Norge totalt overlegne i VM-finalen: - Det er helt vanvittig

Nederland var fullstendig sjanseløse mot norske jenter i gullform.

Publisert Publisert

tac51fc9.jpg

  • Sindre Trygsland
  • Arne Hole
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

NEDERLAND — NORGE 23-31 (9-20)

HERNING: Det begynte med håndballdans og endte i ringdans. En gnistrende førsteomgang var nok for Norge til å avgjøre VM-finalen mot Nederland.

De 12.147 som kom til Boxen for å oppleve spenning i VM-finalen ble snytt. De som kom for å oppleve oppvisning, ga seg ende over for Norge i første omgang. Aldri har et lag ledet en VM-finale med 20–9 til pause. Det var en oppvisning i fart, kombinasjonsspill, forsvarsspill og skuddteknikk. Og i keeperspill.

– Vi spilte en fantastisk førsteomgang. Det var bare ett lag som tok kommandoen. Kari (Grimsbø) spilte strålende hele kampen, vi har flyt og vi får mange med, sier en strålende fornøyd Thorir Hergeirsson til TV 2 rett etter at gullet var et faktum.

  • Spillerbørsen: Slik spilte de norske

STORSPILTE: Norges keeper Kari Aalvik Grimsbø. Foto: NTB Scanpix

For Norge var ustoppelige i de første 30 minuttene. Blant dem som storspilte var Camilla Herrem, som scoret fire ganger før hvilen. Hun kan ikke huske å ha sett en like god omgang som den første de leverte mot Nederland.– Ikke som jeg kan huske akkurat nå. Det var helt fantastisk, sier kantspilleren.

Tess Wester var det store samtaleemnet før finalen. Den nederlanske jenta hadde storspilt i mål og tatt 45 prosent av skuddene, mens Silje Solberg og Kari Aalvik Grimsbø sto med "bare" 38 og 37. Da det gjldt som mest fvar ikke Wester mye tess, mens Grimsbø tok frem sitt ypperste så langt i mesterskapet. Tre(!) redninger — eller 13 prosent - for Nederlands keeperparet Wester og Marieke van der Wal, men Grimsbø tok 14 av 21, 61 prosent! Da blir håndballkamper fort ujevne.

Debutant i finalen

Nederland hadde imponert gjennom hele VM og tatt seg til finalen med klarere sifre enn Norge, men da kom reaksjonen. De nederlandske jentene opplevde en ny situasjon med det ståket og presset en mesterskapsfinale medfører. Det taklet ikke spillere som tidligere ikke engang hadde spilt en semifinale.

SUVERENE: Nora Mørk har scoret på straffe mot Nederland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Samtidig var Norge drivende gode. Strekspiller Danick Snelder slapp til litt, og den hardtskytende høyrebacken Sanne van Olphen prikket inn tre mål på seks forsøk før pause, men det hadde Norge råd til. Forsvarsspillet var det beste jentene har fått til i Danmark

– Det er så sinnsykt. Det er helt vanvittig. Det var så deilig å spille den finalen, sier en hoppende glad Veronica Kristiansen til TV 2. – Det er en blanding av alt. Lettelse, lykke, jeg er ganske tom også hvis jeg skal være ærlig. Det er virkelig helt fantastisk. Jeg følte vi hadde bra kontroll hele veien, sier kaptein Stine Bredal Oftedal.

Nederlands storskytter Estavana Polman ble tvunget til å ta dårlige avslutninger og traff bare på ett av fem skudd. Den andre skytterdronningen, Lois Abbingh, traff ikke på noen av fire forsøk.

LES OLA BERNHUS' KOMMENTAR:

Les også

«Det var perfekt, i en idrett der det perfekte egentlig er uoppnåelig»

Ørlite spenning

Var første omgang en ren forlystelse, ble de første 20 minuttene etter pause det motsatte. Nederland så ut til å slippe ned skuldrene da kampen likevel var tapt. Resten slapp Norge ned. Åtte minutter før slutt var de oransje bare fem mål bak. Så tok kaptein Stine Bredal Oftedal ansvar to ganger, og dermed var det bare å surfe inn sammen med Grimsbø, som ikke reddet like mye etter pause, men mye – 51 prosent totalt.

Tess Wester våknet også i annen omgang og bidro til at kampen ikke ble et fullstendig mareritt for finaledebutanten. Men Norge hadde for mange spillere som var bedre. Camilla Herrem var igjen i storslag og scoret syv på ni forsøk. Heidi Løke har tatt frem sitt beste i de to siste kampene og scoret seks på seks forsøk.

I Ida Alstad fikk Norge inn en spiller som kunne sette straffekast. Etter at Norge hadde bommet på 15 forsøk før finalen, satte trønderjenta de fire første før hun også bommet. Bommet gjorde også Nora Mørk. Norge tok gullet uten at vår toppscorer laget et eneste spillemål! Men Nora var dronningen på innspill. Likevel er nok tenningsnivået noe å jobbe med.

Imponerende statistikk

Norge fikk sitt gjennombrudd med Sven Tore Jacobsen og VM-bronse i Nederland i 1986. Siden har medaljene trillet inn jevnt og trutt, med OL-sølv i Seoul 1988 som første oppfølger. Så ble det nytt sølv i Barcelona 1992 og bronse i Sydney 2000 før gullrekken begynte i 2008 og fortsatte i 2012. I OL i Rio neste år er håndballjentene i øyeblikket vårt største gullhåp. Skulle de vinne, blir Norge det eneste landet sammen med Danmark (1996-1997) som har alle tre titlene samtidig.

Frem til 1994 hadde håndballjentene bare VM og OL som tilbud. Så ble Det europeiske håndballforbundet (EHF) etablert i 1991, etter påtrykk fra blant andre Norge, og i 1994 kom det første europamesterskapet etablert.

Danmark tok det første gullet, med Norge på bronseplass. Danmark vant tre av de fire første mesterskapene, men siden har EM blitt en norsk spesialitet. Vi tok vårt første gull i 1998. Deretter kom gullrekken 2004, 2006, 2008 og 2010 – før det ble sølvpause i 2012 og nytt gull i 2014. ## VM har vært en bøyg

Fra første VM-medalje i 1986 tok det hele 13 år før vi vant. Da jentene først gjorde det, var det i en finale som de tilstedeværende i Håkons Hall på Lillehammer aldri vil glemme. Etter fire ekstraomganger mot Frankrike, kunne håndballjentene kalle seg verdensmestere for første gang.

Etter 12 nye år med venting ble det VM-gull nummer to i Brasil 2011. Det var første VM i Sør-Amerika noen gang. Hjemmeseieren som brasilianerne håpet på uteble, men i stedet vant "brassene" i Serbia to år etter.

Med seieren i går har Norge vunnet like mange VM-gull som Sovjet-unionen, Russland og Øst-Tyskland.

Og det er vel ikke slutt ennå?

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Romania tok bronse i håndball-VM

  2. - Spillerne virket opplagte og klare til kamp

  3. Norske stjerner jakter sitt første VM-gull

BT anbefaler

Nye smittede i Vestland: Se tallene for din kommune

LES SAKEN
  1. Håndball