Brukte 77 mill. på spillere i 2008

<p>Rosenborg solgte spillere for 30 millioner i fjor. I sterk kontrast til hva klubben brukte selv.</p><br></br><br></br>

Lerkendal:TIL nETTErik Hamren (bak) sturerer arbeidsmetodene til erik hoftun og trond henriksen (foran)
Fotball , 11. desember 2007 , Champions League , Schalke 04 - RosenborgNils Skutle , RBK
Fotball Tippeligaen 01.06.08 Rosenborg ( RBK ) - Viking, Nils Skutle, Erik Hamrén og Rune Bratseth,Foto: Carl-Erik Eriksson, Digitalsport
FotballTippeligaen Eliteserien05.10.08Ullevaal StadionFC Lyn Oslo - Rosenborg RBKKeeper Rune Almenning JarsteinFoto - Kasper Wikestad
 • Ole Kristian Sagbakken
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

– Kostnadene har vært på ca. 77 millioner, mens vi tjente om lag 30 millioner på spillersalg, sier RBK-leder Nils Skutle.

Lørdag skrev Adresseavisen at RBK budsjetterer med mer enn 20 millioner kroner i underskudd i 2009, og at klubben har igjen mellom 10 og 15 millioner i likvide midler i banken.

Noen av årsakene til dette er at man har valgt å opprettholde satsingen i 2009, at Ranheim-samarbeidet fortsetter, og at det fortsatt brukes penger på rekruttering og bredde. Ser man samtidig på hvor mye RBK brukte på spillere i fjor, kontra det klubben fikk inn, er det liten tvil om at også dette er en stor årsak til de røde tallene:

– Utgiftene inn mot sportslig avdeling har hatt en del å si , bekrefter RBK-lederen.

Les også:

 • RBK-duo mistrives i eksil
 • Febersyk Johnsen
 • Drillo droppet Jamtfall

Hentet ti spillere

Da Rune Almenning Jarstein ble formelt klar for RBK i januar i fjor, var han den første av i alt ti spillere som ble hentet inn i løpet av sesongen. Majoriteten av disse ble kjøpt for mellom to og seks millioner kroner, mens Jarstein, som kostet drøyt elleve mill., ble sammen med Anthony Annan det største enkeltutlegget.

Rosenborg måtte også betale overgangssum på drøye seks millioner kroner for Mikael Dorsin da han kom tilbake fra Cluj i sommer.

I tillegg til rene overgangssummer krevde spilleragentene honorarer for å bistå i overgangene, mens det er vanlig at spillere som blir kjøpt også mottar sign-on-fee. Disse summene varierer, men det er nærliggende å tro at en spiller i fem-seksmillionersklassen får omtrent millionen for å skrive under.

Videre krever mer profilerte spillere, som Anthony Annan, antakelig mer i sign-on-fee, mens utlegget var mindre for blant andre John Pelu og Vadim Demidov – «ukjente» navn fra 1. divisjon. I de 77 millionene ligger også sign-on-fee for Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey og Alejandro Lago, som alle skrev under ny kontrakt.

I den samme perioden solgte klubben i fjor profiler som Fredrik Stoor (Fulham), Lars Hirschfeld og Yssouf Koné (begge Cluj). Stoor for om lag 22 millioner, mens Hirschfeld og Koné gikk for i underkant av 20 millioner til sammen.

– Betaler alt tvert

– Mange har kanskje trodd at RBK solgte for mer enn dere kjøpte for i fjor. Hvorfor dette tallet, Skutle?

– Når RBK kjøper spillere betaler vi hele overgangssummen med en gang. Årsaken er at vi har ønsket å ha en spillerstall uten utestående utgifter, slik at vi slipper å sitte med gjeld. Andre klubber betaler i større grad for spillere i rater (hvor de betaler én sum med en gang, en ny sum etter et år, og så videre), sier Skutle.

Og forklarer videre at for eksempel Fulham til nå bare har betalt halvparten av Fredrik Stoor-overgangen, og at resten kommer inn på konto i sommer.

– Tallet kunne derfor vært ganske annerledes enn 47 millioner i minus dersom vi hadde kjøpt spillere etter det samme prinsippet, eller fått alt for Stoor med en gang, forteller Skutle.

Nå vurderer RBK-ledelsen å endre rutinene, slik at framtidens signeringer kan bli kjøpt på «avbetaling», som mange av konkurrentene har gjort i flere år allerede:

– Etter hvert kan det hende at vi også endrer policy, ettersom den generelle konkurransen med andre klubber er blitt sterkere, sier Skutle.

RBK kjøp og salg i fjor:

Kjøp: Totalt ca. 77 millioner

Rune Almenning Jarstein: I overkant av 11 millioner kroner, pluss at Odd får penger for eventuelt videresalg.

Juska Savolainen: 2, 8 mill.

Roy Miller: ca. 6 mill. (Kjøpt for i underkant av fire mill, pluss at RBK betalte Glimt 1,5 mill da Miller passerte 20 kamper og 500.000 da RBK kvalifiserte seg for UEFA-cupen).

Vadim Demidov: ca. 5 mill, pluss at Hønefoss mottar penger etter at han har spilt et visst antall kamper.

John Pelu: Drøyt 3 mill.

Kris Stadsgaard: ca. 4 mill.

Kjell Rune Sellin: ca. 1 mill.

Mikael Lustig: ca. 5 mill.

Anthony Annan: I overkant av 10 mill.

Mikael Dorsin: Drøyt 6 mill.

 • I tillegg ligger det sign-on-fee-utlegg for majoriteten av spillerne, samt agenthonorarer
 • I flere av kjøpene ligger det antakelig også ekstra utlegg for «antall kamper spilt», som hos Roy Miller og Vadim Demidov.
 • RBK hadde også en utgift på innlånte Besart Berisha fra Burnley i høstsesongen.
 • Per Ciljan Skjelbred: Mottok sign-on-fee da han forlenget kontrakten til ut 2011
 • Alexander Tettey: Mottok sign-on-fee da han forlenget kontrakten til ut 2011
 • Alejandro Lago: Mottok sign-on-fee da han forlenget kontrakten til ut 2011

Salg: Totalt ca. 30 millioner

Lars Hirschfeld: Til Cluj for ca. 11 millioner kroner.

Fredrik Stoor: Til Fulham for ca. 22 millioner, RBK fikk én del i 2008 – og får resten i 2009. Yssouf Koné: Til Cluj for ca. åtte millioner.

Publisert

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk
 1. Eliteserien

Mest lest akkurat nå

 1. Kjørte feil vei på Rv. 555 – krasjet med bilfører som ikke har lappen

 2. Fikk steiner gjennom hus­taket: – Må ha vært skremmende

 3. – Jeg kan umulig fjerne «Nystemten». Da blir det opprør i familien.

 4. Haukeland-overlege: Slik lindrer du korona­plagene

 5. Politiet: – Sikre løse gjenstander

 6. Bergen får nesten 300.000 selvtester i neste uke