Derfor bekymrer Branns spesielle oppkjøring

Ingen i 1.-divisjon møter færre lag på samme nivå.

TRENEREN: Rikard Norling er Brann-trener på andre året. I årets sesongoppkjøring møter laget bare én divisjonskollega, på åtte treningskamper.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Fredag spiller Brann treningskamp mot Sogndal. Det er Sportsklubbens eneste vintermotstander fra samme divisjon.

Joacim Jonsson, fotballekspert og tidligere sportsdirektør i Fredrikstad, er forundret over at Brann ikke øver mer mot andre 1.-divisjonslag.

— Det forventes at Brann skal styre kampene i 1. divisjon, men de har ikke fått øvd på å gjøre det i vinter. 1. divisjon er også mer krig enn glitter og glamour, og færre kamper med åpent spill. Det hadde vært lurt for dem å trene på, sier Jonsson.

Les også

Nok et talent forsvinner fra Brann

Sogndal møter fem fra 1. divisjon

Sogndal på sin side spiller hele fem kamper mot 1. divisjonsmotstand denne oppkjøringen. Bare tre andre lag enn Brann, møter to eller færre 1.-divisjonsklubber.

Branns fungerende sportssjef, Rune Soltvedt, forklarer filosofien bak valget av motstandere.

— For oss har det viktigste vært å møte god motstand. Vi har valgt å møte gode eliteserielag, først og fremst, sier Soltvedt.

— Kan det hende dere får trent for lite mot det som spesifikt venter dere i divisjonen?

— Det er et godt spørsmål. Men det er mange avveininger når et sånt kampprogram settes opp. Nå er det blitt som det er blitt denne gangen, sier Soltvedt.

En som er skeptisk til vinteropplegget Brann har valgt i år, er Gjert Moldestad, redaktør i supportermagasinet Den 12. mann. Han spør retorisk:

— Hvordan kan de vite hva som venter dem, når de ikke møter lag fra samme divisjon i treningskampene?

Les også

Her er grunnene til at Doddo tror på Brann-opprykk

Skeptisk Brann-redaktør

Moldestad mener det er noe tilfeldig over Branns treningskampmotstandere.

— Det har jeg tenkt lenge, og jeg føler vi har spilt mot Aalesund og Start 28 ganger de siste par årene. Brann har lenge visst at de skal spille 1. divisjon i år, da burde man nok matchet seg mer mot lag fra det nivået, sier Moldestad.

Fredag røk Brann på en 1-2-smell mot nettopp Aalesund. Resultatet var flatterende, tapet et av mange i vinter. Joacim Jonsson mener Brann gjør en feil mange norske lag har gjort før dem, når de stort sett matcher seg mot antatt bedre motstand.

— Det er viktig å vinne treningskamper, for hvis man taper og taper er det vanskelig å endre den kulturen når serien begynner. Brann har tapt mye nå og det er ikke bare-bare å snu, sier Jonsson.

Da han satt som Fredrikstad-topp, var Østfold-klubben i en lignende situasjon som Brann er nå - et stort lag i en divisjon med mange småklubber.

— Brann må være forberedt på, og rustet for, at det blir krig i hver kamp de spiller. For dem spesielt, vil det være forskjell på fotballen i 1. divisjon og eliteserien. Det er fordi lagene Brann møter i utgangspunktet er dem underlegne, og derfor vil ta i bruk alle midler, sier Jonsson.

- Taper uansett

I Branns trenerteam er de fornøyde med opplegget i forsesongen.

— Vi har brynt oss mot gode motstandere og fått gode utfordringer. Det har gitt oss veldig viktige svar og jeg synes det har vært gode erfaringer for laget. Så, nei, jeg synes ikke det gjør noe at vi har møtt lagene vi har møtt, sier assistenttrener Robert Hauge.

Les også

Nouri valgte Brann foran eliteserien

BTs Brann-blogger Eduardo «Doddo» Andersen velger å oppsummere sesongoppkjøringen galgenhumoristisk.

— Brann taper uansett hvem de spiller mot. Om det er Aalesund eller Fyllingsdalen har ingenting å si, sier Andersen.

Publisert