To tvillinger kjemper om én VM-plass

Av isen er de bestevenner. På isen konkurrerer Camilla Gjersem og søsteren Anne Line om å være best i Norge.

Publisert Publisert

Camilla Gjersem (t.v) og søsteren Anne Line konkurrerer i Stavanger i helgen. Foto: Jon Ingemundsen

  • Sebastian Winum Storvik
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Selv om jentene er veldig like både i utseende og på isen, så har de valgt to vidt forskjellige studieretninger. Anne Line studerer for å bli sivilingeniør mens Camilla studerer jus.

Av isen er de bestevenner. På isen konkurrerer Anne Line Gjersem og søsteren Camilla om å være best i Norge.

— Jeg jobber med programmering og synes data er spennende. Camilla er mye flinkere til å lese enn det jeg er. Jeg hater å lese, sier Anne Line til Aftenbladet.

Anne Line Gjersem deltok i OL i Sotsji. Foto: NTB scanpix

Ved første øyekast er de to identiske. De driver med den samme idretten, har de samme erfaringene og blir som tvillinger flest sett på som ett individ. Det handler som regel om dem, ikke den.

Les også

Camilla Gjersem satte norsk rekord i kunstløp

Gråt for søsteren

I helgen konkurrerer Anne Lise Gjersem og søsteren Camilla mot hverandre om retten til å representere Norge i VM. Konkurransen i DNB Arena avgjør alt. Hvordan er det egentlig å konkurrere mot bestevennen sin? Unner de hverandre suksess, eller er rivaliseringen så sterk at de holder hemmeligheter for hverandre på isen?

Tvillingene har kjempet mot hverandre hele livet, men de mener selv at det kun har vært sunn konkurranse. Da Anne Lise deltok i OL i Sotsji, var søsteren minst like glad.

— Camilla som person viser mye mer følelser, og er mer uttrykksfull. Det synes veldig godt på henne om hun er glad eller lei seg. Under OL var det en journalist som spurte hvordan det gikk med meg. Da begynte Camilla å gråte. Drømmen min var oppfylt og Camilla gråt på mine vegne mens jeg kanskje bare hadde en liten tåre, sier Anne Line.

Har blitt likere

Etter OL har Camilla Gjersem nærmet seg søsteren på isen. Under NM i januar var det Anne Line som stakk av med en marginal seier over søsteren med henholdsvis resultatene 136,09, og 135.51. — Anne Line har vært den som har vært flinkest til å holde hodet kaldt under konkurranser. Men over det siste året, og spesielt etter jeg var med i EM for to uker siden så føler jeg at jeg også har blitt bedre til det, sier Camilla.

Nå er det reell kamp om VM-plassen mellom de to søstrene. Lagleder og tidligere kunstløper Kaja Hanevold mener det var større forskjeller på tvillingene da de var yngre.

— De er både forskjellige og veldig like. Det som i hvert fall er felles for dem begge er at de har en utrolig god arbeidsmoral. Før var det kanskje sånn at Anne Line var den som var best teknisk, mens Camilla var best på den kunstneriske delen. Nå har derimot disse forskjellene blitt visket ut. Jeg tror det er bra for kunstløpsidretten å ha noen profiler som de, som viser frem for de som kommer etter at det går an å bli en god, norsk kunstløper.

Dårlige fotballspillere

21-åringene ble for første gang introdusert for idretten i 2002. Moren hadde sett en artikkel og ville at jentene skulle prøve det ut. Da jentene først begynte, ble de introdusert for en idrett som skulle vise seg å forme livene deres. En russisk trener ga dem ambisjoner om å satse høyt.

- Kunstløp er en fantastisk idrett. Mye av grunnen til at vi liker det så godt er mestringsfølelsen du får av å klare nye ting. Vår russiske trener mente vi hadde talent og at vi burde satse mot å bli verdensmestre med en gang.

For tre år siden flyttet Anne Line til Malmö for å satse videre på karrieren. Hun trives med tilværelsen, og mener hun har hatt en god, sportslig utvikling i den svenske byen. Det vanskeligste har vært å klare seg uten søsteren.

— Det var selvfølgelig veldig tungt å flytte vekk fra en person du har tilbrakt 24 timer i døgnet med hele livet. Men vi prater mye over internett så det føles ikke som om vi er så langt unna hverandre likevel, sier hun

Den største drømmen for tvillingene vil være at de begge kvalifiserer seg til OL i 2018. — Det er ikke umulig om vi fortsetter den utviklingen vi har nå, sier de to.

Anne Line og Camilla konkurrerer lørdag klokken 17:05, kortprogram, og søndag klokken 10:00, friløp.

Publisert