Brann er to kamper fra 47 år gammel Rosenborg-rekord

Under trener Lars Arne Nilsen har Brann fått skikk på forsvarsspillet. Til nå i år er det blitt åtte baklengsmål på 11 kamper. Ingen av dem er kommet på hjemmebane. For Brann er en slik sesongstart - forsvarsmessig - klubbrekord.
  1. mai-helten forsøker å forklare hva som gjør det mulig å kopiere trønderne.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det har vært en spesiell vår for Brann. Poeng er det samlet overraskende mange av, baklengsmål har det vært forbausende få av. På hjemmebane har ikke en eneste ball passert keeper Piotr Leciejewski.

Den statistikken for sesongstarten er unik. Aldri tidligere har Brann spilt så lenge av en sesong uten å slippe inn mål på Stadion.

Uavhengig av tidspunkt i sesongen, er de fem strake hjemmekampene med null hull tangering av klubbrekorden.

Et forsøk på å forklare

Nettstedet for norsk og internasjonal fotballstatistikk, nifs.no, viser at bergenserne nå nærmer seg en trøndersk hjemmerekord. I 1969 holdt nemlig Rosenborg tett i alle sine seks første hjemmekamper.

Baklengsmålet kom først 76 minutter ut i hjemmekamp nummer syv. Brann er med andre ord snaut to hjemmekamper unna å overgå Rosenborg-prestasjonen fra Nils Arne Eggens dager som spiller.

— Vi er et helt lag som jobber for at vi skal holde nullen. Alle har klare arbeidsoppgaver, som er ganske greie å følge. Når alle har innsatsen på plass, og vi vet hva vi skal gjøre, blir det enkelt for oss utpå banen. Vi har blitt et lag som er vanskelig å bryte ned og har gode enkeltspillere i det bakre leddet, forklarer Sivert Heltne Nilsen i dagens Brann-lag.

Han ble 16. mai-helten på Stadion med sin første Brann-scoring. Tidligere har han fått mye av æren for den defensive suksessen, grunnet jobben han gjør som ryddegutt foran forsvaret. I kjent stil ser han forbedringspotensial på bortebane, like mye som han gleder seg over det solide hjemmespillet.

— De siste bortekampene har vi ikke vært helt på topp, så jeg håper vi snart får til det vi greier hjemme også borte, sier Nilsen.

TETTER IGJEN: Brann under Lars Arne Nilsen.

— Er det tilfeldig eller «magiske» hjemme-borte-mekanismer som gjør at det er forskjell?

— Det er veldig vanskelig å forklare. Kanskje tenker vi litt mer at vi skal vinne på hjemmebane.

De tetteste sesongene

I 2006, da Brann ble nummer to i serien, var laget ubeseiret etter fem hjemmekamper. De slapp likevel inn fem mål på de fem første Stadion-kampene. I den påfølgende gullsesongen ble det åtte hjemmebaklengs på de 11 første serierundene. Faktisk var Brann nærmest årets tall i 2013, da de sto med 10-1 i målforskjell etter fem hjemmekamper. Sesongen under Rune Skarsfjord var rar på den måten at Brann var meget gode hjemme og ditto dårlige borte. I år 2000 startet Brann glimrende med to baklengsmål på de fem første i Bergen, mens det kun ble tre baklengsmål i samme periode av 1990- og 1972-sesongen.

Og hvis du lurer på hvordan Brann åpnet i den berømte 1963-sesongen: Tre seirer, én uavgjortkamp og ett tap på de fem første hjemme. Og 10 baklengsmål flere enn i år.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24193255213460
2Rosenborg24137453341946
3Bodø/Glimt24136560312945
4Lillestrøm24135641281344
5Vålerenga24133846321442
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk