- Genene er 70 prosent

Her er Asafa Powell, verdens raskeste menneske. Aftenposten ba 24-åringen forklare hvorfor nettopp han kan løpe 100 meter med en snittfart på 36,65 km/t.

Publisert Publisert

Bislett 2. juni i fjor. Asafa Powell (i midten) vinner 100 meteren som han vil på tiden 9,98 sekunder.

  • Robert Veiåker Johansen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— 70 prosent skyldes genene, svarte lynet, som vil høre Bislett-brølet ved 20.30-tiden i morgen kveld.190 centimeter høye og 88 kilo tunge Asafa Powell er friidrettssirkusets største fartsmaskin. Det er en heseblesende øvelse å beskrive eksakt hvorfor jamaicaneren er verdens raskeste mann, men ekspertene Aftenposten har vært i kontakt med, er ikke i tvil om at Bislett Games' største trekkplaster har alle forutsetningene som skal til:Tynne, lange legger. Sterke, kraftige lårmuskler. "Mye" rumpe. En velproporsjonert overkropp, som skapt for å formidle kraft og holde balansen. Skuldre og armer som gir rekordjegeren et ekstra våpen i kampen for å få toppfart raskt. Og øverst: Et hode som er sterkt nok til å tåle presset hundredelssportens fremste utøvere alltid er utsatt for.- Det er nok å se på ham, så skjønner man at han er en "speed machine", en typisk sprinter. Han er som geparden, tar han ikke byttet i løpet av relativt kort tid, legger han seg ned og piper. Husk at en hundremeter er fryktelig utmattende. Vi snakker om 43-50 repetisjoner med "full spiker", sier Leiv Olav Alnes, mannen bak Geir Moens tartanbravader på 1990-tallet."Ekstreme egenskaper når det gjelder muskelens sammensetning (raske muskelfibre), muskelstyrke, antropometriske data (kroppsproporsjoner), "energilagre" og koordinative egenskaper og teknikk. Kort oppsummert!", skriver Jostein Hallén, professor i idrettsfysiologi, i en e-post til Aftenposten etter å ha blitt bedt om å kommentere 24-åringens fortrinn.- Han er bygget slik en sprinter skal være bygget. Samtidig er han ikke overdimensjonert. Da jeg løp mot ham på Bislett i fjor, startet jeg kjappere enn ham, og holdt godt følge i noen meter. Så skrudde han om til noe jeg aldri kan klare å henge med på. Fra 10 til 60 meter er han helt suveren, mener rekordholderens norske konkurrent, Martin Rypdal. Powells trener, Stephen Francis, ønsker å tone ned momenter som har med fysiske forutsetninger og gener å gjøre.- Asafa har ett fortrinn akkurat nå: Han er høy, og han kan starte. Vanligvis er litt kortere løpere de beste startere. Men akselerasjonen hans er det ingen som kan gjøre noe med, sier Francis til Aftenposten.

Kultur og gener.

Mens andre sier "ja", svarer Martin Rypdal "nei!" på spørsmålet om en hvit mann noen gang kan ta over verdensrekorden på 100 meter.- Det er ikke fordi hvite utøvere er dårligere. Men vestafrikanerne er bedre enn europeerne til å løpe 100 meter. Det er små forskjeller, men jeg mener at de er bygget på en annen måte, sier han.- Det kan ha med kultur å gjøre også. I noen land, som for eksempel USA, er det ikke mange hvite som driver med sprint. Og på Jamaica er det kanskje viktigere å bli best på 100 meter enn det er i Norge, understreker Jostein Hallén.- Jamaica har litt over to millioner innbyggere, men ekstremt mange gode sprintere. Det er mange teorier rundt hvorfor det er slik, blant annet at det ble selektert før forfedrene til dagens atleter ble fraktet i båt fra Afrika. Men jeg synes ikke at noen av teoriene er særlig gode. Jeg ser ingen grunner til at en nordmann ikke skal klare å bli best i verden. Men det er en av de verste øvelsene man kan prøve å bli best i, innrømmer Alnes.- Grunnen til at Europa sliter i sprint, er systemet. Er du god i USA eller på Jamaica, så blir du sett. Hvis det eksisterte en her i Norge med potensial til å bli verdens beste, så er det ikke sikkert at dere hadde oppdaget ham, sier Francis ærlig.

Mistet brødrene.

Allerede som ungdomsskoleelev på Jamaica skrev predikantsønnen Powell inn sitt aller største mål i årboken: Å sette verdensrekord.- Det var lærerinnen min, Mrs. Frazier, som fortalte meg at jeg kunne bli en sprinter. Før det trodde jeg at jeg skulle bli fotballspiller. Det eneste jeg visste om løping var at jeg kunne slå alle, til og med de store guttene, forteller hovedpersonen på en av sine mange sponsorers hjemmeside. Mange unge håp fra reggae- og friidrettsøya har forlatt sitt hjemland fristet av gode stipender på universiteter i USA. Asafa ville ikke det. Han ville være sammen med familien, en familie som ble knyttet enda sterkere sammen da en av de seks Powell-brødrene (Michael) ble skutt og drept i en drosje i New York, en annen (Vaughn) kollapset og døde på en fotballbane i Georgia og faren ble skutt i kjeven under et ransforsøk.Asafa Powell løper med andre ord med ekstra bagasje.- Etter drapet ble foreldrene mine deprimerte. Jeg så hvor glade de ble av at jeg løp, og det motiverte meg veldig, sier Powell i et program NRK laget med ham i vinter. Der kaller Stephen Francis eleven for "grunnleggende lat", mens moren sier at Gud har gitt sønnen en gave ingen kan ta fra ham.

Hva om. . .

Bislett Games ser på Asafa Powell som en gave. Ethvert stevne som har verdens raskeste mann på listen over deltagere, vet at den tyngste delen av jobben allerede er gjort.- Det falt en fallskjerm av ryggen min da han landet på Gardermoen og jeg så at føttene hans virker, sier avtroppende Bislett-general Svein Arne Hansen.Og for å ta det hele enda et steg videre: Hva skjer med en friidrettsbane som kan skryte av å ha verdensrekorden på 100 meter? Hva om Asafa Powell virkelig gjør det, på lille Bislett, et stadion så nær folket at enkelte kan sitte på verandaene sine og se moroa?- Bislett har først og fremst rykte som en langdistansebane. Men jeg tror det er mulig. En sprint-verdensrekord vil gå inn i historiebøkene sammen med Ron Clarke, Steve Cram og Sebastian Coe, sier Hansen.- Han kunne ha gjort det i forsøksheatet på Bislett i fjor. Han hadde verdensrekordfart frem til 60 meter, så slo han bare av, forteller Alnes.

Showets stjerne.

Hovedpersonen kom slentrende inn til pressekonferanse på Oslo Plaza ved lunsjtider i går. I ekspressfart raste han gjennom tre spørsmål fra alle som ønsket det. Aftenposten brukte opp sine på å snakke om fysiske forutsetninger og gener. Det var ikke Asafa Powell så opptatt av.- Jeg har raske, men ikke så store muskler. - Hvor viktig er genene?- 70 prosent av det jeg får til skyldes genene, sa han.Før han gikk videre i en hvirvelvind av nye spørsmål om hvor fort han kan løpe på Bislett og om han kan sette verdensrekord igjen.3 TING DU BØR VITE OM 100-meter Siden den elektroniske tidtagningen ble innført på slutten av 1960-tallet, er verdensrekorden på 100 meter bare forbedret med 18 hundredeler - fra amerikanske Jim Hines' 9,95 i 1968 til Asafa Powells 9,77 i 2005.Powell ble ikke slått i hele 2006, og har løpt på 9,77 tre ganger. I mai 2006 løp amerikanske Justin Gatlin på samme tid i et stevne i Qatar. I juli samme år innrømmet han at han hadde avlagt positiv dopingprøve i april. Gatlin ble utestengt fra friidretten i åtte år.Den norske sprintlegenden Geir Moen har fortsatt den norske rekorden på 100 meter. Den ble satt i 1996, og er på 10,08.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Langt fra utsolgt Bislett

  1. Friidrett