen? 19 år gamle Andreas Vindheim er på vei til en svensk klubb, Brann funderer på hvordan de kan redusere spillernes lønninger. Den økonomiske krisen som følge av nedrykket er et faktum.

En viktig årsak til det er at Trond Mohn så langt har plassert seg selv i bakgrunnen. Joda, vikarsjef Vibeke Johannessen har vært på besøk hos Mohn for å høre om mulighetene for pengehjelp. Hun fikk en høflig tilbakemelding om å avvente til årsmøtet. Mohn vil vente med å eventuelt gi penger til han ser hvem som skal forvalte midlene. Og Mohn ser positivt på Kjell Tennfjord som Branns nye styreformann. Det bruker å bety økonomisk støtte.

Men det er nå det blir komplisert: Tennfjord ønsker Sandnes og Christiansen med seg i styret - for enhver pris. Sunnmøringen vil akkopagneres av den juridiske og økonomiske kompetansen de besitter. I tillegg til det - dette er viktig - vil han ikke ha Åshild Samnøy med seg i styret. Mye tyder på at Tennfjord til og med er villig til å sette hardt mot hardt på dette punktet. Hva Tennfjords aversjoner mot Samnøy bunner i, har ikke BT klart å bringe på det rene. Men det er et faktum at avtroppende styreformann Rolf Barmen og nettopp Samnøy hadde uoverstigelige samarbeidsproblemer. Samnøy er da også det eneste styremedlemmet valgkomiteen unisont var enige om måtte fratre. Det får BT bekreftet fra flere hold.

Men hun er fansens, og dermed også alliansepartnerne i Tirsdagsgjengen, sin benkekandidat.

Hva gjør Mohn?

Nå er det slik at Brann er en demokratisk organisasjon. Et årsmøte er til blant annet for å velge styre. Som i et politisk parti er benkeforslag på årsmøtet en alminnelig måte å fremme sine interessers syn på. Det er fullt og helt i tråd med demokratiske spilleregler. Likevel er det åpne spørsmålet hva Kjell Tennfjord foretar seg dersom benkeforlagene får gjennomslag. Selv vil ikke Tennfjord svare på hva han da kommer til å gjøre. Mye tyder på at sunnmøringen på årsmøtet kommer til å appellere til forsamlingen om å droppe benkeforslagene - han har allerede gjort det i en nyhetssak på Branns hjemmeside. Mye tyder også på at han ikke kommer til å bli hørt.

Det som skjer etterpå, vet ingen. Men man kan havne i den bisarre situasjonen at den nyvalgte formannen faktisk regjerer i ti minutter før han trekker seg.

Ingvar Dalhaug - Tirsdagsgjengens talsmann - uttalte tirsdag til BT at årsmøtet «sikkert skulle klare å finne en formann til Brann i 2015» også dersom Tennfjord skulle komme til å trekke seg. Det er vanskelig å være uenig. En formann må Brann ha.

Men hvordan vil Trond Mohn reagere på et kaotisk årsmøte med en tilfeldig formann som resultat? Han likte dårlig hvordan Roald Bruun-Hanssen ble presset ut av de samme grupperingene som nå ønsker å fremme benkeforslag på årsmøtet. Han hadde usedvanlig liten sans for fansens behandling av Rune Skarsfjord. Av den grunn er det mulig å se for seg at medlemmene står overfor et årsmøte som ikke bare dreier seg om Brann i 2015, men derimot Branns fremtid.

Publisert: