TV 2-Bredeli: – Finaleplassen er kjøpt og betalt

Kraftige reaksjoner etter at «kjøpelaget» Qatar gikk til finalen i håndball-VM.

Publisert Publisert

TIL FINALEN: Qatars spillere jublet hemningsløst etter at VM-finalebilletten ble sikret på hjemmebane. Harald Bredeli kaller finaleplassen "kjøpt og betalt". Foto: NTB scanpix/Ap

  • Fredrik Saltbones
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

POLEN — QATAR 29-31

Qatar er i historiske. Som første ikke-europeiske lag har de sikret seg en plass i finalen i et håndball-VM.

Med ti opprinnelig utenlandske spillere i troppen, fortsetter altså suksessen for vertene som er blitt kraftig kritisert for måten de har kommet seg frem i mesterskapet på.

– Finaleplassen er kjøpt og betalt. Har de kjøpt mesterskapet eller kjøpt dommerne – det vet jeg ikke. Men de har kjøpt landslaget, og det har aldri skjedd før. Og jeg håper det aldri skjer igjen, sier TV 2s kommentator Harald Bredeli til Aftenposten.

Qatar har nemlig gitt flere verdensstjerner statsborgerskap før mesterskapet på hjemmebane. I tillegg har de hentet kanskje verdens beste håndballtrener i Valero Rivera.

– I dag er jeg verdens lykkeligste mann. Jeg er veldig, veldig glad på landets vegne, sa Valera etter kampen ifølge NTB.

Rasende polske spillere

– Norges damelandslag hentet jo finske Katja Nyberg i sin tid, og mange andre nasjoner har gjort noe lignende. Men ingen har kjøpt nesten et helt landslag, det er unikt, sier TV 2-profilen og presiserer samtidig at Qatar ikke har gjort noe ulovlig.

I finalen venter nå enten Frankrike eller Spania, som spiller sin semifinale senere i kveld.

TETT OG TØFT: Qatar vant til slutt med to mål mot Polen i semifinale i VM på hjemmebane. Foto: AP

Men semifinalen mot Polen ble nok en gang preget av kontroverser. Polens spillere var rasende etter kampslutt og ga tydelig uttrykk for det overfor dommerne, som i løpet av kampen hadde flere tvilsomme avgjørelser som gikk i Qatars favør.Nærmest samtlige av Polens spillere gikk bort til semifinaledommerne og klappet demonstrativt, og ga beskjed om hva de mente om innsatsen.

– Alle så hva dommerne gjorde og hva som skjedde. Det er en stor skam, en katastrofe. Alle visste at resultatet var klart allerede før kampstart. Det var umulig for oss å vinne, sa venstrebacken Piotr Chrapkowski etter kampen.

– Tidenes største nederlag

Og det er ikke bare polakkene som reagerer.

– Lurer på hvilken bonus dommerne får for hver Qatar seier. Slepp meg av IHF, skriver Drammen HKs Christian L. Spanne, som tidligere har spilt på det norske landslaget, på Twitter.

– Som sagt: Hvis Qatar vinner VM, er det et av de største nederlagene i sportens historie, skriver sportsjournalist Thomas Lund Hansen i danske Jyllands-Posten.

Den danske avisen Ekstrabladet kaller semifinalen for en dommerskandale. Harald Bredeli er riktignok uenig i akkurat det.

– Ingen dommerskandale

– Det er ingen dommerskandale, men en del avgjørelser som går i favør Qatar. Det er ikke noe unikt, og har skjedd før. Det handler ikke om sjeiker og Qatar. Det er en hjemmefordel og har skjedd andre steder tidligere, sier Bredeli.

Polen hang lenge med i semifinalen, og de var i ledelsen helt fram til slutten av første omgang. Da tok Qatar over og fikk med seg en 16-13-ledelse til pause.

En av grunnene til at Polen sakket akterut utover i kampen, var at laget gjorde det vanskelig for seg selv. Flere ganger måtte polakkene spille med en mann mindre på banen, noe vertsnasjonen utnyttet.

Den siste halvtimen ble en lang parademarsj for vertene. Polen gikk tom for ideer, og lagets spillere begynte å spille mer for seg selv. Samtidig stengte Danijel Saric buret for Qatar og reddet en rekke av polakkenes skudd.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. «Kjøpelaget» klare for VM-semifinale

  2. Norge ber om svar på parodi-VM

BT anbefaler

Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

Steinar Halleland (52) har endelig den trygge vennegjengen han drømte om. Emina og Younes håper å finne det samme.

  1. Håndball