Omdal hevder Blatter løy for åpen scene: - Platinis lønn var aldri et tema

Den tidligere NFF-presidenten er rystet over Sepp Blatters oppførsel og utsagn.

Publisert Publisert

Tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal (t.h) kjenner Sepp Blatter godt fra tiden han var styremedlem i UEFA. Foto: NTB Scanpix

  • Roar Lyngøy
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal sier at det har vært null åpenhet om pengeutbetalinger til Michel Platini og Sepp Blatter.

– Verdens største barne— og ungdomsorganisasjon må åpnes opp. Det må være åpenhet i alle bauger og kanter. Det sier seg selv at det må opplyses om hva FIFA-presidenten tjener, sier Per Ravn Omdal.

Video: Se Blatters pressekonferanse i vinduet ovenfor

Han er tidligere president i Norges Fotballforbund og har hatt tunge verv både i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) og Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

– Helt siden Blatter ble valgt som FIFA-president i 1998 har man etterspurt hva han tjener. Vi fikk aldri noe svar, selv om vi spurte år etter år. Det er meget spesielt, sier Omdal til Bergens Tidende.

– Lønn var ikke tema

Michel Platini er bannlyst fra alle fotballverv de neste åtte årene. Foto: Denis Balibouse, Reuters / NTB scanpix

Mandag ble Blatter og UEFA-president Platini utestengt fra all fotballrelatert aktivitet i åtte år. Bakgrunnen for utestengelsen er en pengeoverføring gjort i 2011. De drøyt 17 millioner kronene (2 mill. sveitserfranc) skal ha vært betaling for arbeid som Platini gjorde for FIFA fra 1998 til 2002.Blatter hevder å ha informert UEFAs eksekutivkomité om dette under et møte i Stockholm 12. november 1998. Her var den nyvalgte FIFA-presidenten invitert, sammen med Platini som den sommeren hadde ledet organisasjonskomiteen for VM-sluttspillet i Frankrike.

Blatter sier at deltakerne på møtet ble informert både om at Platini var hentet inn som konsulent, samt hva franskmannen skulle få i godtgjørelse. Det eneste Blatter beklager er at det ikke ble gjort en skriftlig avtale. Både Norge og Sverige var representert på møtet med henholdsvis Per Ravn Omdal og Lennart Johansson.

– Blatter er en løgner når han påstår at det ble opplyst om hva Platini skulle få i lønn. Det var ikke tema på møtet, og det ville i så fall blitt husket. De andre som var med på møtet, avviser også dette kategorisk. Dette er noe som Blatter finner på i ettertid, sier Omdal til Bergens Tidende.

Omdal skviset ut, inn med Platini

At Platini skulle inn og gjøre en jobb for FIFA etter VM i 1998 var kjent før møtet i Stockholm, sier Omdal. Men han avviser på det sterkeste at lønnen var et tema.

– Jeg vet at det ikke stemmer, sier Lennart Johansson til den svenske storavisen Aftonbladet.

I 2001 var Omdal styremedlem i FIFA. Allerede tre år ut i Blatters regjeringstid ble sveitseren anmeldt til sveitsisk politi av sitt eget FIFA-styre.

– Vi anmeldte Blatter for «mismanagement» i 2001. Sveitsiske myndigheter henla saken, sier Omdal.

Året etter, i 2002, ble Omdal vraket fra FIFAs eksekutivkomité. Motkandidaten ble valgt inn, og gjett hvem det var? Blatters støttespiller Michel Platini.

– Jeg ble skviset ut fordi jeg var FIFA-kritisk, det er helt klart. Men jeg orker ikke å være bitter, sier Omdal som fortsatte i vervet som visepresident i UEFA under Lennart Johansson.

– Utrolig trist

Platini derimot ble valgt inn i UEFAs og FIFAs eksekutivkomité. På dette tidspunkt, i 2002, var han fortsatt spesialrådgiver for Blatter. Fem år senere, i 2007, ble Platini valgt som UEFA-president. Han var favoritt til å overta presidentvervet i FIFA etter at flere skandaler rammet Blatter, men nå er ikke Platini lenger en kandidat under valget som skjer 26. februar neste år.

– Jeg synes bare det er utrolig trist det som har skjedd, sier Per Ravn Omdal.

– Hva må skje for at FIFA skal komme ut av uføret?

– Først og fremst må det bli åpenhet overalt, både når det gjelder lønn, rapporter, stemmegivning og så videre. Det må være en aldersgrense og mandatbegrensning for FIFA-presidenten, og det må skapes solide systemer for revisjon og regnskap. Det må gjennomføres reformer på en rekke områder. Det FIFA har stått for står i skarp kontrast til idealene om åpenhet og demokrati, sier Omdal.

Platini nekter å gi opp

FIFAs etiske komité sto bak mandagens åtteårige utestengelse. Senere samme dag anket både Blatter og Platini utestengelsene inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS). Platini nekter å gi slipp på drømmen om å bli FIFA-president.

– Jeg skal kjempe. Deretter skal jeg ta ansvar for det som blir utfallet, sier han til nyhetsbyrået AFP tirsdag.

– Jeg sliter med å forstå dette. Hvorfor? Hvordan kom vi hit? Jeg gjorde litt arbeid, jeg spurte om å få betalt, jeg sendte en faktura, jeg fikk betalt og jeg betalte skatt. Det var i 2011, sier Platini.

– Det var gjeld om ble gjort opp. Punktum! Deretter, i 2015, ønsket sveitsiske myndigheter mer informasjon. Og nå er jeg her. Utestengt fra all fotballrelatert aktivitet i åtte år, fortsetter han.

– Hva gjorde FIFAs etiske komité mellom 2011 og 2015? Sov den? Plutselig våknet den opp. Og selvfølgelig, den våknet i et valgår hvor jeg er presidentkandidat. Det er fantastisk! sier han.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Kulturministeren krever endringer etter FIFA-skandalen

  2. «Blatter brukte Mandela som moralsk sannhetsvitne»

  3. Utestengt Blatter: - Jeg skammer meg ikke

  4. NFF-toppen: - Det største politiske jordskjelvet i idrettens historie

  5. Blatter og Platini utestengt i åtte år

BT anbefaler

Weronica (19) ble kvalm og svimmel hvis hun skulle snakke foran klassen. Slik ble hun kvitt frykten.

Tre råd for å bli kvitt sceneskrekken.

  1. Internasjonal fotball
  2. FIFA