Nå kobler Aalesund inn egen advokat i Riise-saken

Norges Fotballforbund anbefaler Aalesund å ikke signere John Arne Riise.

John Arne Riise spilte sist for den indiske klubben Delhi Dynamos. Nå vil han tilbake til gamleklubben Aalesund FK, men klubben er nå blitt anbefalt om ikke å hente ham.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF) er kommet med en anbefaling til Aalesund om ikke å hente John Arne Riise. Det skjer etter at det er blitt gjort en juridisk vurdering av saken.

Onsdag formiddag møttes representanter fra Idrettsutøvernes Fagforbund (NISO), NFF og NTF. Mål: Å komme til en løsning i Riise-saken.

Det ble ikke kommet frem til noen løsning under møtet, men man ble enige om å holde dialogen åpen. I etterkant av møtet hentet NFF og NTF inn en ekstern advokat som skulle vurdere saken på vegne av dem og Aalesund.

NFF og NTF har nå sendt ut denne pressemeldingen:

«NTF, NFF og Aalesunds FK hadde i går kveld et telefonmøte hvor det ble diskutert hvordan vi sammen kan sikre at John Arne Riise kan i spille i Tippeligaen. Termineringen av hans avtale med et utenlandsk bettingselskap ble svært positivt mottatt av alle parter. Det viser seg imidlertid at John Arne Riise skal være frontfigur for spillselskapet i flere reklamefilmer i flere uker fremover. Dette er slik vi vurderer det ikke forenlig med spill i Tippeligaen.

Det ble derfor bestilt en ekstern uavhengig juridisk betraktning fra NFF og NTF som partene har fått tilsendt. Denne råder Aalesunds FK til ikke å benytte spilleren i Tippeligaen før etter at samarbeidet med det utenlandske spillselskapet også i praksis er avsluttet».

Les også

NISO om NFFs behanding av Riise: – Minner om et yrkesforbud

Opp til Betsson

— Klart at vi må lytte til Norsk Toppfotball, som jo er toppklubbenes egen interesseorganisasjon. Og det synes klart at Betsson må akseptere at disse reklamefilmene ikke blir sendt på TV, dersom John Arne skal bli AaFK-spiller. Om Betsson er villig til det, er en annen sak, sier AaFK-direktør Henrik Hoff.

- Hva kan AaFK gjøre her?

— Vi må trå varsomt, vi kan selvsagt ikke sette NFF-avtalen med Norsk Tipping på spill. Vi har bedt vår advokat Jon Ketil Gjørtz om å studere saken, og komme med en uttalelse til oss.

Ikke enkelt for Riise

Hoff mener saken ikke er enkel for John Arne Riise.

— Først fikk han beskjed om at hans avtale med Betsson måtte opphøre før han kunne få spille i Norge. Når han så gjør det, så dukker dette med reklamefilmene opp. Og slik saken står nå, så er det kun Betsson som kan ordne opp i dette ved å la være å offentliggjøre disse innspilte filmene, sier Hoff.

Onsdag møttes spillernes egen interesseorganisasjon NISO og NFF/NTF i møte i Oslo. NISO skal tale Riises sak, men NFF og NTF virker steile og fast bestemt på at Riise ikke må dukke opp i reklame for Betsson samtidig som han spiller fotball for AaFK.

— Jeg skjønner John Arnes frustrasjon, dette er fortvilende for ham. For han er oppriktig interessert i å spille for oss i år. Nå virker det som at Betsson må gi avkall på å benytte disse reklamesnuttene dersom det skal være et håp om at drømmen om å få spille sammen med lillebror skal gå i oppfyllelse, fastslår AaFK-direktøren.

Betsson og Riise skal ha en skriftlig arbeidsavtale som tilsier at Betsson kan kunne bruke ferdigprodusert materiale der Riise medvirker i inntil seks måneder etter at arbeidsforholdet opphører. Og dette punktet er foreløpig ikke selskapet villig til å vike på.

Omtrent enige om kontrakt

- Og dere er enige med John Arne om en kontrakt?

— I hovedsak er vi det, det er kun små detaljer som gjenstår. Vi har diskutert en mulig kontrakt med hans agent Kent Karlsen, og er langt på veg enige. Og de utgifter John Arne vil påføre oss i form av lønn er innenfor det vi har råd til i vårt budsjett, opplyser Henrik Hoff.

- Kan det være snakk om å hente inn en annen spiller, dersom Riise blir «uoppnåelig»?

— Nei, vi har ingen andre i kikkerten. Lykkes vi ikke med John Arne, er vi ferdighandlet i dette vinduet.

- Minner om yrkesforbud

NISO bistår Riise i saken, og skrev i en presseemelding tidligere onsdag at de «er spent på grunnlaget for at denne overgangen ikke skal være gjennomførbar, og hvor eventuelt det er hjemmel for å gi Riise noe som minner om et yrkesforbud».

– Jeg setter pris på den jobben som blir gjort for å få dette til, og håper på en snarlig løsning, sa John Arne Riise.

Her er litt bakgrunn:

Tirsdag sa John Arne Riise opp sin avtale med bettingselskapet Betsson, i håp om å kunne spille for Aalesund i eliteserien den kommende sesongen.

Likevel er det ikke nok for NFF. Betsson har nemlig spilt inn fire reklamefilmer med den kjente fotballprofilen. Tre av disse filmene er ennå ikke vist på TV, og er etter det Aftenposten kjenner til koblet opp mot sommerens EM-sluttspill i Frankrike.

Det er et problem for Norges Fotballforbund. Selv om Riise ikke lenger har en skriftlig avtale med bettingselskapet, vil reklamefilmene vises på TV samtidig som han spiller i norsk eliteserie.

Riise kan ikke nekte Betsson å bruke reklamefilmene

Betsson nekter å stoppe bruken av filmene, og AaFK-direktør Henrik Hoff har derfor blitt rådet til å droppe signeringen av John Arne Riise.

Spilleren selv er ganske maktesløs. Han har gjort det NFF og NTF har bedt ham om; å si opp Betsson-avtalen. Og han har ingen makt til å kreve at Betsson trekker filmene. Bettingselskapet er i sin fulle rett til å sende reklamefilmene på blant annet Discovery og Viasats TV-kanaler.

Etter det Aftenposten kjenner til, har Betsson rett til å bruke reklamefilmene i inntil seks måneder etter at avtalen med Riise ble kansellert.

Likevel er det altså ytterst tvilsomt at John Arne Riise får spille eliteseriefotball, ettersom Betsson ikke vil forkaste de ferdigproduserte filmene.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi vier hele sendingen til seriestarten i fotball:

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Molde23183254213357
2Lillestrøm23135540241644
3Rosenborg23127449311843
4Bodø/Glimt23126556302642
5Vålerenga23123842321039
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk