Ekspert vil fjerne Hareide – RBK vil forlenge avtalen

Rosenborgs styreleder Ivar Koteng og VGs fotballekspert Kai Bardal har vidt forskjellige meninger om hvilken retning Rosenborg bør ta i tiden fremover.

VEIVALG: I løpet av den kommende tiden må Åge Hareide bestemme seg for om han vil bli værende på Lerkendal, eller pakke kofferten og dra.
 • Andreas Hellenes, VG
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Vi ønsker å forlenge med Åge (Hareide). Han har noen familiære årsaker som han må vurdere nøye, men om Åge vil forlenge så er vi klare for det, fastslår Ivar Koteng overfor VG - slik han gjorde for Adresseavisen tidligere i år.

Ifølge RBK-toppen sier Hareides kontrakt at en mulig forlengelse skal avgjøres allerede 1. juli, men likevel må den mest ihuga og nysgjerrige supporteren smøre seg med tålmodighet:

– Jeg og Åge snakker sammen hver eneste dag, og det er ikke sånn at han må bestemme seg nøyaktig 1. juli. Det kan ta litt lengre tid, oppklarer Koteng, som ikke vil presisere hva «lengre tid» betyr:

– Vi skal signalisere når det skjer noe.

BLIR VÆRENDE?: Ifølge Koteng er det opp til Hareide om han vil fortsette som hovedtrener for landets mest meritterte klubb.

VGs fotballekspert, Kai Bardal, er lite imponert over at Rosenborg vil fortsette samarbeidet:

– Det er nærliggende å tolke det slik at ledelsen helst vil unngå en ny trenerjakt, sier han og henviser til tidligere utskiftninger:

– De husker nok prosessen i 2018, der de endte opp med en umerittert Eirik Horneland, som aldri fikk det til. For å ansette en trener med den riktige profilen, men som ikke er i en større klubb allerede, kreves det sterk faglig innsikt hos de som ansetter. Nå som de har en trener med en sterk CV er det kanskje tryggest å la ham fortsette, selv om det som leveres er ekstremt svakt.

KRISE: Åge Hareide og hans Rosenborg har bare vunnet fire av ti kamper denne sesongen. Dermed befinner de seg på en foreløpig 6.-plass, men hele fem lag har matematisk mulighet til å forbigå trønderne hvis de vinner hengekampene sine.

Etter 2–0-smellen på Åråsen forrige fredag, innrømmet Åge Hareide sportslig krise overfor VG.

Rosenborg står nå med tre strake tap i Eliteserien. Kun et tap unna å tangere fjorårets «strake-tap-rekord» på fire.

Styreleder Koteng sier han ikke vet årsaken bak de svake resultatene, og at det er opp til sportsavdelingen, altså Hareide og hans apparat, å ta seg av.

VGs fotballekspert kaller de mørke resultatene «en naturlig konsekvens etter mange år med feil kurs».

– De har ikke noe eget spill på samme måte som Molde, og derfor lykkes de verken i Europa eller her hjemme. Det virker som om Rosenborg tror nøkkelen til suksess ligger i å springe mye, tette igjen bakover og vente på å kunne straffe motstanderen for feil - det går ikke når du skal være flaggskipet i norsk fotball, forklarer fotballeksperten.

På Twitter kommer Bardal med en grundigere analyse om Rosenborgs problemer:

– Hareide har siden dag én vært klar på at man ikke skal forvente store seiere og sier alltid at «det offensive skal jobbes med senere - når det defensive sitter». Det handler kun om å vippe jevne kamper i sin favør, melder Bardal.

Fotballeksperten sier klubben ofte har slitt med det offensive spillet i tiden etter Nils Arne Eggen. Kåre Ingebrigtsen lyktes til en viss grad i 2014 og 2015.

– I 2016 begynte de å slite med å videreutvikle spillet sitt, og når det stagnerte ble det forklart med manglende fysisk kapasitet. Helt siden den gang har pendelen sving veldig langt i den retningen, og dermed er fokuset blitt feil. Å kunne springe langt og fort er bare en forutsetning - det kan ikke være målet i seg selv, minner Bardal om.

FIRE STRAKE: Da nåværende Brann-trener Kåre Ingebrigtsen var ved roret på Lerkendal mellom 2014 og 2018, vant Rosenborg to cupgull og fire strake ligagull.

For å lykkes som Rosenborg-trener, mener fotballeksperten at man må vinne serien, yppe seg i Europa og spille underholdende angrepsfotball.

– I dag bryr de seg ikke om å underholde publikum. Det legges opp til kjedelig fotball, og alt de bryr seg om er resultatet.

– Hvis Rosenborg skal være det dominerende norske laget, må de nødvendigvis lykkes med det offensive spillet sitt. Det vil i mine øyne innebære å ansette en trener med en annen kompetanse enn Hareide. Klubben må også ha andre i apparatet som bidrar til å finne de riktige spillertypene. De siste årene har de signert mange spillere som er bedre til å løpe enn til å ta valg og behandle ballen.

PS! Onsdag spiller Rosenborg hjemme mot Haugesund kl. 18. Kampen ser du på TVNorge.

Se hva Ranheim-profil Michael Karlsen spådde før sesongstart:

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Molde18133238172142
2Bodø/Glimt18114348202837
3Lillestrøm18114332161637
4Rosenborg1897236221434
5Viking188553225729
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
 1. Eliteserien
 2. Rosenborg BK
 3. Norsk fotball
 4. Åge Hareide
 5. Fotball
BT anbefaler

– Jeg våknet av at det banket på. Det var en fyr som sa han skulle bo her.

En mann i 30-årene skal ha mottatt flere titalls tusen kroner i depositum og forskuddsleie fra minst fire ulike leietakere av en leilighet i Bergen sentrum.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Jakter knivmann: – Vi har rykket ut med en del ressurser

 2. Osterøy-fergen innstilt i helgen

 3. Åsane-sjefen slutter

 4. Mohn er nå største eier i tapspreget treningskjede

 5. Klare råd til nye leietakere: – Du må sette hardt mot hardt

 6. Vilde har merket en stor endring i hvordan nordmenn oppfører seg