Kowalczyk knuste all motstand

<p>Både Charlotte Kalla og Therese Johaug hadde nærmet seg den polske lederen. Det fant Justyna Kowalczyk seg ikke i.</p>

Publisert Publisert

Toblach, Italia 20130104.Therese Johaug forlater skistadion etter kvinnenes 3 km klassisk under Tour de Ski i Toblach i Italia fredag formiddag. Johaug kom på 6. plass. Egil Kristiansen, Norges landslagstrener for kvinner, i bakgrunnen til venstre.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Toblach, Italia 20130103.Justyna Kowalczyk vant kvinnenes 15 km jaktstart fri teknikk under Tour de Ski i Toblach i Italia torsdag ettermiddag.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

  • Erlend Nesje
  • Kurt B.M. Haugli
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

TOBLACH/OSLO (Aftenposten.no): Kowalczyk hadde et forsprang på Charlotte Kalla på 23 sekunder før dagens drøye tre kilometer lange klassisketappe. Therese Johaug var 28 sekunder bak den polske lederen, mens Kristin Størmer Steira var 34 sekunder bak.

Etter dagens korte etappe var det ingen tvil. I klassisk stil, med gode ski og en god dag i sporet var Justyna Kowalczyk utilnærmelig. Da de tre kilomtrene var unnagjort hadde Kowalczyk et forsprang (bonussekunder inkludert) på 1,05 på Therese Johaug som gikk inn til en 6. plass på etappen. Hun hadde en etappetid som var 22 sekunder bedre enn Johaug.

— Det var mye. Det er helt klart, sa Therese Johaug etter løpet.

Selv om hun ble utklasset av Kowalczyk var hun likevel fornøyd.

— Totalt sett er jeg godt fornøyd. Det var en løype som ikke favoriserte meg, så en 6. plass er greit.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BARE SMIL: Justyna Kowalczyk passerer en smilende Therese Johaug etter at dagens 3 kilometer lange renn er over. Det var polakken som hadde best grunn til å smile. FOTO: NTB SCANPIX

Kowalczyks forsprang er nå i ferd med å bli for stort til at det skal være mulig å ta det igjen opp slalåmbakken i Val di Fiemme på Tourens finaledag.

— Det bør ikke være mer enn ett minutt, men jeg gir ikke opp og jeg henger ikke med hodet. Det er fortsatt to løp igjen, slo Johaug fast og gjør det helt klart at hun langt fra har gitt opp kampen om å bli første nordmann til å vinne Tour de Ski.

Henge på

I morgen er det 10 kilometer fellesstart i klassisk stil. Det kan blir vanskelig for de norske løperne. Men ikke umulig, mener jentenes trener Egil Kristiansen.

- Kowalczyk kommer helt sikkert til å gå hardt i fra start. Så får vi bare vurdere etter hvert hva vi skal gjøre. Vi må bare prøve å være med så godt vi kan, sa Kristiansen etter løpet.

Johaug har også allerede begynt å tenke på løpet i morgen.

— Jeg skal forsøke å være med å følge henne så godt jeg kan. Hun kan gjøre jobben og den klassiskformen hun har nå er bare helt rå. Men man får bare bite sammen tennene å prøve å følge henne, sa Johaug.

Kalla tapte også

3 kilometer klassisk var ikke Charlotte Kallas favorittdistanse og heller ikke hun hadde særlig å stille opp med mot den suverene polske etappevinneren. Kalla ble nummer 9 på etappen og er 1,03 bak Kowalczyk foran morgendagens etappe. Kalla er fortsatt nummer to i sammendraget med Johaug på tredjeplass.

Kristin Størmer Steira hadde også tatt kraftig inn på Kowalczyk på torsdagens langløpsetappe. Etter fredagens etappe er hun halvannet minutt bak den polske tour-lederen.

— Ble litt som fryktet. Åpnet ganske greit og jeg tapte litt for mye. Kowlaczyk er nok nå alt for langt foran meg, sa Kristin Størmer Steira.

- Så nå skal du hjelpe Therese?

- Vi har så lyst til å ha en norsk jente først opp bakken. Om jeg blir fire, fem eller seks har ikke så stor betydning så lenge vi har en norsk vinner, sier Størmer Steira.

Sterkt av Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk nok en god etappe og viser at hun er i form. Hun lå før dagens etappe på en 7. plass, 59 sekunder bak ledende Kowalczyk. Hun gikk inn til en tredjeplass og fikk fem bonussekunder.

— Jeg gikk fortere og fortere og hadde en bra dag, sa Uhrenholdt Jacobsen til NRK etter løpet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Lørdag aksjonerer de: – Dette kan bli noe av det største vi har sett i vest

Samferdselsministeren bekrefter at det kan bli aktuelt å dele opp prosjektet med ny vei og bane til Voss.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Tøffe tider i fødelandet tvang Arne Bergsvik og familien til å ta et drastisk valg

  2. Bli med inn i hulene på Kristianborg

  3. Fire personer innlagt på Haukeland

  4. Beskjeden fra legen fikk Thore (56) til å endre livsstil. Slik unngikk han diabetes.

  5. Han ble kåret til «Hordalands største talent». Nå har han en usikker fremtid i Brann.

  6. – I løpet av et minutt var min kjæreste ting tapt