Kretsleder krever ekstraordinært idrettsting neste år

Leder i Møre og Romsdal idrettskrets, Kåre Sæter, mener idrettens tillit er så tynnslitt av det må kalles inn til ekstraordinært idrettsting

Publisert Publisert

Idrettstinget i 2015 valgte Tom Tvedt til ny president etter Børre Rognlien. Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

  • Kristian Stenerud
iconDenne artikkelen er over to år gammel

I morgen samles Idretts-Norge til ledermøte på Ullevaal stadion å diskutere status i Idretts-Norge, som gjøres to ganger i året.

Der føler Sæter seg trygg på at han har den støtten som trengs for å kalle inn til et ekstraordinært idrettsting. Han har blant annet snakket med halvparten av lederne i idrettskretsene, som gir god støtte rundt forslaget.

– Dette er noe vi bare må få til, for vi kan ikke vente helt til idrettstinget i 2019. Samtidig er det tatt en del grep for å øke tilliten til idretten, men det hjelper ikke å ta grep hvis allmennheten ikke synes det tydelig nok. Hvis de har en annen virkelighetsoppfatning enn oss i idretten, så er det faktisk den oppfatningen vi må forholde oss til, sier kretslederen for Møre og Romsdal.

Kåre Sæter, leder for Møre og Romsdal idrettskrets, reiser i dag på ledermøte på Ullevaal stadion. Der håper han å få støtte til et ekstraordinært idrettsting, som kan bli arrangert på vårparten neste år. Foto: Nils Harald Ånstad

Les også

– Vi snur på hver eneste krone, og så må vi lese i avisen at idrettsforbundet går i dyre middager der vinen flommer

Vil gjøre anbefalinger til krav

Det var i oktober i fjor at åpenhetsutvalget, som ble ledet av John G. Bernander, overleverte sin rapporten med 21 anbefalinger til idrettsforbund. Det ble blant annet anbefalt å sette en beløpsgrense eller egen standard for refundert maksimalbeløp i reise- og representasjonskostnader.

– Jeg mener kjørereglene vi fikk anbefalt gjennom Bernander-utvalget, er noe vi må få inn i norsk idrett som et krav, slik at det gjelder for alle. Jeg føler det blir for tynt at det Bernander-utvalget kom med bare skal ligge der som ei anbefaling, sier Sæter.

– Hva slags forventninger har du til ledermøtet?

– At vi greier å bli enige om hva som er status akkurat nå. Etter at regnskapene ble åpnet har det kommet fram mange saker som ikke er bra for idretten. Jeg kan ikke si at jeg er direkte overrasket over det som har kommet fram, sier han.

Les også

Nå beklager Tom Tvedt: - Jeg har stor forståelse for at folk har reagert

Les også

Kulturministeren kan tvinge idrettspresidenten til å gå av

En tøff knekk

I sommer ble det åpnet opp i idrettsforbundets regnskap på bilagsnivå for tiden før 2015, etter stort press over lang tid. Det som har kommet fram i ettertid har gjort at idrettens tillit i folket har fått seg en tøff knekk, mener Sæter.

– Det er jo ikke greit å bruke idrettens penger på ei flaske vin til 1750 kroner pr. flaske. Det er ikke rart at man ikke har tillit til en kultur der noe sånt blir akseptert, sier Sæter og legger til:

– Du trenger ikke et regelverk for å bruke sunn fornuft. Det kan ikke være slik at vi må lovregulere absolutt alt. Dette er utenfor det vanlige folk mener er fornuftig, og da mister du tillit.

Kretslederen understreker at han fortsatt synes det er greit at for eksempel idrettspresident serverer vin til maten når det er besøk fra kongen eller utlandet.

– Men alt må skje med måte og stil. Hvis man greier å bruke pengene som det var sine egne, da blir det oftere en noe mer fornuftig pengebruk.

Savner tydelighet

Sæter tror folk savner mer tydelighet fra Idretts-Norge i en krevende tid.

– Vi trenger at det kommer flere på banen som viser tydelighet. Nå har Tom Tvedt stått der aleine ei stund og tatt det som har kommet. Vi har vært i en spesiell situasjon med en generalsekretær som har sluttet, og vi hadde en lang periode uten før det kom inn en ny. Så har vi en tidligere president som ikke har uttalt seg. Det har ikke vært en heldig situasjon, mener han.

Både tidligere generalsekretær Inge Andersen og tidligere idrettspresident Børre Rognlien har stort sett vært tause rundt kritikken som har kommet siden i sommer.

– Er du skuffet over tidligere lederes taushet?

– Jeg er skuffet over at de ikke kan si hvorfor ting skjedde. Da hadde jeg kanskje kunne forstått enkelt ting, men når jeg ikke får vite noe, da blir jeg litt skuffet, avslutter Sæter.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Idrettspolitikk
  2. Tom Tvedt
  3. Inge Andersen
  4. Idrett
  5. Møre og Romsdal