Sverige smadret gullfavoritt USA i OL-åpningen

(Sverige - USA 3–0) Den firedoble OL-vinneren USA fikk en real fotball-leksjon av de svenske gullhåpene og tapte for første gang på 44 kamper.

GÅR FOR GULD: Stina Blackstenius (venstre) feirer med angrepskollega Fridolina Rolfo etter førstnevntes andre scoring mot USA.
  • Jens Friberg, VG
Publisert Publisert

– Det var et drømmeresultat og en fantastisk kamp å starte turneringen med, sier midtbanespiller Kosovare Asllani til Aftonbladet.

Regjerende verdensmester USA er storfavoritt til å sikre OL-gullet i Tokyo-lekene, men Sverige sørget for at starten ble alt annet enn optimal. Svenskene styrtet ut av startblokkene og tok tidlig kommandoen i kampen i sine neongule drakter.

– Jeg har gåsehud etter de femten første minuttene, kommenterte Jens Fjellström hos Kanal 5.

To mål av Stina Blackstenius, på hver sin side av pausesignalet, sendte Sverige i føringen, før Lena Hurtig avsluttet et lynraskt angrep med et kontant hodestøt med et kvarter igjen å spille og sikret 3–0-seieren til Sverige – rangert som nummer fem i verden.

21/7 10.30 Fotball: Sverige - USA, kvinner

På den første scoringen styrte Blackstenius inn Sofia Jakobsson presise innlegg, mens hun på den andre scoringen pirket inn en retur fra lagvenninne Amanda Ilesteds stolpetreff.

Tapet er USAs første etter hele 44 kamper uten tap, 40 av dem vunnet, en rekke som strekker seg over to og et halvt år. En «jätteskrell» skriver Expressen i sin omtale av storseieren. «Sveriges beste innsats noensinne» skriver Aftonbladet-kommentator Frida Fagerlund.

Dette er bare den sjette gangen i det amerikanske kvinnelandslagets historie de taper med tre mål eller mer, skriver Sports Illustrated-journalist Grant Wahl på Twitter, og kaller det den «verst tenkelige OL-starten».

– Vi møter verdensmesteren, ett av verdens beste lag, så naturligvis er det kjempestort å slå dem, sier Caroline Seger til Aftonbladet.

YOINK: Hedvig Lindahl (rød drakt) snapper ballen foran beina på USA-stjerne Alex Morgan.

Sverige-stjernen Magdalena Eriksson måtte stå over premieren med en skade, som Expressen melder hun pådro seg i generalprøven mot Australia i midten av juni. I forkant av kampen ble hennes fravær holdt skjult av landslagsledelsen.

Dette er ikke første gang Sverige har stikket kjepper i amerikanske OL-hjul. For fem år siden vant de på straffespark i kvartfinalen, hvorpå stjernekeeperen Hope Solo ble utestengt fra landslaget i et halvår etter sin tirade mot svenskene.

Revansjen for det tunge tapet i Rio må vente ytterligere på seg.

Hege Riise fikk også en drømmestart på sitt OL med sine engelske fotballkvinner. To scoringer av Ellen White, den siste en utsøkt volley, gjorde at den vikarierende landslagssjefen seiret med 2–0 over Chile.

Den brasilianske fotball-legende Marta var også på jobb: To scoringer mot Kina sørget for at de vant hele 5–0 i sin OL-åpning – med den svenske treneren Pia Sundhage på trenerbenken.

Publisert
  1. OL 2021
  2. Fotball
BT anbefaler

– Rimelig å tenke at sterke krefter var involvert

Mannskaper fra Røde Kors, politiet og brannvesen har jobbet gjennom natten.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Rundt 50 biler ble stående igjen da veien stengte. Her får de hjelp.

  2. Slik lindrer du korona­plagene

  3. Éin ting uroar intensiv­sjefen spesielt før smitte­toppen: – Det vil vi merke betydeleg

  4. – Vi har fortsatt håp om å finne ham i live

  5. – En liten hemmelig­het i Bergen

  6. Fikk kritikk – nå har de snudd