FIFA-favoritten slaktes: - Står ikke for noe av det FIFA desperat trenger

Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa (50) beskyldes blant annet for grove menneskerettighetsbrudd i hjemlandet Bahrain.

Sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa er kanskje den aller største favoritten til å bli FIFA-president. Selv advarer han mot noen av løftene som har blitt gitt i valgkampen. Foto: Ap

  • Odd Inge Aas
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Jeg er veldig bekymret for sjeik Salman. Bakgrunnen hans er fra et autokratisk regime, og han står ikke for demokrati, åpenhet eller ansvarlighet – alle de tingene FIFA så desperat trenger, sier Mark Pieth til Aftenposten.

Professoren ved Universitetet i Basel ledet Independent Governance Committee i FIFA fra 2011 til 2013, et arbeid som la grunnlaget for reformtiltakene som fredag skal vedtas på FIFA-kongressen.

Han er ikke den eneste som ser med stor bekymring på at medlemmet av kongefamilien i Bahrain kan bli verdensfotballens mektigste mann.

— Å velge Salman som FIFA-president vil være en fornærmelse mot ofrene for de omfattende menneskerettighetsbruddene i Bahrain. Et forsøk på demokratiske reformer ble brutalt slått ned i 2011, sier Claudia Roth, parlamentsmedlem i Tyskland.

Fengsel og tortur

Da Sjeik Salman i oktober i fjor annonserte at han vil bli Blatters etterfølger, kom det umiddelbart protester fra en rekke menneskerettighetsorganisasjoner.

Mark Pieth skulle lede reformarbeidet i FIFA.

Under den arabiske våren i 2011 ble demokratibevegelsen i landet brutalt slått ned. Salman var da president i det nasjonale fotballforbundet.— Hvis et medlem av kongefamilien i Bahrain har de reneste hendene FIFA klarer å finne, da må organisasjonen ha den mest uetiske gjengen innen verdensidretten å rekruttere fra, uttalte Nicholas McGeehan i Human Rights Watch.

Associated Press rapporterte i 2011 at mer enn 150 idrettsutøvere, trenere og dommere var blitt fengslet og utsatt for brutal behandling. Sjeik Salman er anklaget for å ha ledet gruppen som pekte ut de reformvennlige idrettspersonlighetene som skulle fengsles. Han er blitt konfrontert med dem, siden han ble valgt til president i det asiatiske fotballforbundet i 2013. Sjeiken har hele tiden avvist alt og spurt etter beviser.

Har du lest saken om kjønnsballansen på FIFA-kongressen?

Les også

Kun to av 207 med stemmerett er kvinner

Antyder stemmekjøp

Menneskerettighetsbrudd er ikke den eneste grunnen til at Pieth er betenkt.

I januar ble det kjent at den asiatiske konføderasjonen hadde inngått et utviklingssamarbeid med det afrikanske. Styret i sistnevnte har offentliggjort at de støtter sjeiken i FIFA-kampen. De afrikanske og de asiatiske stemmene utgjør 100 av de 209 i kongressen.

Sheikh Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa ha fått alvorlige anklager rettet mot seg. Foto: REUTERS

— Det ser ut som stemmekjøping, det stinker. Jeg kan jo ikke bevise det, men det er de samme midlene som Blatter brukte for å holde på makten, sier Pieth.Salman avviser at avtalen har noe som helst med presidentvalget å gjøre. Han avviser også ferske anklager det britiske parlamentsmedlemmet Damian Collins om at han brukte utviklingspenger fra FIFA – som skulle kommet fotballen i hjemlandet til gode – til sin mislykkede kampanje for å komme inn i FIFA-styret i 2009. Norges Fotballforbund støtter Gianni Infantino, Salmans hovedutfordrer. Yngve Hallén sier til Aftenposten at det vil være dramatisk for FIFA om sjeiken blir valgt.

— Han representerer et kongedømme som har kneblet opposisjonen, og da er han ikke en god FIFA-kandidat, sier fotballpresidenten.

Vi møtte avtroppende NFF-president Yngve Hallén:

Les også

Rådet fra eldstegutten var krystallklart: Du bør slutte som fotballpresident

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra:

Publisert
  1. FIFA
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Kun to av 207 med stemmerett i FIFA er kvinner: - En profilert fotballeder kalte meg prostituert

  2. FIFA-gransker skeptisk til Platini: - En del av Blatter-systemet

  3. Forsker: - Kvinner er det annet kjønn innen fotballen

  4. Dette er de to FIFA-favorittene

  5. Advarer mot kostbare valgløfter i FIFA: - Kan gå konkurs innen 2018

  6. Blatter: - Du kan ikke kjøpe fotball-VM

  7. Beckenbauer bøtelegges av FIFA

BT anbefaler

Syvbarnsfar (62) omkom på Lindås: – Han var en som alltid hadde med seg godt humør

Det var 62 år gamle Jarle Sanden som ble påkjørt på Lindås natt til lørdag.

LES SAKEN