Johaugs premiere: Besøksforbud og mat på døren

Therese Johaug (32) og resten av Norges tropp til verdenscupåpningen vil bli underlagt et strengt smittevernregime i de finske skogene i Ruka - blant annet besøksforbud og levering av mat på døren.

OVERLEGEN: Therese Johaug var i en egen klasse under den nasjonale langrennsåpningen sist helg. Nå venter verdenscuppremieren i finske Ruka. Foto: Terje Pedersen

 • NTB, VG
Publisert Publisert

– Dette blir vår premieretur, og det er ingen tvil om at det er knyttet spenning til hvordan dette skal gå. Siden vi har en stor tropp, vil det bli krevende. Nå gjør vi et forsøk, krysser fingrene og ser hvordan det fungerer, sier langrennssjef Espen Bjervig til NTB.

Skiforbundet har lagt klare regler for hvordan de norske skal oppføre seg i Ruka. Løperne blir fordelt i leiligheter, og der skal de oppholde seg så lenge de ikke trener, smører ski eller går konkurranser.

Les også

Motgangen fortsetter for OL-vinner Haga: – Det er blitt tårer og fortvilelse

– Det blir ikke lov å besøke hverandre på tvers av leilighetene. De tre utøverne som bor sammen, skal være nærkontakter gjennom hele helgen. På den måten håper vi å ha isolert store deler av troppen hvis det skulle oppstå sykdom, sier Espen Bjervig.

Han lister opp følgende tiltak:

* Smøretraileren vil kun være forbeholdt smørerne. Ingen andre får oppholde seg der.

* Alt av mat skal leveres på døra. Ingen skal spise i fellesområder. Smørere får lunsjen levert i traileren.

* Det er bare Bjervig og lege Øystein Andersen som kan bevege seg fritt i området. Hvis noen i laget har behov for noe, skal de to fikse det – ingen andre.

Les også

Overraskelsesmannen til Ruka: - Verdt å bryte prinsippene for Gunnulfsen

– Det blir en spesiell setting, men det er tiltakene vi må gjøre for å ta ned mest mulig risiko, forklarer langrennssjefen.

Smitte i et landslag kan gi store konsekvenser. I forrige uke ble Sveriges kvinnelag i alpint satt i karantene etter at en av trenerne fikk påvist coronavirus ved ankomst til Finland. De lokale helsemyndighetene nektet svenskene å konkurrere.

Bjervig er redd for hva som skjer hvis noen av de norske blir småsyke.

Les også

Ny utklassing av Johaug: – Vi vet ikke hvor mange skirenn det blir

– Selv uten smitte kan vi havne i en karantenesituasjon. Det er ikke alltid like greit å skille de ulike luftveissykdommene fra hverandre, og det kan ta tid å utelukke covid-19. Det kan være vi må i karantene fordi noen rett og slett blir forkjølet, sier Espen Bjervig.

Landslaget vil gjennom hele sesongen være prisgitt hvordan lokale helsemyndigheter definerer nærkontakter. Det kan gi høyst ulike utslag.

– Det er derfor vi kjører et så stengt opplegg. For oss er det viktig å ha orden i sysakene. Vi skal kunne dokumentere det vi har gjort, sier langrennssjefen.

Ps! Norge sender også utøvere i hopp og kombinert til verdenscupåpningen i Ruka.

Publisert
 1. Langrenn
 2. Therese Johaug
 3. Espen Bjervig
 4. Vintersport
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hvis Jofrid ringer, kan du bli bedt om Vipps-logg og bankutskrift

Slik jobber smittesporerne.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Denne videoen får politiet til å gremmes: – Utsetter andre for livsfare

 2. Strømbrudd på Landås

 3. Tiltakene på gult og rødt nivå i skoler og barnehager kan bli endret

 4. – Livsfarlig kjøring mellom Arna og Åsane

 5. Bybanen til Åsane: Fylkes­politikerne avvisende til Eidsvåg-lokket

 6. – Det er ikkje den tynne venninna mi som har spiseforstyrring, det er eg