Norge kunne ødelagt Sveriges OL-eventyr for over ett år siden

Fredag kveld kan Pia Sundhage vinne sitt tredje og Sveriges første OL-gull i kvinnefotball.

Publisert Publisert

De svenske fotballheltene jubler etter å ha sendt hjemmenasjonen ut av Rio-OL. Foto: Natacha Pisarenko

  • Odd Inge Aas
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Kun Tyskland står i veien for en av svensk fotballs aller største.

USA og Brasil ble slått ut på veien til finalen på mektige Maracanã. Norge kunne satt en stopper for finaledrømmen allerede for over ett år siden.

Man skulle kanskje tro at den norske utklassingen av svenskene i håndballturneringen fikk stor oppmerksomhet i vårt naboland tirsdag kveld.

Det gjorde den ikke. For de gule og blå var altfor opptatt av å feire sine nye fotballhelter. Seieren over selveste Brasil etter straffesparkkonkurranse samme kveld i en OL-semifinale var naturligvis mye mer interessant.

Da er det få som bryr seg om at Sundhages lag kun har vunnet én kamp etter ordinær tid og ekstraomganger så langt i OL, at målforskjellen på de fem kampene er 3–6 (de fleste målene kom i det stygge 1-5-tapet for Brasil i gruppespillet).

Sundhage har tatt de grepene hun mente var nødvendige, og har byttet formasjon og taktikk flere ganger de siste årene. Beskyldninger om kjedelig fotball preller av når medaljer hentes hjem. Aftonbladet skriver at de har sikre kilder på at hun ville vært ferdig om målet om topp tre ikke var blitt nådd.

Gode defensivt

— Det svenske laget har et veldig sterkt kollektiv defensivt. De har avgjort i straffesparkkonkurranse to kamper på rad. Du taper ikke om du nesten ikke slipper inn mål, og de har holdt unna for USA og Brasil. Det er imponerende og viser hva som er mulig, sier landslagssjef Roger Finjord til Aftenposten. Svenskene røk som Norge ut i åttedelsfinalen i VM i Canada i fjor.

Hadde Norge klart å slå England da – de ledet 1–0 og hadde full kontroll – ville svenskene aldri vært i Rio-OL. Men to mål på de to første engelske mulighetene sendte Norge hjem.

De tre beste europeiske lagene i Canda kvalifiserte seg til OL, men siden England var ett av dem fikk de fire som røk ut i åttedelsfinalen en ny mulighet. Ingen britiske fotballag deltar nemlig i OL.

I de tre OL-kvalifiseringskampene i Nederland tidligere i år vant svenskene 1–0 mot Norge og Sveits, mens de spilte 1–1 mot vertsnasjonen. De gikk videre med syv poeng, fire mer enn hva Norge klarte.

Pia Sundhage er i sin tredje OL-finale i fotball. Foto: LEONHARD FOEGER

Norsk taktikk?

Under fjorårets VM ble det en diskusjon om hvilken fotball et norsk landslag bør spille. Veteran Solveig Gulbrandsen tok til orde for en mer kynisk og defensiv tilnærming, og mente ferdigheten ikke er gode nok til den mer ambisiøse stilen som blant annet Finjord nå legger opp til.

— Lykkes svenskene nå med den taktikken Norge har valgt ikke å bruke?

— Det finnes ingen fasit i fotball, det er alltid sånn at det er vinnerne som skriver historien. Vinner du ikke blir valgene dine diskutert og debattert, mens motargumentene ofte faller bort ved seier. Det ville også skjedd om Sverige ikke gikk videre. Du må finne en stil som passer spillerne, kulturen og treneren, sier Finjord.

- Pia Sundhage virket ferdig da Sverige røk ut i fjor, men fikk en ny sjanse på grunn av OL-kvalifiseringen. Nå leder hun Sverige til medalje. Hvor imponert er du av henne?

— Hun har fått resultater. De kom seg gjennom OL-kvalifiseringen og har jobbet steinhardt. Det er imponerende, og det er sjelden taperne som har retten til å skrive historien, sier landslagstreneren.

Pia Sundhage vant OL med USA både i 2008 og 2012. Hun er definitivt en vinner.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her står køen langt nedover fortauet: - Vi trenger at folk tar ansvar

  2. Bilbergeren: – Bileieren sier sjåførens kone må selge privat­bilen for å betale regningen

  3. Skulder ved skulder blir lov på buss og bane

  4. – Vi må kanskje tappe ned bassenget for å finne årsaken

  5. Politiet: De to som var i bilen blir beskrevet som uskadet

  6. Mattilsynet: Drep flekkbåndsneglen

  1. OL