Johannes Thingnes Bøs brutale minner om VM-løypene: – Det var syre med stor «S»

Johannes Thingnes Bø møtte veggen i verdenscupdebuten i Antholz. Syv år senere er han så trygg på seg selv at han drar til VM med minimal høydetilpasning.

Publisert Publisert

FAVORITT: Johannes Thingnes Bø er favoritt til å bli VM-konge i Antholz. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

  • NTB-Stian Johnsen

Det skal sies at mye har skjedd siden stryningen for første gang fikk sjansen i et verdenscupløp i tynnluften i Nord-Italia.

Bø har vunnet verdenscupen sammenlagt, tatt 44 enkeltseirer og sikret seg 17 medaljer i VM og OL.

I årets VM-løyper i Antholz har han gjentatte ganger vist konkurrentene ryggen. Fem seirer er det blitt på ni løp de siste tre sesongene. Men minnene om det første løpet han gikk der, sitter fortsatt i.

– Ubrukelig

Bø var juniorløper i januar 2013, men hadde fått bli med seniorlaget på tur for å lade opp til junior-VM i Obertilliach uken etter. Tilfeldighetene ville ha det til at han helt uventet skulle få sjansen i et stafettløp.

– Jeg var egentlig ikke god nok for verdenscupen da. Men Emil (Hegle Svendsen) og Ole (Einar Bjørndalen) ville ikke gå stafetten, og så ble både første- og andrereserven syke. Da var det bare meg igjen, mimrer Bø overfor NTB – og fortsetter:

– Jeg tenkte «yes, når får jeg gå verdenscup». Men det endte med strafferunde etter stående skyting og en helt ubrukelig stafettetappe. Så det var en brutal debut i verdenscupen. Det var syre med stor «S». Noe helt nytt, sier han om stafetten der Norge ble nummer ti.

FERSKING: Johannes Thingnes Bø som verdenscupfersking i 2013. Foto: Fredrik Varfjell, NTB scanpix

Form trumfer alt

For et par dager siden ankom Bø VM-stedet der han etter hvert har skaffet seg mange førsteklasses resultater. Mesteparten av oppladningen har 26-åringen gjort på hjemmebane, mens lagkameratene har vært i høyden i to uker. Han var likevel ikke bekymret for formen da NTB møtte ham i Pokljuka etter siste verdenscupløp før VM.

– Jeg har gått bra i Anterselva (italiensk for Antholz) de siste årene, og da har vi pleid å reise søndag og deretter gå konkurranse torsdag eller fredag. Det har jeg løst bra, sier VM-håpet som ble pappa i januar.

– Hvorfor gjør du det så ofte bra i Antholz?

– Jeg tror jeg har gått inn til Anterselva hvert år med forholdsvis bra form. Og uavhengig av om du er god i høyden eller ikke, så tror jeg det går bra hvis du er i kjempebra form.

KLAR: Johannes Thingnes Bø er klar for VM-konkurranser i vakre omgivelser i Nord-Italia. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Syv medaljesjanser?

Torsdag åpner VM med blandet stafett. Der er Bø et sikkert kort. Han må også regnes blant favorittene på den første individuelle distansen, sprint, som går lørdag.

Stryningen er regjerende verdensmester på sprinten. Det samme er han på stafett, blandet stafett og parstafett. I Östersund i fjor tok han i alt fem medaljer (sølv på jaktstart), og om han har truffet like bra med formen i år, blir han en skummel mann i de norditalienske skogene.

Bø utelukker heller ikke at han gjør som i fjor og går samtlige syv VM-distanser.

– Det er for tidlig å si, men ja. Jeg tror alle ønsker å gå alt, sier han.

Publisert