Regelendring fører til sterke reaksjoner i friidrettsmiljøet: – Respektløst

Minst én utøver boikotter Continental cup i Tsjekkia.

Publisert:

Henrik Ingebrigtsen løper i Tsjekkia, mens britiske Eilish McColgan står over. Foto: NTB scanpix

3000 meter hinder og 3000 meter er egentlig en ganske enkel øvelse. Løperne springer distansen, og så vinner den som kommer først i mål.

Når Henrik Ingebrigtsen og flere verdens beste friidrettsutøvere samles til Continental cup i Ostrava i Tsjekkia til helgen, er reglene litt annerledes enn vanlig, skriver svenske Expressen.

På både 3000 meter med og uten hinder kommer løpere til å bli hentet ut fra banen før løpet er ferdig. De som ligger helt bakerst etter runde 3, 4, 5 og 6 kommer til å tvinges til å slutte.

Dermed avslutter fire løpere før det hele blir avgjort, og bare fire vil spurte om seieren.

Les også

Filip Ingebrigtsen supermotivert før neste sesong: – Det kan bli virkelig stort

Boikotter stevnet

Det er en regelendring som er forsøkt før, men den vekker sterke reaksjoner når Europa, Afrika, Amerika og Asia skal konkurrere med hvert sitt lag og kjempe om seieren over to dager.

Britiske Eilish McColgan, bronsevinneren på 5000 meter fra EM i Berlin i sommer, velger å boikotte hele turneringen.

– Jeg ville springe, men når de fortalte at de skulle kjøre et elimineringsløp endret jeg mening. Jeg hadde elsket å representere Europa, men det er frustrerende at 5000 meter er for kjedelig, så vi må springe 3000 meter i sedet. Og når til og med det er for kjedelig, må de kjøre på med eliminering, skriver hun på sosiale medier.

Les også

Jakob Ingebrigtsen kan bli månedens utøver i Europa

– Konservativt

Selv om NRKs friidrettskommentator Jann Post ikke er begeistret for regelen, synes han boikott er en overreaksjon.

– Jeg synes det er å være veldig konservativ. I et løp hvor det er mange løpsvillige tror jeg ikke det hadde vært så annerledes å løpe for henne. Det er ikke verdens viktigste løp, så man har råd til å eksperimentere litt, noen ganger i året, sier Post.

Han har aldri selv sett løpsmetoden i et løp, og er spent på hvordan det vil fungere.

– Det er jo et forsøk på å få noe til skje under de lengste løpene. Om det er noen kanoner som setter høy fart fra start kan det jo se ut som et helt vanlig løp, bortsett fra at de dårligste ikke kommer til mål. Men om det blir veldig taktisk vil det bli flere spurter underveis. Så jeg er spent på hva de velger å gjøre, sier Post.

Les også

Tre brødre Ingebrigtsen topper fire distanser i Europa

Tror det passer Ingebrigtsen midt på treet

Han skjønner at utøverne selv ikke er begeistret.

– Dette er ikke noe utøvere trener for eller til, så de blir testet på noe de ikke er vant til. Det er jeg aldri spesielt for, sier han.

På 1500 meter under EM så seerne at Ingebrigtsen-brødrene la seg langt bak i feltet fra start, for så å avansere frem i feltet mot slutten. Det er en taktikk som kan få fatale konsekvenser i Tsjekkia. Henrik Ingebrigtsen er Norges håp på distansen.

– Han er en type løper som trener mye terskel og er glad i jevn fart. Han har litt dårligere fartsressurser enn på sitt beste, men samtidig er han en god 1500 meter løper. Han er taktisk smart. Han skjønner reglene og kommer ikke til å sovne. Jeg tror nok det passer helt greit, men det er nok løpere det vil passe enda bedre for. Men han finner nok en grei løsning på det, sier Post.

Får støtte fra landslagssjef

Svenskenes landslagssjef støtter McColgans avgjørelse om å boikotte stevnet.

– Det sitter masse menn i min alder og tror at de skal modernisere friidretten, men det er totalt feil vei å gå. Det er her noe for «Mesternes mester» eller lignende tv-show. Det er respektløst mot de aktive selv. Hadde jeg vært leder og tatt ut for et slikt løp hadde jeg skjemmes, sier han til Expressen.

Helen Clotheroe, vinneren av 3000 meter i innendørs-EM i 2011, advarer mot kaos. Hun forteller at hun selv har vært med på et slikt løp hvor løperen som egentlig skulle blitt hentet ut av løpet etter første runde sprang inn til seier til slutt.

Det frykter også McColgan vil skje.

Publisert: