Syv ting som har gjort g-ordet aktuelt i Bergen

Tør du tenke tanken på at Brann kan vinne serien?

Publisert Publisert

JUBEL: Blir det gulljubel? Foto: Tor Høvik

 • Øystein Vik
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er ti år siden sist, nå. Ti år siden festplassen var full av folk og forventninger til den kampen mot Aalesund. Ti år siden mandagen da Viking slo Stabæk og gullet var et ubestridelig faktum. Ti år siden gullet ble utdelt etter at Brann hadde høvlet over Viking med festfotball.

Egentlig er ikke ti år så lang ventetid for Brann-fans som er vant til å vente i 44 vintre på å vinne seriemesterskapet. Men kan det skje i år?

Ser du på de matematiske realiteter, er svaret ja. Det er mulig. Brann er bare ett poeng bak serieleder Rosenborg etter 10 av 30 kamper. Men er det virkelig mulig? Tør du tenke tanken? Her er syv punkter som har ført Brann dit de er nå.

SCORER: Kristoffer Barmen har scoret tre ganger allerede i eliteserien. Foto: Tor Høvik

Les også

Brann-børsen: «Han er lagets klare ener»

1. Kristoffer Barmens 1–0-mål mot Strømsgodset: Årets første hjemmemål var starten på den overraskende nedkjempingen av Strømsgodset. Østlendingene var et lag forventet å være med helt i toppen av eliteserien, men ingenting tydet på det på Stadion denne torsdagskvelden i april. Bare 8706 hadde kjøpt billett, men de få som faktisk var på Stadion fikk se et Brann-lag som var klart best. Barmens mål kom slik: Fredrik Haugen slo inn en dødball med sin silkefot, Sivert Heltne Nilsen headet ballen tilbake fra lengste stolpe, og foran mål var Barmen sist på ballen for å putte det første av årets mange hjemmemål i kassen.

JUBEL: Gilli Rólantsson og Daniel Braaten kunne koste på seg å juble hemningsløst da seieren langt på vei var sikret på Åråsen. Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

2. Gilli Rólantssons berøring med hælen mot Lillestrøm: Brann ledet 0–1 på Åråsen, og hjemmelaget gjorde sitt beste for å komme tilbake. Men i stedet punkterte Brann kampen – og det på et vis verdig et topplag. Kristoffer Barmen tenkte fort og fant Daniel Braaten som kom på et helhjertet løp fremover på høyrekanten. Braaten slo perfekt inn foran mål, der færøyske Rólantsson langt fra tok den enkle varianten med å styre ballen i mål med innsiden av foten fra fem meter. Nei da, i stedet valgte han å bruke hælen og på det viset danse inn Branns første borteseier i år.

TAKLER: Bismar Acosta kvier seg ikke for å takle, selv om nedsiden potensielt er veldig høy. Her er han før Eirik Birkelund på ballen. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

3. Bismar Acostas takling av Fredrik Brustad mot Molde: Det så mørkt ut da Bismar Acosta misset fullstendig da han skulle motta en enkel pasning og ga ballen bort til Fredrik Brustad. Molde-spissen benyttet gavepakken til å storme alene mot Piotr Leciejewski. Men Acosta nektet å la tabbe være tabbe, brukte tempoet sitt til å spurte etter Brustad for så å sette inn en høyrisikotakling – som lyktes. Det kunne blitt rødt kort. Det kunne blitt baklengsmål. Men det ble en vellykket forsvarsjobb. Dermed var det Brann som fikk score det første målet i 4–1-seieren over Molde og ikke motsatt. PS! Det er ikke den eneste gangen i år Acosta har gjort en slik takling, også mot Sogndal taklet han med høy risiko (se bildet).

Les også

Brann-spillerne skulle bare kjøpe seg burger på Voss. Så skjedde dette.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

4. «Signalspilleren» Jakob Orlov: Brann slet i første omgang mot Molde, men etter at Jakob Orlov kom inn, ble laget som før pause hadde vært som en skilpadde på vei for å varme eggene i sanden, omgjort til en okse på vei ut på bøen etter en vinter i fjøset. «Igjen må jeg erkjenne min inkompetanse. Ikke visste jeg at Orlov kunne være et ess.», erkjente BTs Brann-blogger Doddo. «Vi fikk inn en signalspiller i Jakob etter pause ... Jakob var nøkkelen til denne seieren», sa Lars Arne Nilsen.

UTEN NYTTE: Rosenborg-keeper André Hansen kaster seg uten nytte i et forsøk på å avverge skuddet fra Aron Sigurdarson som ga Tromsø seieren mot RBK. Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

5. Aron Sigurdarsons scoring på Lerkendal: Kunne noe egentlig toppe den fantastiske 5–0-seieren over Sandefjord på Stadion 16. mai? Kanskje ikke, men det som skjedde senere på kvelden var det herligste tilbehør til festmiddagen Brann nettopp hadde servert. Det sto 1–1 mellom RBK og Tromsø, og foran et fullsatt Lerkendal skjedde det motsatte som i Branns kamp i Trondheim. Bortelaget scoret! Gjermund Aasen slo inn, og inne i boksen var Sigurdarson og puttet 1–2. Dermed var jakten på RBK for alvor i gang.

Les også

«Hvis du ikke bryr deg om Brann, går du glipp av noe vidunderlig»

Brann sto for en liten bragd da de snudde 0–2 til 3–2 på en bane de ikke hadde vunnet på på 15 år. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

6. Comebacket i Sogndal: Tenk deg følgende scenario: Du er et topplag med mye å tape, du har ikke vunnet på den banen du skal spille på på 15 år og motstanderne synes kampen er årets viktigste. Så tar du i tillegg med i beregningen at du ligger under ufortjent 2–0 etter en time spilt. Der har du Sogndal – Brann. Hvem klarer å reise seg i en sådan stund? Jo, akkurat nå er svaret på det spørsmålet Brann. Først puttet Kristoffer Barmen, så Peter Orry Larsen. Så fra 25 meter ble Fredrik Haugen, årets beste Brann-spiller, matchvinner med en herlig scoring. Flott fotball. Perfekt resultat.

Brann har tatt store steg under Lars Arne Nilsens ledelse. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

7. Lars Arne Nilsen: Trenerens statistikk og lagets meritter har overgått alles forventninger. Først snudde han alt da han tok over etter Rikard Norlings fiaskostart i 1. divisjon i 2015. I fjor ble det sølv etter at Brann var bortimot uslåelige på hjemmebane – 11–3–1.

I 2017 har laget utviklet seg igjen. Denne gangen er det angrepsspillet som er blitt bedre. På hele fjorårssesongen scoret Brann 42 mål. Så langt i år er det blitt 23, noe som er et snitt på 2,3 mål pr. kamp. Dette har skjedd uten at laget er blitt nevneverdig dårligere bakover. I fjor slapp Brann inn åtte mål på de første ti kampene. I år er det blitt ni baklengs.

Hør den nyeste episoden av Ballspark-podkasten fra BT-sporten:

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Aalesund00000000
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
 • Champions League-kvalifisering

Sakene flest leser nå

 1. Direkte nå: Siste nytt om koronasituasjonen

 2. 60-åring bosatt på Frekhaug omkom i ulykke

 3. – Ser jeg hvit ut? Snakker jeg gebrokkent?

 4. Her klinker Bamba ballen i krysset

 5. Politiet: – Bil snudde og kolliderte

 6. Polaris Media blir hovedeier av Sunnhordland

 1. Eliteserien
 2. SK Brann
 3. Lars Arne Nilsen
 4. Kristoffer Barmen
 5. Fredrik Haugen