Fossesholm ler av eget nervesammenbrudd: – Jeg har lært mye av det

Det er fire måneder siden nervene tok Helene Marie Fossesholm (20) fullstendig. Hun tror ikke det gjentar seg i OL neste år.

LATTER: Helene Marie Fossesholm er en energibunt. Her er hun sammen med landslagstrenerne Ole Morten Iversen (t.h.) og Ola Vigen Hattestad i rulleskianlegget i Stokke midt i juni.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

27. februar sto sisteårs junior Fossesholm på VM-startstreken for første gang. 15 kilometer fellesstart med skibytte. Nervene var fullstendig ute av kontroll.

– Jeg kunne ikke gjort noe for å roe de nervene, for jeg har aldri gått noe som er i nærheten av VM. Det er noe jeg bare måtte komme gjennom, sier Fossesholm til VG.

Forrige uke var hun på landslagssamling utenfor Sandefjord. Junioren er blitt senior. Om syv måneder er det OL i Beijing.

– Det var vondt. Det var det, sier Fossesholm og ler igjen.

Les også

Weng åpen om psykolog-bruk: – Jeg fikk en trøkk i trynet

Få har så mye erfaring som henne i konkurranser. Hun har deltatt i mange mesterskap på både terrengssykkel og langrenn. Sist helg ble hun norgesmester på sykkelen. Men med et VM for seniorer, da smalt det.

Hun var så nervøs før VM-debuten at frokosten nesten kom opp igjen:

– OL er større enn VM, men det er ikke uhorvelig mye større. Jeg har lært mye av det. Jeg tror ikke det blir noe problem i OL, sier Fossesholm.

– Hva er det viktigste du lærte av opplevelsen?

– Jeg tok med meg erfaringen. Jeg reagerer som jeg gjorde, men det ble ikke sånn på de andre distanse, svarer Fossesholm.

Les også

Langrennsdamene tør ikke prøve høydehus før OL

20-åringen mener noe nerver er bra.

– Jeg presterer bedre når jeg er nervøs, men jeg blir ikke bedre av å være nervøs, sier Fossesholm.

Les også

Fire løpere tjente mer enn Johaug og Klæbo

20-åringen sprer liv og latter i langrennsleiren med ulike påfunn. Det kan være dans og sang og humorinnslag i sosiale medier.

– En del av utdannelsen

Landslagstrener Ole Morten Iversen mener VM-nervene var en nyttig erfaring som kan komme godt med i OL.

– Nervene er en del av utdannelsen til å bli en stabil løper på toppnivå. Det er mer regel enn unntaket at de kommer. Det må erfares. Det har hun nå gjort, sier Iversen.

Les også

Landslagssjefen etter Iversens bragd: – Jeg syns synd på Emil

Landslagstreneren har ikke tatt noen grep for håndtering av nerver foran kommende mesterskap, men vil følge ekstra nøye med når de kommer til Kina neste år.

– Det er typisk Helene at hun ler av det nå, hun graver seg ikke ned av det. Gjort er gjort. Det er mange som er mye eldre enn henne som har slitt i mesterskap år etter år, jeg har troen på at hun skal takle dette bra, sier Iversen.

Fossesholm ble likevel nummer seks på 15-kilometeren, ett minutt og 15 sekunder bak Therese Johaug som vant. Noen dager senere tok hun på seg ansvaret som Norges ankerkvinne på stafetten. Og triumferte inn til gull.

Publisert: