Her kopierer Carlsen kompisen: – Han visste det nok

Men Jon Ludvig Hammer tar ikke æren for verdensmesterens raske seier.

Jon Ludvig Hammer og Magnus Carlsen har hatt mange sjakkdiskusjoner oppgjennom årene. Jon Ludvig

ALEKSEJ DREEV-MAGNUS CARLSEN 0–1

Magnus Carlsen er i en god stim i utslagsturneringen World Cup i Tblisi, Georgia. Onsdag beseiret han den russiske veteranen Aleksej Dreev med de svarte brikkene. Det innebærer at Carlsen kun trenger remis i returoppgjøret torsdag for å sikre avansement til runde 3.

Carlsen brukte bare 32 trekk på å knuse Dreev onsdag. Trolig fikk han inspirasjon fra sin tidligere klassekamerat Jon Ludvig Hammer, som også har fungert som sekundant under VM-kampene i 2013 og 2014.

Les også

11-åring rystet stormester Simen Agdestein (50): – Han er et kjempetalent

Da Carlsen spilte c4 i sitt tiende trekk, spilte han nemlig helt likt som Hammer gjorde i et hurtigsjakkparti mot Inge Skrondal tidligere i år. Sjakkjournalist Tarjei Joten Svensen, mannen bak nettstedet Matt & Patt, påpekte sammehengen underveis i partiet.

– Han visste nok om mitt parti, sier Hammer til Aftenposten.

– Tar du æren for seieren?

– Nei, sier stormesteren og ler.

– En ypperlig start

For selv om Hammer vant partiet mot Skrondal, fikk han trøbbel underveis. Carlsen gjorde imidlertid kort prosess med Dreev, etter at partiet gikk i en annen retning enn Skrondal-Hammer.

Etter tre timer var stillingen håpløs for Dreev, som før runden ble beskrevet som en «ekkel motstander» av Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn.

– Det er veldig fint å vinne med svart. Det gjør det svært sannsynlig å vinne matchen i langsjakkpartiene. Da får han en ny hviledag mens andre spiller omspill på fredag. Magnus har fått en ypperlig start, sier Hammer, som selv er nummer 144 i verden.

Les også

Ekspert fremhever Magnus Carlsens luksusgrep: – Det er ingen andre som har det

– Det skjer ikke hele tiden

Hammer kunne potensielt ha kvalifisert seg til turneringen gjennom å vinne det nordiske mesterskapet. Men da det nordiske mesterskapet kolliderte med NM, valgte han sistnevnte. Hjemmefra fikk Hammer uansett se én av ideene hans utspille seg på brettet – verdensmesterens brett.

– Det skjer ikke hele tiden. Det er morsomt. Men det er litt morsommere når det er noen andre enn Magnus, hvis man kan si det sånn.

– Hvorfor det?

– Jeg vet grunnen til at Magnus spiller noe jeg har spilt. Enten har vi sett på det sammen, eller så har han sett ett av mine partier. I tillegg er ikke Magnus så vanskelig å be. Hvis du sier noe til ham, kan han tenke at åpningen ikke er god, men spennende. Og likevel gjøre det.

– Andre er litt mer grundige. Hvis de gjentar det, er det fordi de mener at det er et godt trekk, fortsetter Hammer.

Norges andre deltager i World Cup, 18-åringen Aryan Tari, fikk en tam start på runde 3. Han spilte remis mot amerikaneren Aleksandr Lenderman. Dermed spiller Tari med kniven på strupen i torsdagens parti, der han dessuten har de svarte brikkene.