Russisk varsler mener disse to landene bør få dopingsøkelyset

Sier Russland ikke er alene om utstrakt bruk av doping.

Joyce Zakary fra Kenya avga positiv dopingprøve under friidretts-VM i Beijing i august.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det hevder mannen som varslet om dopingskandalen som nå ryster en hel idrettsverden. Andrej Baranov er mannen som fikk snøballen til å rulle i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) og russisk friidrett.

Men den russiske sportsagenten mener at det blir helt feil å bare fokusere på Russland. Nå må det tas tak i andre land, spesielt Kenya og Etiopia, mener Baranov.

– Det blir feil å bare fokusere på Russland, sier Baranov til The Guardian.

– Nå bør det komme tilsvarende etterforskning i land som Kenya og Etiopia også. Deres topputøvere tjener langt mer enn de russiske. Likevel er dopingtestingen der svært begrenset, sier han.

Les også

Norsk dopingjeger etter knusende rapport: - Bør stilles spørsmål ved dopingarbeidet under Sotsji-OL

Ber om ny sjanse

Baranov har vært agent for flere russiske utøvere. I april 2014 leverte han en signert forklaring til IAAF der han beskrev jukset i russisk friidrett og navnga en rekke personer både i Russland og i IAAF.

Russiske friidrettsutøvere risikerer nå utestengelse fra internasjonale konkurranser. Baranov mener at det er feil.

– Jeg er hundre prosent enig med WADA (Verdens antidopingbyrå) i at ting må forandres. Men Russland har en ny friidrettspresident og en ny hovedtrener. De gjør sitt beste for å rydde opp, sier Baranov.

Les også

Norsk fridrettstopp: - Jeg føler meg forrådt. Dette er helt uvirkelig

Antidopingsjef trakk seg

En granskningsrapport som ble offentliggjort mandag viste at det har vært omfattende korrupsjon og hemmeligholdte dopingprøver i russisk friidrett.

Sjefen for antidopinglaboratoriet i Russland, Grigorij Rodtsjenkov, trakk seg tirsdag etter de harde beskyldningene. Rodtsjenkov ble av WADA anklaget for å være en av hovedpersonene bak å skjule dopingbruk. Over 1400 dopingtester skal ha blitt ødelagt i laboratoriet for å fjerne bevis for bruk av ulovlige midler.

– Direktøren for Moskvas antidopinglaboratorium har levert sin oppsigelse. Ministeren har akseptert oppsigelsen. Marias Dikunets tar over jobben, sa Natalya Zhelenova i det russiske sportsdepartementet.

Også tidligere president i IAAF, Lamine Diack, har fått mistankene rettet mot seg. Senegaleseren skal ha mottatt store pengesummer for å dekke over russisk doping.

Nåværende IAAF-president Sebastian Coe har gitt russerne frist ut uken til å svare på dopingbeskyldningene.

Publisert: