Stellan Skarsgård beklaget: Nå angriper enke den nye Björn Borg-filmen

– Skaper et falsk bilde.

Publisert: Publisert:

Den nye filmen om Björn Borg får kritikk. Her returnerer Borg under en French Open-kamp i 1979. Foto: AP

Det var én av tidenes rivaliseringer innen idrett: Temperamentsfulle John McEnroe mot mer sindige Björn Borg. Det endte med 11–7 fordel Borg i Grand Slam-titler, men i innbyrdes oppgjør ble det 7–7.

I disse dager får slagene mellom de to tenniskrigerne igjen oppmerksomhet, gjennom storfilmen Borg McEnroe.

Den kjente svenske skuespilleren Stellan Skarsgård har en viktig rolle i filmen. Han spiller Lennart Bergelin, en svensk tennislegende som var Björn Borgs trener. Bergelin døde etter hjertesvikt i 2008.

I et intervju med Radiosporten i forrige uke røpet Skarsgård sin store uro før premièren. Han hadde nemlig ringt Bergelins enke Rose-Marie og bedt om unnskyldning for hvordan Borgs trener fremstår i filmen.

Rose-Marie Bergelin kritiserer den nye Björn Borg-filmen. Her er hun sammen med Borg i 2009. Foto: BILDBYRÅN

Nå kritiserer Rose-Marie filmen gjennom et åpent brev på nettsiden idrottensaffarer.se.

– Unnskyldningen viser at Skarsgård og filmteamet visste om at Lennart ikke fremstilles på en rettferdig måte. Dessuten er skaden allerede skjedd. Filmseere over hele verden kommer til å få et bilde av Lennart som ikke stemmer i det hele tatt, skriver hun.

Les også

Bjørn Dæhlie forteller om kostbar pakt med Vegard Ulvang: – Det var den største tabben i livet mitt

Skal ha avslått møte

I en minneverdig scene i filmen går Lennart Bergelin til fysisk angrep på Borg. «Scenen der han slår meg, det skjedde aldri», har imidlertid Borg tidligere fortalt til avisen Expressen.

Rose-Marie Bergelin mener scenen, og filmen generelt, skaper et «falskt bilde» av ektemannen. Hun trekker frem «glede, latter, entusiasme og varme» som kjennetegn på Borgs trener, og mener dette er noe alle som kjenner ham kunne skrevet under på.

– Filmen er fiksjon. Men den som lager fiksjon om virkelige personer må hvert fall forsøke å fremstille personer og deres handlinger på en måte som ikke sterkt skiller seg fra virkeligheten, skriver Rose-Marie Bergelin.

Stellan Skarsgård spiller Björn Borgs trener Lennart Bergelin i en ny film. Her er han på den røde løperen i sammenheng med premièren. Foto: REUTERS

For ifølge enken selv skal hun ha tilbudt seg å møte Stellan Skarsgård, for å kunne hjelpe skuespilleren med å fremstille Lennart Bergelin på riktig måte. Hun skal imidlertid fått «nei» fra produsenten, som viste til at Skarsgård ønsket å skape rollen med egne metoder.

Les også

Nadal takket onkelen etter US Open-seier: - Han ga meg styrke

– Beklagelig

Stellan Skarsgård har spilt i kjente filmer som «Good Will Hunting», «The Girl with the Dragon Tatoo» og «Mamma Mia». Han har imidlertid fortalt at han var «veldig fascinert» av livene til Lennart Bergelin og Björn Borg.

– Jeg kunne jo ikke hevde å spille «Labbe» (Bergelins kallenavn, journ.anm.) som han egentlig var, sa Skarsgård til Radiosporten torsdag, før han la til at han hadde sagt unnskyld til Rose-Marie Bergelin

I filmen Borg McEnroe slår Lennart Bergelin til Björn Borg. Det skal imidlertid aldri ha skjedd. Her er Bergelin i det virkelige liv. Foto: BILDBYRÅN

Skarsgård hevdet at tennistrenerens enke svarte «åh, det er jo ikke en dokumentar. Dermed endret tilsynelatende Rose-Marie Bergelin mening da hun fikk se filmen.

Hun var uansett ikke fornøyd med hvordan filmskaperne fremstilte ektemannen.

– Det er beklagelig. For alle parter, avslutter hun brevet med.

Publisert: