Russerne ansatte henne for å knuse Magnus Carlsen

VM-rivalen Sergej Karjakin er «veldig takknemlig» for hjelpen fra Anna Tsjakvetadze (29).

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Hun har utkjempet intense ballvekslinger med Serena Williams og Maria Sjarapova — men nå kan Anna Tsjakvetadze (29) bli en viktig brikke for å få Magnus Carlsen ned fra sjakktronen.

Det var tidligere i oktober at Sergej Karjakin, som fra 11. november utfordrer Magnus Carlsen i VM-kampen i New York, avslørte et nytt og hemmelig våpen. Karjakin offentliggjorde at han får hjelp fra den tidligere tennisspilleren i den fysiske treningen inn mot VM-kampen.

— Sjakkpartier varer veldig lenge, ofte mer enn syv timer. For å kunne takle påkjenningen fysisk og psykisk, uten å miste konsentrasjonen, er det nødvendig med god fysisk trening, forklarte Karjakin overfor det russiske nettstedet Sport-Express.ru.

Sergey Karjakin har forberedt seg svært grundig til VM-kampen mot Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen har gjennom hele sin karrière på toppnivå utmerket seg som én av spillerne i best fysisk form. Den norske sjakkeneren har imidlertid ingen fysisk trener med på laget, uten at manager Espen Agdestein er bekymret av den grunn.— Jeg tror ikke Karjakin er like vant med fysisk trening som Magnus, som har det innebygget, og trener jevnt gjennom hele året. En trener har ikke vært aktuelt. I sjakk handler ikke den fysiske treningen om å spesialtrene på en teknikk, eller perfeksjonere noe, forteller Agdestein.

Fikk du med deg Carlsens utspill om norske holdninger? - Politisk korrekthet dominerer alt.

- Jeg er veldig takknemlig

For Karjakin var Anna Tsjakvetadze et naturlig valg. De ble kjent med hverandre for flere år siden, i og med at den pensjonerte tennisstjernens ektemann er en god venn av Karjakin. Idéen om at Chakvetadze kunne gi Karjakin treningsråd skal ha oppstått etter at sistnevnte vant kandidatturneringen i mars.

— Siden Anna har vært en profesjonell idrettsutøver, foreslo jeg at vi kunne jobbe sammen. Hun godtok det, og det er jeg veldig takknemlig for. Jeg er trygg på at rådene hennes vil hjelpe meg i duellen med motstanderen min (Carlsen, journ. anm.). Jeg vil bli fysisk sterkere, sa Karjakin.

Anna Chakvetadze var blant verdens aller beste tennisspillere. Her fra en kamp mot Maria Sharapova i 2005-utgaven av French Open.

Tsjakvetadze tilhørte det øverste verdenssjiktet for bare noen år siden. På sitt beste var russeren rangert som nummer fem i verden, men hun lyktes aldri i å vinne en Grand Slam-turnering. Hun la opp i 2013 på grunn av en ryggskade, og har senere jobbet som tenniskommentator.Tennisstjernen er bare ett ledd i et svært omfattende støtteapparat. Karjakin utdypet riktignok ikke rundt premissene rundt avtalen med Chakvetadze, men det står uansett ikke på penger for Karjakin.

I tillegg til støtten fra personlige sponsorer, har Karjakin det mektige russiske sjakkforbundet i ryggen. Forbundet ledes av oligarken og milliardæren Andrej Filatov, som ikke vegrer seg for å bla opp store summer for at Russland igjen skal innhente sjakktronen. Det forteller Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn, som er professor i russisk ved Universitetet i Oslo og mannen bak den nylig utgitte boken «Sjakken eller Livet»

— Finansiering er veldig enkelt. For Filatov er sjakk en altoppslukende hobby. Han er sjakkpresident, lagleder for det russiske laget i sjakk-OL og Karjakins største fan. Han blar opp pengene og er en nær støttespiller, sier sjakkspaltist i Aftenposten Atle Grønn, som også er professor i russisk ved Universitetet i Oslo.

OPPDATER DEG PÅ VM-TEAMET: Her er Carlsens fem hjelpere.

- Magnus trener for moro skyld

Magnus Carlsen går altså trolig inn i sjakkdysten på Manhattan med mindre ressurser i sving - og muligens også en annen treningsfilosofi.

— Magnus driver med lystbetont trening. Han trener like mye for moro skyld som for å komme i form, sier Agdestein, som legger til at Carlsen driver med alt fra styrketrening og yoga til fotball og tennis.

- Vil Carlsen utfordre Karjakin til en tenniskamp i New York?

— Det blir neppe aktuelt. De kommer nok ikke i nærkontakt på den måten. Det er ikke vanlig at spillerne møtes utenom partiene i en VM-kamp, sier Agdestein.

Publisert: