Zucca om nytt OL-nei: – Ville være synd

JORDAL AMFI (VG) Mats Zuccarello (33) opplevde et av sitt livs stolteste øyeblikk da ishockeylandslaget kvalifiserte seg for OL for fem år siden - for så å bli nektet å spille i selve OL. Nå risikerer Norges stjernespiller at nedturen gjentar seg.

SAMME STED, MEN ANNEN ARENA: Mats Zuccarello spilte sin siste kamp i gamle Jordal Amfi for fem år siden. Nå er han tilbake samme sted, vel å merke i nye Jordal Amfi.
 • Øystein Jarlsbo, VG
 • Fredrik Solstad (foto), VG
Publisert Publisert

– Ja, det kan bli det siste jeg gjør (på landslaget), svarer Norges eneste NHL-spiller på spørsmål om at han eventuelt vil få klarsignal til å delta i Beijing-OL om seks måneder.

Det vil si en reprise av det han ble offer for i forbindelse med forrige OL.

Mats Zuccarello var - selvsagt - viktig årsak til at ishockeylandslaget vant kvalifiseringen i gamle Jordal Amfi etter 2–1-seier over Frankrike i siste gruppespillkamp for fem år siden.

PÅ NORSK IS: Mats Zuccarello på landslagssamling denne uken.

– Det er fortsatt et av de øyeblikkene jeg husker best. For min del var det siste gang jeg spilte foran et fullsatt Jordal. Det var vemodig, etter å ha vokst opp der og sånne ting, sier Mats Zuccarello i dag - fem år etter sin OL-black out».

Halvannet år etter «det stolteste øyeblikket i karrieren min» var han imidlertid ikke med å spille Norge frem til kvartfinalen i Pyeongchang-OL. Privat eide NHL og Det internasjonale ishockeyforbundet IIHF kom ikke til enighet om betingelsene for NHL-stjernenes deltagelse.

Det dreide seg stort sett om penger.

– Jeg begynner å bli eldre. Det ville være synd ikke å få være med i OL, hvis vi kvalifiserer oss. Først må vi det. Vi skal gjennom noen tøffe kamper her. Mot Slovenia med (Anže) Kopitar, en av verdens beste hockeyspillere - og Danmark med syv-åtte NHL-spillere, sier Mats Zuccarello etter en morgenøkt i nye Jordal Amfi - halvannen uke før OL-kvalifiseringens start samme sted.

Han fyller 34 år tre dager etter Norges siste kamp i OL-kvalifiseringen, mot Danmark. Danskene må klare seg uten sin stjernekeeper fra NHL, Frederik Andersen (31) og NHL-veteran Lars Eller (32) - men kommer likevel til Oslo med fem NHL-spillere.

LENGE SIDEN: Mats Zuccarello for Norge i VM i Moskva i mai 2016 og i OL-kvalifiseringen i september 2016. Nå er han tilbake etter fem år fravær - 13 år etter VM-debuten i Halifax i 2008.

– Hvorfor er OL populært blant NHL-spillerne, men ikke for klubbeierne i NHL?

– I forrige OL var det vel slik at noen av stjernespillerne ble skadet. Hvis eierne betaler dem gode penger og ikke får nytte av dem i en sesong, og kan tape sluttspillet på grunn av det, er det vel noe med det, svarer Mats Zuccarello.

Selv pådro han seg brudd i hånden da han spilte sitt siste OL for Norge i Sotsji i 2014. Det skjedde i kampen mot Østerrike. Da spilte han for New York Rangers, som ble hans første NHL-klubb etter suksessen i OL-debuten i Vancouver i 2010.

NHLs stjernespillere deltok med full styrke for sine respektive nasjoner første gang i Nagano i 1998, deretter i 2002, 2006, 2010 og 2014 - før bruddet i 2018. NHL-sesongen 2021/22 starter i midten av oktober. Ligaen har foreløpig lagt inn en OL-pause i kamp- og serieprogrammet fra 7. til 22. februar. OL-finalen i ishockey går 20. februar.

Det er ventet «ja» eller «nei» fra NHL-klubbenes eiere og spillernes fagforening NHLPA i løpet av noen uker.

Publisert
 1. Vintersport
 2. Mats Zuccarello
 3. IOC
 4. OL 2022
BT anbefaler

«For en kamp av Brann. De dominerte fra start til mål.»

Sol, scoringer og stemning!

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Feiringen ble avsluttet med et smell

 2. MC-ulykke på Voss: – Fremstår som alvorlig

 3. Da sjefen fikk en telefon, trodde han det bare var tull

 4. Før så de ikke vitsen med å gå i tog. – Nå er det dessverre blitt mange flere ukrainere i Bergen.

 5. – Jeg er ufør, og jeg er ferdig med å skamme meg

 6. Oppunder 300 politi­oppdrag: – Det har vært særdeles travelt