Derfor er Norge sjanseløse i OL

Med verdens suverene ener i spissen regnes det norske førstelaget som det beste nordiske i historien. Men gull på hjemmebane blir det neppe.

SJAKK-KONGEN: Magnus Carlsen er klar for OL.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

KRAGERØ (aftenposten.no): Norge har Magnus Carlsen. Norge spiller OL på hjemmebane. Norge opplever en sjakkinteresse sporten/spillet/idretten, kall det hva du vil, aldri har opplevd maken til i vinterlandet som har slått seg opp på skøyter og ski.

Likevel, i vår egen sjakkolympiade er Norge langt fra å være en favoritt.

Med 180 nasjoner ved brettene er konkurransen knallhard (til sammenligning var det 88 land med i vinter-OL i Sotsji).

— For fire år siden sa jeg i et intervju at det var helt urealistisk at et nordisk land noen gang kom til å klare topp ti i et sjakk-OL. Nå tror jeg Norge kan klare det, og det viser hvor langt norsk sjakk har kommet. Men å vinne OL eller ta medaljer, det er urealistisk, sier Peter Heine Nielsen, Carlsens personlige trener.

Mangler proffene

Han har vært med det norske laget i den siste oppkjøringen til sjakkolympiaden, og trekker frem Russland som den største favoritten til å vinne.

— De, og minst fire andre nasjoner, har fire fulltidsprofesjonelle spillere. Norge har verdens beste, men ingen andre fulltidsproffer på samme måte. Simen (Agdestein) og Jon Ludvig (Hammer) har et veldig høyt nivå på sitt beste, og om alt fungerer på en veldig god dag kan de overraske mot de beste, sier dansken.

VETERAN: Simen Agdestein.

Andre østblokkland som Armenia, Ukraina og Hviterussland er også blant favorittene, det samme er Ungarn og USA.Nielsen mener det er åpenbart at førstelaget Norge sender til Tromsø, er det beste nordiske laget i sjakkhistorien. Ved et par anledninger har Danmark og Sverige blandet seg inn i tetstriden, men da har mange land boikottet turneringen av politiske grunner.

Samme som i 2008

Det norske laget er faktisk nøyaktig det samme som representerte Norge under sjakkolympiaden i Dresden i 2008. Da ble det beskrevet som en sensasjon da de slo tredjerangerte Kina. Til slutt ble det en 21.-plass.

— Det er bra folk hele gjengen, og jeg har kjent alle i minst ti år. Vi må overspille i forhold til rating om vi skal gjøre det veldig bra, men det tror jeg vi kan klare om vi har den rette innstillingen og stemningen i laget, sier Magnus Carlsen.

LIKE GAMMEL SOM CARLSEN: Jon Ludvig Hammer.

At laget har en verdensmester skaper også litt ekstra nerver for lagkameratene.— Vi sitter jo ved siden av hverandre under kampene, og når du spiller med en verdensmester har du ikke lyst til å skuffe han, sier Hammer.

Norges førstelag i åpen klasse

  • Magnus Carlsen (23)

Regjerende verdensmester i sjakk. Også verdensmester i lynsjakk og hurtigsjakk. Ble stormester i 2004, i en alder av 13 år, som den nest yngste noensinne. Rangert som verdens beste sjakkspiller siden januar 2010, med unntak av enkelte korte perioder.

  • Simen Agdestein (47)

Norges beste i en årrekke, fra han første gang ble norgesmester i 1982 som 15-åring, frem til Magnus Carlsen overtok på 2000-tallet. Kom på annenplass i junior-VM og vant NM syv ganger. Har også spilt fotball i Lyn og har bygget opp sjakklinjen ved Norges Toppidrettsgymnas.

  • Jon Ludvig Hammer (24)

Én av Norges beste sjakkspillere siden 2009, det samme år som han ble stormester. Er like gammel som Magnus Carlsen, og Hammers prestasjoner har derfor kommet litt i skyggen. Han er likevel et av Norges største sjakktalent gjennom tidene.

  • Leif Erlend Johannessen (34)

Lørenskog-gutten ble stormester i 2002 og har siden vært blant de beste i Norge. Har flere andre- og tredjeplasser fra NM. Han har også representert Norge i fem sjakkolympiader. Han har trappet ned spillingen noe de siste årene.

VÆRT MED I FEM OL: Leif Erlend Johannessen.
  • Kjetil Aleksander Lie (33)

Nest eldst av seks søsken i en sjakkspillende familie, der også lillebror Espen har vært norgesmester. Ble stormester i 2005 og norgesmester i 2009. Har i likhet med Hammer vært sekundant for Magnus Carlsen under flere turneringer.

CARLSENS SEKUNDANT: Kjetil Aleksander Lie.

FaktaSjakk-OL i Tromsø

  • I morgen kl. 19.30: Åpningsseremoni.
  • Lørdag kl. 15.00: Første runde.
  • 14. august: Siste runde.

Det er fem spillere på hvert lag. Norge har med tre lag i åpen klasse og tre rene kvinnelag. Men først lørdag blir det klart om de to tredjelagene får delta.

Publisert: