Sjokk-exitene som åpner for Ruud: Nå kommer de nye stjernene

Verdens beste tennisspillere viser svakhetstegn. To av de best rankede spillerne forsvant ut av French Open i første kamp. Dette er ungguttenes sjanse til å gjøre det helt store i en Grand Slam-turnering.

TAPTE: Dominic Thiem fra Østerrike var i finalen i French Open i 2018 og 2019, i år røk han ut i 1. runde mot Pablo Andujar. En real skrell.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Dominic Thiem (27) er ranket som nummer fire i verden. Han kunne blitt Casper Ruuds motstander i fjerde runde. Thiem er ute av French Open. Andrej Rublev (23) har slått Ruud fire av fire ganger, sist i semifinalen i Monte Carlo. Rublev er ute av French Open.

– Rafa er favoritt her. Han har erfaringen. Han er tidenes beste spiller på grus. Men han har røket på noen tap, han er ikke uslåelig. De yngre får mer og mer tro på at det er mulig, sier trenerpappa Christian Ruud, som er i Paris sammen med sønnen.

Les også

Nervøs Ruud vant første kamp - motstanderen gråt

Slik så det ut av Casper Ruud tok seg videre fra 1. runde i French Open mandag. Kampene sendes på Eurosport:

Les også

Casper Ruuds strålende grussesong: – Hadde ikke drømt om dette

De tre store har herjet i årevis. Rafael Nadal fyller 35 år torsdag. Roger Federer blir 40 år i august. Verdensener Novak Djokovic er 34 år. De har alle vist svakhetstegn. Federer har vært ute med skader og tapte nylig 2. runde i ATP 250-turneringen Geneve Open. Casper Ruud vant den turneringen. Nadal tapte mot Andrej Rublev i kvartfinalen i Monte Carlo Masters og det ble tap mot Alexander Zverev i kvartfinalen i Madrid. I oktober i fjor fikk Djokovic regelrett bank (2–6, 1–6) av italienske Lorenzo Sonego i kvartfinalen i Wien Open.

– Om to-tre år kan de tre store være borte. Det er flere unge, nye stjerner på vei. Casper ønsker å melde seg på å fighte om titlene han også, sier Christian Ruud til VG.

Han tror ikke tennissporten vil bli dominert av bare tre spillere på samme måte i fremtiden. Nadal, Federer og Djokovic har til sammen 58 Grand Slam-titler. Det er massivt, det deles bare ut fire i året. Så starter man på det regnestykket, så skjønner man hvor lenge de har dominert fullstendig.

Les også

Ruud røk mot Rublev i semifinalen i Monte Carlo – skjelte ut seg selv underveis

GRUSOMT GOD: Rafael Nadal kan ta sin 14. seier i French Open. Tirsdag slo han Aleksej Popyrin i 1. runde.

– Alt tar en slutt, men de klamrer seg fast, og de lukter blod når det er Grand Slam. De har viljen og kvaliteten, sier Ruud.

Polsk motstander

Onsdag møter Ruud polske Kamil Majchrzak. Polakken er ranket som nummer 126 i verden. Trenerpappa Ruud mener nordmenn og norske journalister har altfor stort fokus på ranking. Og advarer mot å tro at sønnen «må» vinne når motstanderen er nummer 126.

– Spiller nummer 350 i verden er dritgod. Det er 10.000 tennisspillere som prøver å bli gode. I Norge ser dere altfor mye på rankingen. Nummer 120 på rankingen kan slå nummer 20. Det er små marginer i tennis. Det kommer an på dagsformen. Polakken blir en kjempetøff oppgave, sier pappa Ruud.

TETT PÅ: Tennispappa Christian Ruud sammen med sønnen Casper på pressetreff i Oslo i oktober i fjor. Til høyre står fysisk trener Marcel da Cruz.

Blant de ti høyest rankede tennisspillerne i verden akkurat nå er tre under 25 år: Stefanos Tsitsipas (5), Aleksander Zverev (6) og Andrej Rublev (23). De tre yngste blant topp 16 i verden er 22 år: Tsitsipas, Denis Sjapovalov og Ruud.

– Casper vet han er i god form. Men han er realist. Vi sa at Rublev røk i første runde. Men Casper liker sjansene sine her, sier pappa Ruud.

– Dét vi venter på

Utviklingssjef i Norges Tennisforbund og analysesjef for teamet til Casper Ruud, Øivind Sørvald, sier at generasjonsskiftet man har snakket om i tennis i flere år skjer nå.

SVEITSISK MESTER: Roger Federer.

– Jeg vil tippe Federer slutter i løpet av et år. Djokovic og Nadal fortsetter kanskje en liten periode til. Djokovic har slitt med motivasjonen. Det er noen unge som kan slå de store nå, Casper er en av dem som kan slå dem. Og det er dét vi venter på, at det kommer noen unge og slår dem, sier Sørvald til VG.

Sørvald har en liste over unge spillere han tror kan bli det helt store (alder i parantes): Stefanos Tsitsipas (22), Aleksander Zverev (24), Andrej Rublev (23), Denis Sjapovalov (22), Casper Ruud (22), Jannik Sinner (19), Felix Auger-Aliassime (20), Alex de Minaur (22), Alejandro Davidovich Fokina (21), Sebastian Korda (20), Lorenzo Musetti (19), Carlos Alcaraz Garfia (18) og Ugo Humbert (22).

SLUTT I PARIS: Andrej Rublev.

Casper Ruud har møtt både Federer og Thiem på grusen i Paris, og han har møtt Djokovic i semifinale i Roma. Det eneste som mangler er en kamp mot Nadal.

Med seier over Kamil Majchrzak onsdag, venter vinneren av Alejandro Davidovich Fokina og Botic Van De Zandschulp på Ruud i 3. runde.

De tre store vant alle første kamp i Paris.

Casper Ruud vant sin andre ATP-turnering da han vant i Geneve i mai. Da røk Roger Federer ut i 2. runde:

Publisert: