Her er mannen som berget Brækhus sin drøm

Sveinung Rotevatn er Venstre-mannen som berget Høyre og Fremskrittspartiets forslag om å oppheve forbudet mot proffboksing.

Rotevatn.jpg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

STORTINGET (Aftenposten.no): Cecilia Brækhus har i årevis hatt en drøm om å få lov til å bokse på hjemmebane.

Det har vært helt umulig helt til nå. Tirsdag kveld ble det klart at den 33 år gamle loven som forbyr proffboksing i Norge er opphevet.

Les også

Nå kan Cecilia Brækhus bokse på norsk jord

Fremskrittspartiet har lenge vært mot loven. I regjeringsfellesskap med Høyre ble det foreslått å fjerne den. Men de to partiene har ikke flertall alene. De trengte hjelp. De fikk det fra Venstre og fremst dette partiets rekker i boksesaken står Sveinung Rotevatn. Dersom Brækhus en eller annen gang neste år går i ringen for å forsvare sine VM-belter i Norge, kan hun takke en 27-åring fra Nordfjordeid for støtten.

Brækhus avgjorde ikke

Selv om det er bokseren fra Bergen som får en drømt oppfylt, har ikke det vært avgjørende for Rotevatn.

— Venstre mener det vi mener, uavhengig av Cecilia Brækhus. Men at hun er god ambassadør for idretten sin, er det liten tvil om, sier Rotevatn.

Han er ikke engang spesielt interessert i boksing.

— Jeg har ikke noe personlig forhold til boksing annet enn at jeg har besøkt og snakket med folk i boksemiljøene, forteller representanten fra Sogn og Fjordane.

Liberalisme

For Rotevatn er det liberale verdigrunnlaget til Venstre og partiprogrammet som veier tyngst.

— Det er i god liberal ånd å si at alle er ansvarlige for sine egne valg. Vi er klar over at det er mulig å ta dumme valg, men det er en grunn til at det heter profesjonell boksing. Det er snakk om utøvere som er topptrente, som blir sjekket hyppig og som tar et fullt ut bevisst valg og en viss risiko. Da skal det svært sterke argumenter til for å nekte dem det. Det er en umyndiggjøring av profesjonelle boksere og voksne mennesker, sier Rotevatn når han skal utdype Venstres syn på dette.

Medisinsk motstand

Stortinget behandlet tirsdag forslaget om å oppheve loven. Allerede før det ble åpnet forhandlinger i Stortinget rundt saken, var det klart at Høyre og Fremskrittspartiet hadde flertall. Likevel var opposisjonen, bestående av alle de andre partiene, klare til å angripe forslaget.

— Jeg er overrasket over hvor lite regjeringspartiene og Venstre bryr seg om det som er fakta i saken. Med så klare råd fra helsesiden og fra norsk idrett, synes jeg det er oppsiktsvekkende at de ikke legger større vekt på de helt klare rådene de har fått, sier Arbeiderpartiets Rigmor Aasrud.

Hun har vært saksordfører for forslaget og siktet til at både Norges Idrettsforbund, Den norske legeforening og Norsk nevrokirurgisk forening på det sterkeste har anbefalt at forbudet ikke blir opphevet.

— Jeg er ikke så skuffet over Venstre i denne saken som jeg er skuffet over Høyre. Hvor er det verdikonservative Høyre som tar inn over seg det reelle fakta i saken? sier Aasrud.

Amatørglede

Det var ikke bare proffbokseren Brækhus som var fornøyd etter behandlingen av saken. Erik Nilsen som er generalsekretær i forbundet som organiserer amatørboksingen i Norge jublet.

— Dette betyr at boksing nå endelig sidestilles med alle andre kampidretter i Norge, sa Erik Nilsen.

Publisert