Trekk deg, Norling

KOMMENTAR: Har du yrkesstolthet igjen, Rikard Norling, så trekk deg som Brann-trener.

Rikard Norling på vei hjem og ned i 1.-divisjon etter 0-3-tap for Mjøndalen.
  • Tore Strand
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Mjøndalen sendte Brann ned en divisjon med 4-1 sammenlagt, og det som de færreste før seriestart trodde var mulig, er en realitet. Brann er et 1.-divisjonslag. Det skjedde etter et mageplask av en sesong. Norling overtok et lag som var det nest beste hjemmelaget i fjor. I år har elendigheten rådet på hjemmebane, og middelmådigheten borte.

Tore Strand, kommentator Bergens Tidende.

Det er alltid mange årsaker til et nedrykk, men en kommer ikke utenom at Brann-treneren har gjort en slett jobb. Norling har bommet på spillestil, og han har gjort så mange merkelige laguttak at det nesten ikke er til å tro.

Les også

Vil ikke svare på om Brann-ledelsen fortsetter

I går spilte Brann som de har gjort i store deler av sesongen. Uten fremdrift, og med et spill som sjelden ga Mjøndalen trøbbel. Selv da det var en halv time igjen av kampen og Brann ville klart ekstraomganger med en scoring, trillet Brann ballen i bakre rekker uten mål og mening. Det var skuffende og det var uforståelig, og da Brann sviktet på dødball og laget etter hvert gikk opp i limingen, var det en gjeng rødkledde som virret rundt uten å lykkes med noe.

Over to kamper var Mjøndalen det klart beste laget. Derfor sikret de seg et fortjent opprykk.

Les også

Styrelederen: - Skal noen skytes ned, så er det meg

Rikard Norling kom med friske ideer og skapte et engasjement rundt klubben som var savnet. Men han klarte aldri å tilpasse seg den norske fotballhverdagen. Han har tviholdt til det siste på en spillestil som ikke har fungert. Viljen til å justere kursen underveis har vært fraværende. Norling stolte på sine ideer, og til tross for ytre og indre påvirkning, holdt han fast på sitt konsept til det siste. Det endte med havari.

Motstanderne leste tidlig hvordan Brann spilte, og uten tempo i lengderetningen, ble Brann et lett bytte for de fleste.

Rikard Norling overtok et mannskap som var utrygge etter en trener som var dyktig faglig, men som hadde store mangler i personalbehandlingen sin. På kort tid klarte Norling å sørge for at spillergruppen fant den tryggheten de hadde savnet, etter en tid med høyt konfliktnivå.

Les også

Hanstveit: - Beklager!

Men så ville Norling sette sitt markante stempel på trenergjerningen, og alt det som spillerne hadde lært og erfart tidligere, ble skjøvet til side. Fra å spille en morsom og effektiv fotball i noen av treningskampene, kom Brann skjevt ut fra start.

Norling vraket sin kaptein Erlen Hanstveit etter 0-3 for Sarpsborg. Siden gjorde han det samme med spillere som Erik Huseklepp og Birkir Sævarsson, og Stéphane Badji ble så frustrert at han nesten gikk opp i limingen da Norling ville omskolere ham fra et defensivt anker til en toveisspiller.

Siden har Norling gjort en rekke merkelige valg av spillere, før og under kamp. Daniel Mojsov, Amin Askar, Kristoffer Barmen og Jakob Orlov har alle spilt i for dem uvante posisjoner.

Brann-trenerenhar aldri funnet det beste laget. Og han har heller ikke har klart å modifisere spillestilen i riktig retning. Han la opp til et mer direkte spill etter sommeren, noe som ga noen gode resultater. Men siden forsvant den delen av spillet som dugg for solen.

Les også

Roald Bruun-Hanssen preget etter nedrykket

Rikard Norling så faresignalene for sent, og med alle skiftene på laget, all omskoleringen, og det at det ble for mye for ungdommene som slo til, spredte usikkerheten seg og resulterte i en tam, tafatt og puslete innspurt.

Rikard Norling har bøttevis med karisma og har vært en god ambassadør for Brann. Han er godt likt blant de fleste spillerne, og han er en behagelig mann å forholde seg til. Norling er verken en bedre eller en dårligere trener enn for ti måneder siden, men norsk fotball og Norling har vært en dårlig match.

Jeg mener Brann har et mannskap som burde vært for gode til å rykke ned. Derfor mener jeg hovedansvaret for den elendige sesongen ligger hos Norling. Men nedrykket må også få andre i klubben til å vurdere sin posisjon, og det bør uansett komme en evaluering som er mer håndfast enn at alle skal gå i seg selv og gjøre en bedre jobb neste år.

Norling fikk hente de spillerne han ønsket. Han pekte på Jakob Orlov, han pekte på Vadim Demidov, og han gjorde det samme i sommer med Azar Karadas og Marcus Pedersen.

Jeg tror ikke Rikard Norling er mannen som bør lede Brann i fortsettelsen. Det han har prestert som Brann-trener handler om dårlig håndverk.

Ta konsekvensene av det og trekk deg, Rikard Norling!

Publisert: