Everton skal finne talenter ved hjelp av dataspill

<p>Sports Interactive, utviklerne av PC-spillet Football Manager, skal hjelpe Everton med å finne unge talenter.</p>

Chris Brunskill / BPIBarclays Premier LeagueEverton v Aston Villa27th April, 2008--------------------Everton manager David Moyes next to his Aston Villa counterpart Martin O'Neill Digitalsport

Henning Betten

Everton ble fredag den første fotballklubben som offisielt skal benytte managerspillets omfattende database i jakten på nye spillere.

Gjennom en samarbeidsavtale med Sports Interactive får Everton eksklusiv tilgang til databasen i spillet, som er kjent for sin presise gjengivelse av potensialet til unge spillere verden over. Football Manager har nå et nettverk av rundt 1000 speidere i 50 land som overvåker 20.000 lag.

Får alle statistikker

Spillseriens speidere leverer statistikk på hver enkelt spiller, og setter samtidig verdier for potensiale for antatt fremtidig utvikling. Fans av serien vil huske mange spillere som har slått gjennom i virkeligheten etter å ha hatt stort potensiale på spillet, og Football Manager har derfor bygd seg opp et rykte som det mest realistiske managerspillet på markedet.

Ifølge Evertons egen nettside har klubben fått spiller— og lederstatistikkene i spillet til fri benyttelse gjennom et sponsorsamarbeid med utgiver Sega og utvikler Sports Interactive.

Flere klubber har spurt

Spillseriens grunnleggere Paul and Oliver Collyer har også tidligere blitt kontaktet av fotballklubber for å få ekslusiv tilgang til databasen, men dette er første gang en slik avtale blir inngått. At Collyer-brødrene er Everton-fans hadde trolig avgjørende betydning for at Evertons henvendelse endte med et samarbeid.

- Spillets database er en verdifull ressurs med det mest omfattende speidernettverket i fotballen, så Everton har gjort en topp signering , skriver Paul Collyer i en pressemelding.

Treffer ikke alltid

Hvem som helst som kjøper spillet har tilgang til databasen gjennom medfølgende programvare, så det er ukjent hvordan Everton vil kunne bruke statistikken eksklusivt.

Spillernes potensiale treffer heller ikke alltid like bra. Ibrahima Bakayoko var en stor stjerne på 97/98-versjonen av spillet (da het det Championship Manager), men daværende Everton-manager Walter Smith fikk ikke ut ivorianerens potensiale etter å ha kjøpt ham i oktober 1998. Bakayoko ble værende i klubben i én sesong, og siden solgt videre til Marseille med tap.