Nå avslører treneren hvorfor Northug sliter

Nye detaljer rundt sykdom i høst kan forklare skistjernens problemer i sesongstarten.

IKKE I TOPPSLAG: Petter Northug staket seg inn til 10. plass på 15-kilometeren i Davos i helga. I verdenscupsammendraget ligger han nesten 300 poeng bak Martin Johnsrud Sundby. Foto: NTB scanpix

  • Birger Løfaldli
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

TRONDHEIM (adressa.no): Petter Northug hadde ambisjon om å kjempe i verdenstoppen fra sesongstart. Når snart en tredel av verdenscupsesongen er unnagjort, er han bare sjette beste nordmann og ligger på sjuendeplass i sammendraget. Northug er nesten 300 poeng bak sammenlagtleder Martin Johnsrud Sundby.

Nå avslører hans trener Stig Rune Kveen det han mener er årsaken til at Northug har slitt i de første konkurransehelgene.

— Sykdommen han fikk under høydeoppholdet i Val Senales satt i mer enn vi trodde. Han var ikke i toppslag da konkurransene startet. Det resulterte i at han måtte ha lengre tid for å restituere seg de første helgene. Nå begynner kroppen å fungere mellom verdenscuphelgene og kurven peker oppover, sier Kveen til Adresseavisen.

Mistet over en uke

Det var i slutten av oktober Northug pådro seg en forkjølelse under høydeoppholdet i Val Senales i Italia. Northug-teamet har tidligere vært lite interessert i å snakke om dette. Kveen forteller nå at Northug gikk glipp av over en uke med trening.

— Det ble litt flere dager uten trening enn det vi har gitt uttrykk for tidligere. Vi ser at det resulterte i at formen ble litt dårligere.

Les også

Treneren avviser at Northug er syk

Kveen er klar på at åpningshelga på Beitostølen ble preget av sykdommen.

Ingen maskin

— Han mistet både litt trening og form i tiden rundt 1. november. Derfor var han ikke hundre prosent i slag da konkurransene startet.

- Henger ettervirkningene av sykdommen fortsatt i?

— Nei, men han følte seg mer som en maskin før sykdommen. Det gjør han ikke nå. Vi har tro på at maskin-følelsen vil komme tilbake. Vi føler at han henger bra med, selv om det ikke går på skinner.

Bortsett fra sprinten i Kuusamo, hvor Northug gikk inn til andreplass, har han vært langt unna seierspallen i verdenscupen så langt. På lørdagens 15-kilometer i Davos var han svakest av de tre som valgte å stake. Northug gikk i mål over 40 sekunder bak Dario Cologna og nesten 25 sekunder bak Calle Halfvarsson.

- Tour de Ski avgjør

Den svenske langrennskommentatoren Tomas Pettersson, som i helga refset Northug for måten han omtalte den forestående fengselsstraffen på, mener manglende selvtillit i løypa smitter over på det som skjer utenfor, og på den måten kan forklare skistjernens opptreden i mediene.

LES OGSÅ: - Northug har mistet forståelsen for hva han kan spøke med (krever abonnement)

— Petter har full tro på seg selv. Mediene henger seg opp i hvordan det går helg for helg før jul. Når alt kommer til alt, blir det fort glemt. Hovedmålet er VM i Falun. Petter har tro på opplegget sitt og på at formen blir på topp i VM, sier Kveen, som ikke mener kampen om sammenlagtseieren i verdenscupen er tapt.

— Tour de Ski er det som avgjør verdenscupen totalt. Det er ikke kjørt ennå. Hovedmålet for oss er det som skjer i Falun. Han ligger veldig godt an og det han gjør nå ligner veldig på det som har vært hans oppskrift i tidligere sesonger med suksess. Mentalt er han nok der at han ser på de konkurransene som har vært som hardøkter. Han har en intensjon om å gå styggfort senere i vinter.

Publisert
  1. Petter Northug
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Northugs trener avviser at han ikke tør å si ifra

BT anbefaler

På syv år prøvde Øystein fem jobber og tre utdanninger. Så traff han blink.

Alle tre valgte feil studier etter videregående. Slik løste de det.

LES SAKEN