Den kommende Brann-sjefen er betenkt over Norlings start

Eivind Lunde blir etter alt å dømme ny styreformann i Brann. Han har ikke latt seg imponere av Rikard Norling.

BETENKT: Eivind Lunde har ikke latt seg imponere av Rikard Norlings innsats i Brann.
  • Anders Pamer
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

28. april velges han trolig som Branns nye styreformann. Den tidligere Hardball-sjefen gir uttrykk for en viss skepsis overfor Branns trener:

— Hva tenker du om jobben Rikard Norling har gjort?

— Jeg var jo veldig betenkt i fjor. Han har en bra bakgrunn, en merittert CV og er åpenbart en trener som kan sine ting. Så langt har han ikke vært heldig med utviklingen av laget, synes jeg. Om det skyldes ham eller andre ting, tør jeg ikke å ha sterke meninger om nå.

Les også

Hardball-topp innstilles som Branns nye styreleder

— Ikke heldig

Eivind Lunde tar alle forbehold. Den tidligere sjefen for investorselskapet Hardball har sagt seg villig til å bli styreformann i Brann, men er ikke like villig til å la seg intervjue. Han er ikke valgt, sier han. Sikkert klok av andres skade.

Men han går til slutt med på det, innser at det kan være nyttig å si litt om hva han står for.

Han møter oss i blåskjorte på lunsjrommet til shippingrederiet hvor han er arbeidende styreformann. Han avviser raskt at han ønsker posisjonen for å briske seg.

— Det betyr ingenting for meg. Jeg håper jeg har vært i systemet, i og rundt Brann, så lenge at omverdenen ser at dette ikke handler om meg.

Han var en del av Hardball fra starten. Investorene kjøpte landets beste og dyreste spillere, og beviste at seriegull kan kjøpes og lages på bestilling. Siden gikk piffen ut av Brann, og noen vil mene at den også gikk ut av Hardball. Nå er Lunde uansett ferdig i det selskapet.

— Jeg trer helt ut. Jeg avvikler mine verv og avvikler også eierskapet mitt. Jeg skal ikke ha to hatter på, eller bli beskyldt for at jeg befinner meg i to leire, sier han.

Om han er arbeidende styreformann allerede, får han mer arbeid i Brann. Klubben trenger en ny daglig leder, en sportssjef - og man har en situasjon med en trener som lever på nåde etter nedrykket i fjor.

- Har du begynt å tenke på hvem som skal være sportssjef?

— Først skal jeg bli valgt, og så skal vi jobbe med det. Men det er klart det svirrer ulike tanker i hodet.

- Dere i Hardball samarbeidet godt med Per-Ove Ludvigsen den gang han var sportssjef?

— Ja, vi var fornøyde med ham. Han gjorde en veldig god jobb den gangen, men jeg vet jo ikke hvem som har søkt denne jobben. Jobben som sportssjef er sentral, han skal jo sette retningen, og ikke minst være trenerens leder og samtalepartner. Han må være viktig også for rekrutteringen, helt fra ungdomsnivå og oppover. Ansettelsen her blir noe av det første vi må gripe fatt i.

Det betyr ingenting for meg. Jeg håper jeg har vært i systemet, i og rundt Brann, så lenge at omverdenen ser at dette ikke handler om meg.

- Et absolutt mål

Tanken bak Hardball var å gjøre seg selv overflødige. Skape en maskin som rullet videre med minimalt vedlikehold. Det gikk ikke slik. Men Lunde mener fortsatt Brann bør være uavhengige.

— Det er et absolutt mål. Men slik det ser ut i dag er det vanskelig å se for seg når det skal skje. Jeg ser for meg å samarbeide og ha et godt forhold til investorer.

- Blir det enklere eller vanskeligere for deg å få støtte fra gamle venner blant investorene?

— Jeg håper og tror at det blir lettere. Men jeg kvir meg alltid for å spørre andre om penger. Sånn er det bare. Men et langt liv har lært meg at man klarer ikke å trekke alt alene. Da trenger man folk med penger og folk med dugnadsinnsats. Dugnad er jo også en stort kapittel i Brann, en kanonverdi.

- For noen år siden var Branns mål å bli en toppklubb i Norden. Er den visjonen død og begravet?

— Den drømmen ligger i Hardball ennå, den. Men vi er blitt dyttet ned av realismen. Du kan ha et suksesslag det ene året, neste året kan laget være omtrent borte. Det skjedde fra 2007 til 2008. Hardballs ide var å hjelpe laget til å skaffe stjerner som kunne trekke de andre oppover. Det var en idé for å spille de andre gode. Det tror jeg lyktes. Slik sett mangler vi kanskje akkurat den figuren på banen om dagen.

- Det har vært snakk om å legge kunstgress på Stadion. Hvor står du i den debatten?

— Jeg synes jo fotball skal spilles på naturgress. Men her er nok jeg kanonamatør! Du må jo høre på ekspertisen, hvilken retning utviklingen går i. Vi kan ikke være den eneste klubben i Norge som spiller på naturgress. Jeg er ganske åpen på det der. Det skal jo ikke være slik at det er styreformannens syn som blir utslagsgivende i alt. Det må være kollegiet som avgjør.

Dugnad er jo også en stort kapittel i Brann, en kanonverdi.

- Ikke meg det skal dreie seg om

Branns forrige årsmøte ble en skandale. Kjell Tennfjord trakk seg fordi han ikke fikk nøyaktig det styret han ønsket seg. Det gjorde også andre styremedlemmer. Hva får Lunde til å ville rulle seg i honning og legge seg i bjørnehiet?

— Alle lurer jo på det, hvorfor jeg sier ja til en sånn uriaspost, begynner Lunde.

- Det lurer vi også på?

— Ja, men er det en så voldsom uriaspost, da? Er det ikke sånne som deg som gjør det til en uriaspost? Jeg tenker som så: Det er ikke meg dette skal dreie seg om. Derfor har jeg vært avvisende til et stort fokus på meg som person. Det er Sportsklubben Brann dette skal dreie seg om, så får vi andre prøve å få det til – hvis vi klarer det. Jeg blir mindre synlig. Jeg håper laget får en synlighet de fortjener, dermed tror jeg det viktige er å legge forholden til rette for at alle kan prestere. Folk snakker om å skape ro, det tror jeg vi kan bidra med.

Publisert
  1. Fotball 1. div
  2. Rikard Norling
BT anbefaler

«Vi har likt å spille for dere. Takk!»

Johnny Depp (59) valset inn på scenen på Bergenhus festning, til full jubel, da det var gått 34 minutter av konserten.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på

  2. «Johnny Depp er bedre som skuespiller enn rockevokalist»

  3. Etterforsker videoer av mann som poserte med pistol og rifle

  4. – Et vemodig farvel til Norges mest dysfunksjonelle by

  5. Sjur (21) og kompisene kom tett på skytingen: – Mange tanker raste gjennom hodet

  6. «Hæ? Går ikke barnet ditt i barnehage?»