- Alkoholforbudet viser at Brann har hatt et problem

Idrettsledere mener at et slikt forbud burde være unødvendig. — Det skal ligge i ryggmargen blant toppidrettsutøvere, sier flere.

Kåre Ingebrigtsen sier at han aldri har vært inne på tanken om å innføre et alkoholforbud i Rosenborg.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Under sin nye trener Lars Arne Nilsen innfører Brann alkoholforbud blant spillerne så lenge sesongen pågår. I Norges beste klubb for øyeblikket, Rosenborg, stiller man seg undrende til forbudet.

Les også

Brann-spillerne får alkoholforbud under ny trener

RBK har hatt en fenomenal sesong så langt, og hardt treningsarbeid i vinter har fått mye av æren. Men noe alkoholforbud er det ikke i klubben, sier trener Kåre Ingebrigtsen.

– Da har de sikkert hatt et problem med dette, sier «Bruttern» når Bergens Tidende ber ham kommentere Branns alkoholforbud.

– Jeg har faktisk aldri vært inne på tanken om å innføre et slikt forbud i Rosenborg. Jeg har aldri følt behov for det. Jeg forventer at spillerne i Rosenborg oppfører seg som toppidrettsutøvere, sier Ingebrigtsen.

Han aksepterer alkoholbruk i moderate mengder.

Les også

Strand om Branns alkoholnekt: «En nødvendig forsakelse»

– Når du spiller kamp søndag-søndag hender det jo at enkelte spillere tar seg et glass etter kampen. Men Rosenborg-spillerne skal ikke være dem som stenger puber og barer i Trondheim by, sier RBK-treneren.

Han tror at et alkoholforbud er vanskelig å innføre og håndheve.

Jonevret: — Forbud gjør det verre

- Jeg er imot forbud, sier Viking-trener Kjell Jonevret.

Viking-trener Kjell Jonevret er imot et slikt forbud.– Nå kjenner ikke jeg situasjonen i Brann, men innfører de et slikt forbud er det vel tydelig at Brann har et problem med dette, sier Jonevret.

– Jeg er nøye med at gruppen er med og bestemmer, og vi har verdier som vi jobber med. Hvis man bryter med disse verdiene, kan man ikke være med i gruppen, så enkelt er det, sier svensken.

Viking-treneren forteller at han som spiller har vært i klubber med alkoholforbud.

– Jeg er imot forbud, det gjør bare ting verre. Hvis en 34-årig spiller og familiefar sitter og tar et glass vin til middagen sammen med fruen, blir ikke han noen dårligere fotballspiller av det. Snarere tvert imot. Og om en spiller ser en fotballkamp på TV sammen med noen kompiser og tar seg en øl, er også det helt OK. Jeg tror på frihet under ansvar, sier Viking-treneren.

Løfshus: Skal ligge i ryggmargen

Vidar Løfshus er landslagssjef i langrenn.

Landslagssjef for langrenn, Vidar Løfshus, mener et alkoholforbud ikke burde være nødvendig. Noe slikt forbud finnes ikke blant langrennsfolket.– Det sier seg selv: Alkohol er ikke forenlig med toppidrett. Det burde derfor være unødvendig å innføre et forbud. Det der skal ligge i ryggmargen blant toppidrettsutøvere, sier Løfshus.

Både langrenn og andre skiidretter har selv hatt sine alkoholskandaler brettet ut i media. Men Løfshus tror alkohol blant sine utøvere er svært uvanlig.

– Vi har hatt episoder vi også, men det er utrolig sjelden og blir slått hardt ned på med en gang. I langrenn er sesongoppkjøringen lang, fra 1. mai til midten av november. At noen da tar seg et glass eller to ved festlige anledninger som bryllup og lignende er helt greit. I moderate mengder er det greit med alkohol. Det hender også at vi lar utøvere ta seg noen glass for eksempel etter et mesterskap som Tour de Ski. Men å gå på fylla i sesong er helt utenkelig og forbundet med stor skam, sier Løfshus.

NISO tror på sunn fornuft

Leder av utøvernes organisasjon NISO, Joachim Walltin, tipper at Brann bruker sunn fornuft.

– At det stilles krav er fornuftig. Det må til om man ønsker å drive som toppklubb. Så regner jeg med at Brann vil bruke sunn fornuft i dette. Jeg har et godt inntrykk av Lars Arne Nilsen, sier Walltin.

Med «sunn fornuft» mener han at et absolutt alkoholforbud ikke er ønskelig.

– Hvis spillerne har frihelg, det er lenge til neste kamp og en spiller ønsker å ta seg et glass vin til maten, kan ikke det være noe problem. Hvis Brann vil inn og sanksjonere mot noe slikt skaper de bare trøbbel for seg selv, sier Walltin.

Brann-spiller Erlend Hanstveit er nestleder i NISO. Ifølge Walltin har alkoholnekten i Brann så langt ikke vært noe tema.

Ikke forbud i Åsane eller Nest

Verken i Åsane eller Nest-Sotra har spillerne noen forbud mot å nyte alkohol. Begge klubbene regner med at spillerne selv er ansvarlige nok til velge sine festtidspunkt med omhu.

– Spillerne våre lever fint med frihet under ansvar. De er en oppegående gjeng som vet hva som er riktig å gjøre. Jeg skal ikke legge meg for mye opp i hva andre klubber velger å gjøre, men jeg kunne aldri tenke meg å innføre et forbud. Det ville være å umyndiggjøre spillerne, sier Åsanes sportssjef, Trond Bjørndal.

I Nest-Sotra har et alkoholforbud aldri vært et tema.

– Vi er ikke så nøye på sånt. Spillerne våre er ansvarlige voksne mennesker, og da forventer vi at de oppfører seg skikkelig. Vi har aldri hatt noen problemer med det motsatte, sier Michael Flyvholm, klubbens daglige leder.

– Hva tenker du om at Brann innfører et alkoholforbud?

– Hvis man må gå inn for slike regler tyder det jo på at man har et problem. Men det er ikke min jobb å mene noe om Brann, sier dansken.

Publisert: