Svenske skistjerner om de norske dopingtestene: - Det er merkelig

Svenskene hevder de blir testet oftere enn sine største rivaler.

Publisert Publisert

Therese Johaug (t.v) testet positivt på stoffet clostebol i september. Da var det gått fire måneder siden forrige dopingtest hun avla. Svenske Anna Haag forteller at hun er testet fire ganger bare i år. Foto: NTB Scanpix

  • Steffen Stenersen
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I forrige uke kunne VG melde at Marit Bjørgen ikke ble dopingtestet på over et halvt år mens hun var gravid.

– Jeg ble testet i vinter en gang, tror jeg. Det var i mars. Jeg ble testet én gang mens jeg var gravid, sa skidronningen til avisen.

I etterkant av saken uttalte Det internasjonale skiforbundet (FIS) til den finske avisen Ilta Sanomat at opplysningene ikke stemte. De fortalte at Bjørgen ble testet av Antidoping Norge i mai, og at det dermed gikk fem måneder, og ikke sju, mellom de to testene.

— Jeg beklager at jeg var litt usikker og ikke husket riktig, men jeg ble testet 25. februar, 3. mai og 20. oktober, og jeg ønsker all testing velkommen så ofte som mulig.

Les også

Bjørgen ble ikke dopingtestet på over et halvt år

— Aldri hendt med meg

Det kom like etter at det ble kjent at Therese Johaug ikke hadde blitt dopingtestet på fire måneder. Da hun avla den positive prøven på stoffet clostebol 16. september, var det hennes første test på over fire måneder.

Dette får svenskene til å reagere. Svenske Expressen har snakket med flere av utøverne på våre naboers landslag.

— Jeg synes det er merkelig at de ikke har blitt testet mer. Sånn har det absolutt ikke vært for meg. Det har aldri hendt at det har gått så lang tid mellom testene, sier Calle Halfvarsson.

Svenskene har vært kritiske til det norske opplegget, helt siden nyhetene om Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaugs positive dopingprøver. Mandag gikk den svenske landslagslegen ut og hevdet han ville gitt Johnsrud Sundby startnekt om det var han som bestemte.

Les også

Sveriges lege ville ha gitt Sundby startnekt

Les også

Nå har svensk skistjerne fått astmadiagnose - det er han ikke bare lettet over

— Kan bare håpe de blir testet like ofte

De sjeldne dopingtestene er dermed det siste i rekken av ting svenskene stiller seg noe uforstående til.

— I vinter gikk det ganske lenge. Da var jeg ikke med og konkurrerte, og det syntes jeg var rart. Man burde bli testet selv om man ikke konkurrerer. Man burde bli testet én gang i måneden. Vi vet at vi blir testet mye i Sverige. Hva som skjer i andre land vet vi ikke, men vi kan bare håpe de blir testet like ofte, sier Halfvarsson til Expressen.

Anna Haag fortalte til Adresseavisen mandag at hun har syntes det har vært vanskelig å se Therese Johaug i den situasjonen hun er i. Den svenske løperen sier følgende om dopingtestene:

— Jeg har blitt testet tre eller fire ganger nå i høst. Jeg synes systemet fungerer, for jeg vet aldri når de skal komme, sier Anna Haag.

Publisert