Aida (30) ordner Norges første medalje i Paralympics

TOKYO (VG) Bordtennis-profilen Aida Husic Dahlen (30) har sikret Norge sin første medalje i Paralympics - men valøren er ennå ikke klar.

KRUTTØNNE: Aida Husic Dahlen.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Det er klart etter at Dahlen vant sin kvartfinale mot ungarske Zsofia Arloy i Tokyo fredag morgen norsk tid.

Etter som begge de tapende semifinalistene får bronse, er sørlendingen altså allerede sikret medalje - men det kan bli både bronse, sølv og gull.

Det andre norske håpet, Tommy Urhaug (41), tapte sin kvartfinale mot briten Jack Hunter Spivey 2–3 i sett.

– Dette er spesielt - min første medalje i Paralympics. Det er nesten ikke til å tro, sier en emosjonell Aida Husic Dahlen til VG på vei til garderoben.

– Jeg merket at motstanderen var nervøs, så jeg bare «gasset på».

Hun får kinesisk motstand i semifinalen.

Dahlen hadde tre matchballer i første sett, men tapte fire baller på rad. Det ble et ekstremt dramatisk sett som hun til slutt vant 14–12.

Les også

Birgit Skarstein avslører drama: – Jeg mistet åra

30-åringen storspilte i det andre settet og gikk rett i 6–1-ledelse. Hun vant til slutt settet med 11–6.

Aida Husic Dahlen ledet klart fra start også i det tredje settet, men ungareren snudde til 6–4. Sørlendingen kom likt på 8–8 - men Arloy servet settet hjem til 11–9. I det fjerde settet var det ingen tvil hvem som var best, og Dahlen vant 11–5.

Tommy Urhaug vant 11–9 i det første settet mot Jack Hunter Spivey, men briten slo tilbake og vant det andre med 13–11 og deretter det tredje 11–9.

Nordmannen tvang fram et femte sett med 12–10 i det fjerde.

Det ble et ekstremt dramatisk avgjørende sett der Urhaug reddet to matchballer - men til slutt tapte 12–10.

VETERAN: Tommy Urhaug.

– Dette er en kar jeg skal slå, sier en skuffet Urhaug til VG.

Tommy Urhaug har to Paralympics-medaljer hjemme i Manger i Nordhordland. Gull fra London i 2012 og bronse fra Beijing i 2008. Han har fire VM-gull og ni EM-gull.

Aida Husic Dahlens største meritter fra før er EM-gull i 2015 og 2017, VM-sølv i 2014 og bronse i 2018.

Etter å ha debutert i 2012, hadde hun store ambisjoner for Paralympics i 2016 - og det ble et tårevått farvel med Rio da hun måtte si takk for seg etter to tap.

Les også

Birgit Skarstein hyller sin avdøde venninne i Tokyo: – Hun er med meg

Lille Aida kom til verden i Sarajevo like før krigen brøt ut på begynnelsen av 1990-tallet. Foreldrene følte trolig at de ikke ville klare å ta vare på henne. Hun ble forlatt på et sykehus i den bosniske hovedstaden. Den vesle jenta manglet venstre underarm og venstre fot.

Som tre-åring ble hun sendt til et rehabiliteringssenter i Igalo i Montenegro. Og det var der historien om Aida og Norge startet. Dit kom nemlig Lars Dahlen fra Kristiansand. Han skulle jobbe på institusjonen. Aida var den eneste som bodde der fast. Alle de andre kom inn for kortere opphold.

Etter et familieråd med kona Anne Tove og datteren Maria bestemte de seg for å adoptere Aida, og sånn hadde det seg at hun ble sørlending i mars 1997.

Hun studerer til daglig idrettspsykologi på idrettshøgskolen.

– Jeg vil lære om hvordan det fungerer mentalt i idretten. Etter hvert vil jeg kunne hjelpe andre også.

– Det mentale er en viktig del av gamet. Selv er jeg ganske temperamentsfull, og det kan være både en styrke og en svakhet. Jeg har mer temperament enn de fleste.

Publisert