Gjermund Eggen kjenner seg igjen i Northug

<p>Petter Northug-hysteriet blir satt i skyggen av Gjermund Eggen-hysteriet.</p>

eggen
Oslo 20120117. Petter Northug på Skimuseet i Holmenkollen i Oslo tirsdag ettermiddag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
  • Nils Christian Mangelrød
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Etter VM-triumfene under ski-VM i Oslo i 1966 var det rene folkevandringen for å se hvordan langrennshelten Gjermund Eggen bodde.

46 år etter at hysteriet tok av rundt Gjermund Eggen (70) kommer fortsatt busslaster med fans hjem til han.

Landslagsledelsen er bekymret for at oppmerksomheten rundt Petter Northugs gjør at han forkorter karrieren. Persondyrkingen blir satt i skyggen av det Eggen opplevde.

– Det var folkevandring til Engerdal. Alle ville se hvor jeg bodde, hilse på og ta på meg. Jeg ble folkesky og isolerte meg. Jeg var redd og følte ikke jeg hadde kontroll på tilværelsen, sier Gjermund Eggen til Adresseavisen.

Sommeren etter de tre VM-triumfene i Oslo i 1966 kunne det til enhver tid befinne seg 200-300 personer på og rundt tomta til Eggen. Det kom campingvogner og folk slo opp telt. Eggen stakk til skogs og måtte periodevis bo på nabogården for å klare seg. Dette varte i flere år og det er ikke tvil om at det gikk utover langrennskarrieren.

(Artikkelen fortsetter)

Gjermund Eggen under VM i Holmenkollen. (Foto: Scanpix)

— Må takle kjendislivet

I dag er han glad for at busslastene fortsatt kommer. Men det voldsomme trykket tok så hardt på skiløperen og skogarbeideren Eggen at han forandret seg.

– Jeg sa nok for mye ja og var redd for å bli sett på som en som var stor på det. Jeg var redd for å si nei. Der er nok Petter og jeg forskjellige slik jeg har lest det i avisa , sier Eggen.

Eggen mener det bør være uaktuelt for en idrettsutøver som Northug å flytte utenlands, for å slippe unna oppmerksomheten på gata.

– Han må tenke gjennom dette selv og lære det å være kjendis. Vi har klart å takle det og folk som Oddvar Brå og Harald Grønningen var like store kjendiser i Trøndelag, sier Eggen.

Brå påpeker forskjellen

Oddvar Brå mener at Northugs kjendisstatus er lik hans egen, men at ingen kan måle seg med Eggen.

– Petter har nok ikke kjent på mer enn noen prosenter av det Gjermund Eggen opplevde. Det var hysteri og det er ingen som har hatt et slikt folketrykk som han., sier Oddvar Brå til Adresseavisen.

Publisert: